President Franklin Delano Roosevelt

President Franklin Delano Roosevelt President Franklin Roosevelt is de langst regerende president van de Verenigde Staten. Hij was politicus van de Democratische Partij. Roosevelt was de 32e president van de Verenigde Staten. Eigenlijk was Roosevelt Advocaat van beroep maar heeft in zijn carrière veel andere functies gehad. Onder andere is hij Senaat van de Staat New York, gouverneur van New York en President.

Basisgegevens

GeboorteplaatsHyde Park (New York)
Geboren30 januari 1882
PartnerEleanor Roosevelt
Aantal kinderenZes
ReligieEpiscopalisme
BeroepPoliticus en Advocaat
Politieke partijDemocratische Partij
Opvolger vanHerbert Hoover

Jeugd

Roosevelt werd op 30 januari 1882 geboren en was enig kind. Zijn economische thuissituatie was erg goed. Hij had namelijk zeer rijke ouders, want zijn ouders hadden veel geld verdiend door de suikerraffinage. En zijn moeder kwam uit een zeer rijke familie. Franklin had thuis een bevoorrechte opvoeding. Hij mocht allerlei hobby’s uitoefenen, zoals pony rijden, postzegels verzamelen, vissen en vogels opzetten. Maar het liefst hield hij zich bezig met zeilen. Zelfs toen Franklin nog klein was, had hij al veel van Europa gezien. Ook ging hij met zijn vader naar het witte huis en maakte kennis met de toenmalige president Grover Cleveland. Hij vond zulke dingen zeer interessant. Thuis kreeg Franklin onderwijs van gouvernantes. Die leerden hem Frans, Engels en Duits. Later mocht hij zelfs naar een kostschool. Daarna ging hij naar de Harvard University en studeerde daar economie, staatsinrichting en geschiedenis.. Hij was toen erg trost op één ding. Hij had toen namelijk een eigen schoolkrant, de Harvard Crimson. In die periode werd Franklin verliefd op Eleanor. Eleanor was een verre nicht van Franklink. Ze trouwden en Franklin maakten toen ook zijn studie af. Daarna ging hij rechten studeren en werd toen een advocaat. De familie Roosevelt kwam overigens oorspronkelijk uit Nederland.

Tijd in de politiek

In 1910 begon de politiek carrière van Franklin. Hij maakte zijn debuut in de Amerikaanse politiek toen de Democratische partij hem vroeg om zich kandidaat te stellen voor een zetel in de senaat van de staat New York. Mensen vonden hem heel goed vanwege zijn haat tegen corrupte partijbazen. Hij werd van 1913 tot 1920 onderminister van Marine. Hij steunde Woodrow Wilson, in 1912, voor het presidentskandidaatschap.

Quotes

  • Let us never forget that government is ourselves and not an alien power over us. The ultimate rulers of our democracy are not a President and senators and congressmen and government officials, but the voters of this country.
  • The only thing we have to fear is fear itself.
  • Happiness lies in the joy of achievement and the thrill of creative effort
  • True individual freedom cannot exist without economic security and independence. People who are hungry and out of a job are the stuff of which dictatorships are made.
  • Human kindness has never weakened the stamina or softened the fiber of a free people. A nation does not have to be cruel to be tough.
  • I pledge you, I pledge myself, to a new deal for the American people.
  • The only limit to our realization of tomorrow will be our doubts of today.
  • Men are not prisoners of fate, but only prisoners of their own minds.

Ziekte

In 1921 begon alles tegen te zitten voor Roosevelt. Hij werd getroffen door kinderverlamming. Kinderverlamming is een ziekte waarbij een gehele onderlichaam werd verlamd. Men dacht dat Roosevelt leed aan polio, maar een studie wees uit dat het het verwante syndroom van Guillain-Baré was. Gelukkig ging zijn vrouw naar alle politieke vergaderingen om voor Roosevelt in te vallen. Zijn ziekte was ook de reden dat je hem alleen zittend of alleen ergens tegen aangeleund op foto’s zag. Vaak werd alleen zijn bovenlichaam gefotografeerd.

