Wie is Lena Dunham?

Wie is Lena Dunham? Lena Dunham, bedenker van de populaire HBO-serie 'Girls' en schrijver van het boek 'Not That Kind of Girl' heeft op haar jonge leeftijd al heel wat bereikt. Door velen wordt zij 'de stem van haar generatie' genoemd. Ze gaat in tegen de klassieke schoonheidsidealen en weet met haar gedurfde en feministische uitspraken de jonge generatie aan te spreken.

Wie is Lena Dunham?

Lena Dunham is een Amerikaanse actrice, auteur, scenarioschrijver, filmproducent en filmregisseur. Ze is de scenarioschrijver van de film 'Tiny Furniture' (2010) en is de bedenker, schrijver en hoofdrolspeler in de HBO-serie 'Girls'. Daarnaast kwam in 2014 haar autobiografische boek 'Not That Kind of Girl' uit.

Privéleven

Lena Dunham is op 13 mei 1986 geboren in New York City. Haar creatieve aard heeft ze niet van een vreemde; haar vader, Carrol Dunham, werkt als schilder en haar moeder, Laurie Simmons, is een artieste en fotografe. Haar vader is een protestant, terwijl haar moeder Joodse is. Lena heeft één zus, Grace Dunham, die een rol in Lena's film 'Tiny Furniture' speelde. Beide zussen zijn opgegroeid in Brooklyn, waar ze ook naar school gingen. Op de prestigieuze Saint Anne's School in Brooklyn leerde ze haar tegenspeelster uit 'Girls' kennen, genaamd Jemima Kirke. In 2008 studeerde ze af aan het Oberlin College als 'creatief schrijver'.
Bij Lena is als kind de stoornis OCS, ook wel Obsessief-Compulsieve Stoornis genoemd, aan het licht gekomen. Tot de dag van vandaag neemt ze hier nog een lage dosis van antidepressiva voor. Sinds 2012 date Lena met gitarist Jack Antoniff. Hij speelt in een band, genaamd 'Fun'.

HBO-serie 'Girls'

De serie 'Girls' is een Amerikaanse televisieserie over het hectische en soms ingewikkelde leven van vier jonge vrouwen in de grote stad New York City. De serie wordt sinds 16 april 2012 uitgezonden in Nederland op de betaalzender HBO Nederland. Naast Lena Dunham vertolken Allison Williams, Jemima Kirke en Zosia Mamet de hoofdrollen in deze hitserie van HBO. Lena vertolkt de rol van Hannah Horvath; een beginnende schrijfster die moeite heeft om met haar schamele inkomen in het dure New York City rond te komen. De serie heeft reeds acht Emmy-nominaties en twee Golden Globe Awards in ontvangst mogen nemen. Lena baseerde meerdere verhaallijnen die in de serie aan bod kwamen op haar eigen leven. Eind januari 2015 startte 'Girls' aan het derde seizoen.

'Girls' is reeds menigmaal in opspraak geweest door de vele naaktscènes van Lena Dunham zelf. De vraag rees waarom het personage Hannah iedere aflevering naakt te zien moet zijn. Lena Dunham reageerde hierop door te zeggen dat dit een "realistische expressie is van het echte leven". Daarnaast drukte ze uit dat bij vele critici het probleem niet ligt bij de hoeveelheid naaktheid, maar bij haar lichaam, dat niet aan de schoonheidsidealen van Hollywood voldoet.

'Not That Kind of Girl'

Het boek 'Not That Kind of Girl' werd uitgegeven op 20 september 2014 en bestaat uit een collectie van autobiografische essays en e-mails. Op 19 oktober 2014 haalde 'Not That Kind of Girl' nummer twee op de bestsellerlijst van de New York Times. Het boek telt 265 pagina's en is uitgegeven door het productiehuis Random House.

Lena geeft aan de hand van dit boek een kijkje in haar leven door te schrijven over eerste seksuele ervaringen, komische en gênante anekdotes en vriendschap en liefde. Haar boek geeft een zeer eerlijke kijk op haar leven en start met de openingszin “Ik ben twintig en ik haat mezelf. Mijn haar, mijn gezicht, mijn bolle buik.” Deze zin zet onmiddellijk de toon voor de rest van het boek.
© 2015 - 2024 Inekea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Golden Globe Awards 2014De Golden Globe Awards 2014Sinds 1944 worden de Globes al uitgedeeld binnen de categorie film. Vanaf 1956 werden de Globes ook uitgedeeld aan o.a.…
Natasha Richardson, wie was zij?Natasha Richardson, wie was zij?De Britse actrice Natasha Richardson was de dochter van actrice Vanessa Regrave en de echtgenote van Ierse acteur Liam N…
Een Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlakEen Tiny house, bewust wonen op een klein oppervlakAnno 2019 zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om bewust in een klein huis te gaan wonen. Het idee van de Tiny H…

Guy de Maupassant (1850-1893)De Franse Schrijver Henry René Albert Guy de Maupassant werd op 5 augustus 1850 geboren op het Château de Miromesnil bij…
Sir Arthur Conan DoyleSir Arthur Conan DoyleEr bestaat een aantal fictieve personages die beroemder zijn dan de mensen die ze verzonnen hebben. Denk maar aan Peter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lena_Dunham
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Not_That_Kind_of_Girl
  • http://www.nytimes.com/2014/09/24/books/lena-dunhams-memoir-ish-not-that-kind-of-girl.html?_r=1
  • http://www.imdb.com/name/nm2501633/
  • http://www.biography.com/people/lena-dunham-21095857#synopsis
  • http://focus.knack.be/entertainment/tv/naaktscenes-in-girls-opnieuw-onder-vuur/article-normal-178127.html
Inekea (12 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.