Biografie Terry Pratchett: auteur van satirische fantasy

Biografie Terry Pratchett: auteur van satirische fantasy Terry Pratchett was een Britse auteur van fantasy en sciencefictionboeken. Hij is vooral bekend door zijn succesvolle serie Discworld (Schijfwereld). Deze serie neemt zowel fantasy als onze huidige maatschappij op de hak. Pratchett doet dit met humor en een enorm arsenaal aan woordgrappen. In maart 2015 overleed Terry Pratchett, na een lange strijd met een zeldzame vorm van Alzheimer. De laatste jaren voor zijn dood zette hij zich in voor het recht op levensbeëindiging bij aandoeningen als de zijne.

De vroege jaren van Terry Pratchett

Terry bracht zijn eerste verhaal uit in een schoolkrant toen hij dertien was, en toen dit verhaal ook commercieel werd uitgebracht kocht hij zijn eerste typemachine van het geld dat hij hiervoor kreeg. Enkele jaren later besloot Terry zijn school te verlaten en nam een baan aan bij een lokale krant, de Bucks Free Press. Hij schreef hier een column met verhalen voor kinderen.

Eerste boek

Toen Terry een lokale uitgever interviewde voor zijn werk, noemde hij tijdens dat interview dat hij bezig was met een boek gebaseerd op één van de kinderverhalen die hij geschreven had. De uitgever vroeg om het manuscript en dit leidde ertoe dat Terry’s eerste boek werd gepubliceerd toen hij pas 23 was. Dit boek heette The Carpet People (niet vertaald naar het Nederlands).

Discworld

Het eerste Discworld-boek, The Colour of Magic (De Kleur van Toverij) werd 12 jaar later gepubliceerd door Colin Smythe. Uiteindelijk zou de serie uitgroeien tot een totaal van 41 boeken die over de hele wereld vertaald zijn. De paperbackrechten voor de boeken werden gekocht door Transworld Publishers en deze rechten hebben zij nog tot op de dag van vandaag. Zij hebben sinds 1998 ook de rechten voor de hardcovers.

Equal Rites

Terry’s derde Discworld-boek, Equal Rites (Meidezeggenschap) ging in op ideeën over feminisme die in die tijd populair warden. Het boek werd in een serie omgezet om uitgezonden te worden op de radio, en dit werd het meest populaire boek dat ooit op die manier was uitgezonden.

Full-time auteur

Nadat het vierde boek uit zij meest populaire serie was uitgekomen, kon Terry zijn baan opgeven en zich full-time gaan toeleggen op het schrijven. Zo’n tien jaar later werd hij door The Times uitgeroepen tot de bestverkopende auteur van het Verenigd Koninkrijk.

Prijzen

In 1998 kreeg Terry een bijzondere onderscheiding van de koningin. Hij ontving vele awards voor zijn werk en is zelfs geridderd, maar de award waar hij het meest trots op was is zijn Carnegie Medal voor het kinderboek The Amazing Maurice and His Educated Rodents (Mirakelse Maurits en zijn Gestudeerde Knaagdieren).

Terry Pratchett en Alzheimer

In 2007 werd Terry gediagnosticeerd met posterieure corticale atrofie (PCA), een zeer zeldzame vorm van Alzheimer. In plaats van deze aandoening verborgen te houden, besloot hij er open over te zijn en begon een campagne om bewustwording te creëren over PCA. Het jaar erna doneerde hij zelf een miljoen dollar aan Alzheimeronderzoek.

Levensbeëindiging

Terry zette zich ook in voor een wetswijziging omtrent assisted suicide, in de hoop dat mensen met aandoeningen als PCA de vrijheid zouden krijgen om op een waardige manier afscheid te nemen van het leven. Hij maakte hier een documentaire over en hield verschillende lezingen. Deze lezingen werden later voorgelezen door een vriend, omdat hij dit zelf niet meer goed kon. Zijn documentaire, Terry Pratchett: Choosing to Die won een BAFTA en een Emmy.

Laatste boeken

Ondanks de Alzheimer schreef Terry toch nog door aan Discworld en enkele andere boeken. Het laatste Disworld-boek, The Shepherd’s Crown, werd enkele maanden na zijn dood gepubliceerd. Terry overleed rustig thuis, omringd door zijn familie en zijn kat.
© 2017 - 2024 Jessicalake, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Terry Pratchett's 'Going Postal'recensieFilmrecensie: Terry Pratchett's 'Going Postal'De fantasyfilm 'Going Postal', die is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Engelse succesauteur Terry Pratchett, is…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Trol - een mythisch wezen en een internetpesterTrol - een mythisch wezen en een internetpesterEen trol vertegenwoordigt verschillende begrippen, waarvan het mythologisch wezen de meest bekende is. Je komt ze tegen…
Hersenatrofie (cerebrale atrofie): Krimpen van hersenenHersenatrofie (cerebrale atrofie): Krimpen van hersenenCerebrale atrofie of hersenatrofie verwijst naar het progressieve verlies van neuronen (hersencellen). Hierdoor ontstaat…

Albert Einstein - genie, Nobelpijswinnaar en violistEen genie, een warrige haarbos, te wijde kleding en als je goed kijkt; geen sokken. Dat is de liberaal-joods Duits-Zwits…
Hergé - de geestelijk vader van KuifjeHergé - de geestelijk vader van KuifjeKuifje is een fictieve jonge heldhaftige onberispelijke Belgische reporter. Hij heeft geen leeftijd, geen geliefde, geen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stefan Servos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • Terry Pratchett Books, https://www.terrypratchettbooks.com/sir-terry/, bezocht op 08-11-2017
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Terry_Pratchett, bezocht op 08-11-2017
Jessicalake (14 artikelen)
Laatste update: 16-11-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.