Tijd in de politiek 2

Toen alles voor Roosevelt weer een beetje beter uit begon te zien, ging het in de politiek ook weer een stuk beter. In 1928 werd Roosevelt verkozen tot gouverneur van New York. Hij werd gouverneur met een kleine meerderheid. Roosevelt wilde een krachtig sociaal hervormingsprogramma. Dingen die hij in zijn tijd als Gouverneur van New York heeft gedaan zijn de corruptie in het Democratische bestuur van New York onder -zocht en New York proberen te herstellen na de Beurskrach van 1929. Roosevelt werd als met populairder dat hij op een dag werd gekozen voor de presidentsverkiezingen. Tijdens die presidentsverkiezingen werd er ook campagne gehouden. Roosevelt hield zich vooral bezig met ´The Great Depression’. Daarmee beloofde hij aan de Amerikanen dat hij met een ´New Deal´ zou komen. Daarmee had hij veel Amerikanen overtuigd. Dat was ook te zien aan de score: Roosevelt had 472 stemmen en Herbert Hoover (zijn politieke tegenstander) had er slechts 59. Daarmee was Franklin Roosevelt president van Amerika. Maar Amerika zelfs had echt een economische dieptepunt bereikt. Maar ook toen bleek dat school toch wel ergens goed voor is. Roosevelt had Economie en Rechten gestudeerd die kennis kon hij nu gebruiken om het land weer economisch beter te maken. Hij stelde allerlei herstelmaatregelingen in waardoor het land economische herstel begon te vertonen.

De Tweede Wereldoorlog

Toen de tweede wereldoorlog naderde waren de Verenigden Staten daar ook bij betrokken. Roosevelt zei daarover dat ze gingen doen aan ‘goede buren’ politiek en wilde neutraal blijven. Maar Roosevelt wilde ook niet dat Duitsland, Italië en Japan de oorlog zouden winnen. Maar toen Japan China binnenviel was dat de druppel. Hij zei dat een oorlog, net als een gevaarlijke ziekte, moest worden uitgeroeid.

Toen in Europa de oorlog hevig bezig was, stuurde Roosevelt mannen naar Europa om de geallieerden te helpen
Maar wilde niet te veel in de oorlog verzeild raken. Maar toen Duitsland aan de lopende band andere landen begon te veroveren had Roosevelt niet veel keuze en moest risico’s nemen. Hij stuurde alle militaire hulp naar Groot-Britannie ze daar te helpen met de strijd tegen Duitsland.

Ook wilde Roosevelt aan de andere kant van de wereld orde op zake stellen. Hij wilde Japan laten stoppen met hun invasies in Zuid-Oost-Azië. Maar de Japanners pikte dat niet en vielen toen de marinebasis Pearl Harbor aan (7 december 1941). Amerika reageerde daarop door de oorlog te verklaren aan Japan. En op 11 december werd ook Italië en Duitsland de oorlog verklaard. Toen nam Amerika alsnog deel aan de tweede wereldoorlog

Zelfs in de Tweede Wereldoorlog was Roosevelt aan het denken hoe hij zulke oorlogen in het vervolg voorkomen zouden kunnen worden. Hij wilde een internationale organisatie waar alle landen deel aan moesten nemen. Uit zijn ideeën is dus ook de Verenigde Naties ontstaan.
© 2015 - 2024 Pamrian, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945President van Amerika, Franklin D. Roosevelt 1933-1945Nadat in dcember 1941 de aanval op Pearl Harbor plaatsvindt, kan president Roosevelt niet meer om een oorlogsverklaring…
Eleanor Roosevelt - First LadyEleanor Roosevelt was de echtgenote van Franklin Roosevelt, maar ook de eerste First Lady die zelf beroemd werd. Ze zett…
Four Freedoms Award – De Vier VrijhedenFour Freedoms Award – De Vier VrijhedenDe Four Freedoms Awards worden jaarlijks uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die met hun woorden en daden inv…
President van de Verenigde StatenPresident van de Verenigde StatenDe president van de Verenigde Staten is een van de machtigste mensen in de wereld. Hij moet een sterke natie leiden en e…

Hans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHans Christian Andersen (1805-1875): dé sprookjesschrijverHet leven zelf is geen sprookje, maar sprookjes horen wel bij het leven. Wie is er niet mee groot geworden? Als kind wer…
Eva Maria Duarte Perón (1919 - 1952) - First LadyEva Maria Duarte Perón (1919 - 1952) - First LadyEvita Perón werd geboren als Eva Maria Ibarguren in een klein dorpje in Argentinië. Zoals veel kinderen op jonge leeftij…
Bronnen en referenties
Pamrian (1 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.