Verner Panton: invloedrijke designer uit de 20e eeuw

Verner Panton: invloedrijke designer uit de 20e eeuw In de twintigste eeuw zijn veel meubelontwerpen bedacht die ook nu nog van grote invloed zijn op de trends en interieurs van nu. Veel van deze designers staan nu ook bekend als grootheden binnen interieurontwerp. Een van deze grootheden is Verner Panton. Deze Deen heeft zijn meest bekende ontwerp naar zichzelf vernoemd: de Panton Chair. Maar behalve deze designklassieker heeft Verner Panton nog veel meer bijgedragen aan de designklassiekers van de vorige eeuw.

Verner Panton: een van de invloedrijkste designers van de 20e eeuw

Verner Panton werd in 1926 geboren in Denemarken. Panton volgde een opleiding aan de Technische School te Odense (Denemarken) en studeerde in 1951 af in architectuur aan de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen. Hier kreeg hij interesse in design en besloot hij ook stage te lopen bij landgenoot Arne Jacobsen. Tijdens zijn stage assisteerde hij bij de productie van de Mier stoel, die later opgevolgd werd door de wereldberoemde Vlinderstoel, het beroemdste ontwerp van Arne Jacobsen. Na zijn ervaring bij een van de grootste designers van de twintigste eeuw startte Panton zijn eigen architecten- en designbureau. Van Arne Jacobsen had hij geleerd om altijd op zoek te zijn naar nieuwe materialen en Panton begon naam te krijgen dankzij zijn opvallende meubels, maar ook zijn opvallende ideeën als een kartonnen en plastic huis.

De Panton chair

Verner Panton krijgt steeds meer interesse in geometrische vormen en opvallende kleuren. Een meubelontwerp dat veel aandacht krijgt is de Cone Chair (1958), welke de vorm heeft van een ijshoorn en bekleed is met kleurrijk textiel. Ook andere ontwerpen van Panton kenmerken zich door de uitgesproken felle kleuren en geometrische vormen.

Midden jaren 50 ontwerpt Panton een stoel bestaand uit een stuk plastic. Pas enkele jaren later wordt dit ontwerp ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het probleem bij de welbekende Panton Chair was namelijk dat de stoel wel stevig moest zijn ondanks dat de stoel maar uit een stuk zou bestaan. Het plastic moest duurzaam zijn, er moest een geschikte mal voor zijn en de productie moest betaalbaar blijven. Vooral de productie bleek een probleem, waardoor de stoel pas in 1967 daadwerkelijk in productie werd genomen door Vitra.

Verner Panton en Vitra

Tot in de jaren 60 was Vitra, een Zwitserse meubelfabriek, de licentiehouder van Herman Miller. Door de samenwerking die Verner Panton met Vitra aanging, kon Vitra voor het eerst een eigen product op de markt brengen. Hoewel de productie van de Panton Chair risico’s met zich mee bracht – omdat het lastig was om de stoel duurzaam en goed te produceren – besloot Vitra toch om hier voor te gaan, mede omdat ze door ontwerpen van Charles & Ray Eames en George Nelson al ervaring hadden opgedaan in het productieproces met kunststof.

De samenwerking met Vitra was langdurig en goed: zo werd de Panton Chair meerdere keren opnieuw uitgebracht en verbeterd, tot in de jaren 90 een stoel vervaardigd kon worden die volledig uit polypropyleen ontstond en hiermee recyclebaar werd. Panton bleef ondertussen voor Vitra ontwerpen en verhuisde zelfs naar Basel om daar zijn carrière verder uit te bouwen. Zo ontwierp hij in de jaren 60 de Living Tower, een zitobject waar op diverse manieren gezeten en gelegen kan worden door meerdere mensen.

In 1998 overleed Verner Panton, maar zijn beroemde ontwerpen zijn nog steeds enorm populair. De Panton Chair is in vele huizen te vinden en ook zijn andere ontwerpen zijn op vele plekken in interieurs terug te vinden.
© 2016 - 2024 Sim0206, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Loods 5 – 250 aanbieders van meubels op één plaatsLoods 5 – 250 aanbieders van meubels op één plaatsTien jaar geleden werd de basis gelegd voor Loods 5 in Zaandam. Een outlet voor meubelen in een grote loods. Bij Loods 5…
Adirondack, oftewel Bear chair, tuinstoel van standAlsof je een tweede huid aangemeten krijgt. De bear chair zit als gegoten en neemt daarbij een prominente plaats in de t…
Hans Jørgen Wegner – Deense stoelontwerper uit TønderHans Jørgen Wegner – Deense stoelontwerper uit TønderHans Jørgen Wegner is in het Deense Tønder geboren, net over de grens met Duitsland. Hij heeft een heel oeuvre aan stoel…

H.P. Lovecraft: de auteur van macabere verhalenH.P. Lovecraft: de auteur van macabere verhalenH.P. Lovecraft is één van de meest invloedrijke auteurs geweest op het gebied van horror. Hij leefde van 1890-1937. Gedu…
Stephen Colbert: de intellectueel met humorStephen Colbert: de intellectueel met humorStephen Colbert is door het gezaghebbende Time in 2006 en 2012 tot één van de honderd meest invloedrijke mensen ter were…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dullhunk, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.vitra.com/nl-nl/corporation/designer/details/verner-panton
Sim0206 (6 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.