H.P. Lovecraft: de auteur van macabere verhalen

H.P. Lovecraft: de auteur van macabere verhalen H.P. Lovecraft is één van de meest invloedrijke auteurs geweest op het gebied van horror. Hij leefde van 1890-1937. Gedurende zijn leven schreef hij vele macabere verhalen. Grote auteurs zoals Stephen King, Clive Barker en Neil Gaiman zeggen dat Lovecrafts werk een van hun grootste inspiratiebronnen is geweest. Filmmakers zoals John Carpenter en Guillermo Del Toro hebben aangegeven dat Lovecraft hun artistieke visie beïnvloed heeft. Lovecraft zelf was dan weer voornamelijk geïnspireerd door de werken van Edgar Allen Poe en de Ierse fantast Lord Dunsany. Lovecrafts meest bekende creatie is de Cthulhu-mythos: een reeks verhalen waarin kosmische horror de boventoon voert en waar 'goden' zoals Cthulhu de dienst uitmaken. Ondanks de verreikende invloed die Lovecraft heeft gehad, heeft hij nooit kunnen rondkomen van zijn schrijfwerk.

Lovecrafts achtergrond

Lovecraft was een getroebleerd man. Door zijn slechte gezondheid en psychologische problemen verliet hij in 1908 de middelbare school - voordat hij een diploma behaald had. Lovecraft was een atheïst en had een rotsvast vertrouwen in de wetenschap. Religie, spiritualiteit en occultisme beschouwde hij als ronduit dwaze bezigheden. Hij sloot zich aan bij verschillende schrijfgemeenschappen, die hem aanmoedigden zijn verhalen te laten publiceren. Nadat het pulpmagazine Weird Tales in 1923 op de markt verscheen, lukte het Lovecraft daar zijn verhalen te laten publiceren. Ook zou hij gepubliceerd worden in het sciencefictionmagazine Astounding Stories. Lovecraft leefde het grootste deel van zijn leven in armoede omdat zijn werk te weinig geld opleverde en hij weigerde andere activiteiten te ontplooien die geld zouden opbrengen. Lovecraft stierf in 1934 aan de gevolgen van darmkanker. De penvrienden van Lovecraft, August Derleth en Donald Wandrei, zorgden er na Lovecrafts dood voor dat zijn nog onbekende werk bewaard en gepubliceerd werd. Pas na Lovecrafts dood zou zijn werk de roem krijgen die het tijdens zijn leven niet gegund was.

Lovecrafts thema's

Lovecrafts verhalen staan bekend om een uniek thema: komische horror. In zijn verhalen betekent het dat de mensheid nietig is ten opzichte van het ongrijpbaar grote universum én dat de mens speelbal is van grotere machten in het heelal. Deze kosmische machten worden door de gebrekkige menselijke geest goden genoemd. Lovecraft was hiermee een pionier: hij combineerde bovennatuurlijke horror met het toen nieuwe genre van sciencefiction. Lovecrafts hoofdpersonen zijn bijna altijd geïsoleerde nuchtere personages met een wetenschappelijke achtergrond. Hun rationele geest wordt in zijn verhalen beproefd door hun interacties met het onvoorstelbare waarbij zij krankzinnig dreigen te worden. Lovecraft gebruikt hierbij niet de traditionele monsters in horrorverhalen, zoals vampiers, geesten en weerwolven, maar altijd zijn eigen creaties.

Lovecrafts werken

Lovecraft heeft veel verhalen geschreven. De meest bekende zijn:

Dagon

Een zeer kort verhaal waarbij een passagier van een handelsschip zich moet zien te redden nadat het schip tot zinken is gebracht door een Duitse onderzeeër tijdens de Eerste Wereldoorlog. De hoofdpersoon strandt op een onbekend eiland dat recentelijk uit de zee lijkt te zijn gerezen. Na een tijd op het eiland te hebben rondgelopen, komt hij oog in oog te staan met een mysterieus wezen uit het water.

The Dunwich Horror

Wilbur Whateley slaagt erin de Necronomicon, een mysterieus boek, te stelen van Arkhams universiteit. Dr. Henry Armitage, professor Warren Rice en dr. Francis Morgan proberen de gruwel tegen te gaan die nu uit het huis van Whately voortkomt.

The Colour Out of Space

Lovecraft heeft gezegd dat hij dit verhaal als zijn beste werk beschouwt. De hoofdpersoon zonder naam is op onderzoek uit om te achterhalen waarom een stuk land in de buurt van Arkham altijd vermeden wordt door de lokale bevolking. De enige die erover praat is een gek geachte man die Amni Pierce heet. Hij vertelt dat alle problemen in het gebied ontstonden nadat een meteoriet insloeg en de aarde en al het leven eromheen vergiftigd heeft.

At the Mountains of Madness

William Dyer, professor in geologie aan Miskatonic University, is net teruggekomen van een expeditie naar Antarctica. Hij wil nu verhinderen dat anderen naar die gevaarlijke plaats gaan, omdat er geheimen onthuld zijn die nooit onthuld hadden mogen worden.

The Shadow over Innsmouth

Robert Olmstead is een genealoog. In het dorp Innsmouth in Massachusetts doet hij onderzoek naar de bevolking, die behoorlijk abnormaal blijkt te zijn. Hij krijg vreselijke inzichten in de aard van het dorp en komt erachter dat er kwade dingen in het spel zijn.

The Call of Cthulhu

Francis Wayland Thurston vertelt over zijn ontdekking van de notities die zijn verre familielid, professor Angel, heeft achtergelaten. De notities beschrijven allerlei vreemde wezens en cyclopische steden. De notities refereren veel naar Cthulhu en iets dat R'lyeh heet. Uiteindelijk gaat Thurston op zelfstandig onderzoek uit en zet daar per ongeluk verschrikkelijke zaken in beweging.
© 2016 - 2024 Dearabist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
Leuke weetjes - Vanessa Morgan, de vrouwelijke Stephen KingThriller schrijfster Vanessa Morgan wordt de vrouwelijke Stephen King genoemd. Haar laatste roman, Drowned Sorrow, is ee…

Schrijvers 17e eeuw: Pieter Cornelisz. Hooft (1581-1647)Schrijvers 17e eeuw: Pieter Cornelisz. Hooft (1581-1647)Pieter Cornelisz. Hooft maakte als negentienjarige een reis naar Italië. Na terugkomst besloot hij om zijn leven te wijd…
Verner Panton: invloedrijke designer uit de 20e eeuwVerner Panton: invloedrijke designer uit de 20e eeuwIn de twintigste eeuw zijn veel meubelontwerpen bedacht die ook nu nog van grote invloed zijn op de trends en interieurs…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stilg4r, Openclipart
  • https://en.wikipedia.org/wiki/H._P._Lovecraft
  • Joshi, S.T. in Lovecraft H.P. (2011), The Complete Fiction, New York, Barnes & Noble Inc, ISBN: 978-1-4351-2296-3, IX-XIV.
Dearabist (6 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.