Het leven van F. Scott Fitzgerald

Het leven van F. Scott Fitzgerald F. Scott Fitzgerald was één van de belangrijkste schrijvers uit de twintigste eeuw. Zijn populairste boek The Great Gatsby is een belangrijk onderdeel van de Engelse literatuur en is ook meerdere malen verfilmd. F. Scott Fitzgerald behoorde tot een groep schrijvers die bekend stond als ‘De Verloren Generatie’, waar ook zijn goede vriend Ernest Hemingway bij hoorde.

Jeugd

Frances Scott Fitzgerald, die Scott werd genoemd, werd geboren in 1896 in Minnesota in Amerika. Zijn ouders hadden voor hem twee dochters verloren, maar na Scott zouden zij nog dochter Annabel krijgen. Scott kwam uit een gegoede familie en ging naar katholieke scholen. Desondanks werd hij redelijk vrij opgevoed voor zijn tijd, zo mocht hij zelf kiezen of hij in de ochtend of in de middag naar school wilde. Scott had altijd al interesse in schrijven: op zijn dertiende verscheen een detectiveverhaal van zijn hand in de schoolkrant.

Op zijn zeventiende ging hij naar Princeton, waar hij schreef voor de schoolkranten en lid werd van de populaire University Cottage Club, waar alleen bepaalde leerlingen tot toegelaten werden.

De liefde

Op zijn negentiende ontmoette Scott de zestienjarige Ginevra King, een rijke socialite. De twee waren dolverliefd op elkaar en schreven elkaar lange brieven. Maar Scott’s familie had niet veel geld meer en Ginevra verloofde zich al snel met een miljonair. Scott was er kapot van en bleef er altijd enigszins bitter over. Naar verluidt is het oppervlakkige personage Daisy uit The Great Gatsby op haar gebaseerd.

Doordat al zijn tijd in het schrijven ging zitten, werd Scott in 1917 geschorst door te lage cijfers. Hij ging het leger in en was ervan overtuigd dat hij zou sterven in de Eerste Wereldoorlog. Hij maakte snel het boek The Romantic Egotist af en stuurde het naar een uitgeverij zodat hij iets had om na te laten. Maar het boek werd afgewezen en de Eerste Wereldoorlog was al voorbij voordat hij werd uitgezonden.

Bron: Kenneth Melvin Wright, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Kenneth Melvin Wright, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tijdens zijn trainingskamp ontmoette Scott Zelda Sayre en werd meteen verliefd. Zelda’s vader was een prominent figuur, maar Zelda stond bekend als wild en populair. De twee begonnen een stormachtige relatie, die ook Scott’s verhalen beïnvloedde. Zelda las zijn werk, gaf haar eigen inzichten en Scott leende zelfs stukken uit haar dagboek. In 1920 verloofde het stel zich, ondanks de kritiek van haar familie die hem maar een alcoholist vond. Ze trouwden en verhuisden naar New York vlak nadat Scott’s eerste boek This Side of Paradise een groot succes werd. Het stel was beroemd in de stad, niet alleen door Scott’s succes, maar ook door hun wilde feestgedrag. Zo werden ze uit twee hotels gezet vanwege dronkenschap en sprong Zelda in de fontein op Union Square. In 1921 werd hun dochter Frances ‘Scottie’ Fitzgerald geboren, waar ze een nanny voor in dienst namen.

Schrijven

Scott en Zelda gingen vaak naar Europa, waar vooral Parijs een favoriete bestemming was. Veel schrijvers kwamen daar samen tijdens deze ‘Jazz Age’ zoals Ernest Hemingway, John Steinbeck en Gertrude Stein. Deze schrijvers en hun literaire beweging worden ‘de Verloren Generatie’ genoemd. Scott en Zelda stonden samen al snel symbool voor de wilde jaren 20, maar hun dure levensstijl kostte Scott veel kopzorgen. Zijn boeken The Beautiful and Damned en The Great Gatsby verkochten redelijk, maar waren nog niet de klassiekers die het later zouden worden. Hij begon korte verhalen te schrijven voor tijdschriften en Hollywood studio’s die er films van maakten. Hij had gevoel dat hij zich ‘hoereerde’, maar had het geld nodig. Scott en Zelda vochten regelmatig en vooral Scott dronk veel. In 1930 werd Zelda gediagnosticeerd met schizofrenie en ze werd opgenomen in meerdere klinieken. Scott werkte aan zijn vierde boek Tender is the Night, maar Zelda schreef haar eigen boek: Save Me The Waltz. Toen Scott dit boek las, dat was gebaseerd op hun huwelijk, werd hij woedend en hij haalde haar dokters over om haar niet meer te laten schrijven over hun persoonlijke leven. Zowel Zelda als Scott’s boek flopte en de twee waren er allebei kapot van. Scott was ondertussen meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis vanwege zijn overmatige alcoholgebruik en vrienden en collega’s begonnen hem te mijden.

Laatste jaren

In 1937 tekende Scott een contract met een grote Hollywoodstudio om verhalen voor films te schrijven en hij verhuisde naar Los Angeles. In 1938 nam hij Zelda, die nog steeds in een kliniek zat, mee naar Cuba. Maar de reis was geen succes en de twee zagen elkaar nooit meer. Scott had ondertussen een relatie met columniste Sheila Graham met wie hij ook samenwoonde. Hij werkte aan een boek genaamd The Last Tycoon en vanaf 1939 maakte hij korte verhalen over Pat Hobby, een karikatuur van zichzelf. Hij dronk nog steeds veel en was erg teleurgesteld in zijn eigen carrière. In 1940 overleed F. Scott Fitzgerald aan een hartaanval op 44-jarige leeftijd. Na zijn dood werd zijn laatste boek The Last Tycoon uitgebracht.
© 2017 - 2023 Arancha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amerikaan in Parijs - Ernest HemingwayrecensieAmerikaan in Parijs - Ernest HemingwayMet het boek Amerikaan in Parijs beschrijft de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway treffend de sfeer van de hoofdstad…
Ella Fitzgerald - Jazz-zangeresElla Fitzgerald werd de First Lady of Song genoemd, wat wel aangeeft hoe groot haar zangtalent was. Ze was een geweldige…
Vijf boeken met levenslessenVijf boeken met levenslessenBoeken worden dagelijks in gigantische hoeveelheden gedrukt en verkopen als zoete broodjes. Schrijvers duiken op als pad…
Het leven van John F. KennedyHet leven van John F. KennedyJohn Fitzgerald Kennedy was één van de beroemdste presidenten van Amerika. Maar wie was hij eigenlijk en wat heeft hij a…

Jan Kruis - Jan, Jans en de kinderenJan Kruis is een schilder, tekenaar en tekstschrijver. Toen de Libelle hem in 1970 vroeg om elke week een kort stripverh…
Baron von Münchhausen - biografie van een leugenbaronBaron von Münchhausen - biografie van een leugenbaronBaron von Münchhausen behoort tot de beroemdste personages uit de wereldliteratuur. In de loop der jaren was deze 'leuge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: The World's Work, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/F._Scott_Fitzgerald
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Zelda_Fitzgerald
  • https://www.huffingtonpost.com/2013/05/10/ginevra-king-fitzgerald-gatsby_n_3253488.html
  • https://whsgatsby14.weebly.com/the-girls-who-inspired-gatsby.html
  • https://www.shmoop.com/f-scott-fitzgerald/family.html
  • Afbeelding bron 1: Kenneth Melvin Wright, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Arancha (25 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.