Filmmaker Oliver Stone met een indrukwekkend track record

Filmmaker Oliver Stone met een indrukwekkend track record Oliver Stone staat bekend als een eigenzinnige filmmaker en dat heeft hem geen windeieren gelegd. De man heeft een indrukwekkend curriculum vitae. Hij is met name bezig met regisseren en produceren van speelfilms, daarnaast schrijft hij ook filmscripts. Wie is Oliver Stone precies en wat drijft deze man in het maken van zijn speelfilms?

Algemene achtergrond informatie

William Oliver Stone, zoals hij officieel heet, werd 15 september 1946 geboren in New York. Zijn vader was Joods en zijn moeder was een Franse. Hij is opgegroeid met de anglicaanse kerk en bekeerde zich als volwassene tot het boeddhisme. Hij studeerde eerst aan Yale, maar stopte hier na één jaar al mee. Vietnam was zijn volgende halte, een halte die absoluut een diepe indruk op de man heeft achtergelaten. Na Vietnam is hij gaan studeren aan de New York University. Een van zijn docenten was de bekende en befaamde filmmaker Martin Scorsese. Deze man heeft Stone geïnspireerd.

Stone trouwde meerdere keren en heeft uit verschillende huwelijken kinderen. Hij heeft twee zonen en één dochter. Sean Stone is een van zijn zoons en is in zijn vaders voetsporen getreden. Sean acteert, regisseert en produceert. Hij is ook in enkele van zijn vaders speelfilms te zien als acteur, onder meer in JFK en The Doors.

Eigenzinnigheid in combinatie met succes

Deze eigenzinnige filmmaker was al vroeg actief, op vijfentwintigjarige leeftijd maakte hij al de korte film Last Year in Vietnam. Het onderwerp Vietnam kwam later terug in de veelbesproken en geprezen speelfilms Platoon en Born on the Fourth of July. Het feit dat hij zelf Vietnamveteraan is, zal hier zeker aan bijgedragen hebben.

In de speelfilm Born on the Fourth of July speelde Tom Cruise de hoofdrol en voor het eerst speelt hij niet de 'gladde jongen'. In een interview heeft Cruise heel expliciet aangegeven dat dit de eerste speelfilm was waar hij als serieuze acteur gezien werd. Deze speelfilm heeft hem zeker geholpen in zijn carrière. De speelfilm wordt door liefhebbers en niet liefhebbers gezien als een goede vertolking van wat er daadwerkelijk speelde op het slagveld in de Vietnamoorlog. Cruise is ook geprezen om de rol die hij neerzet.

Controversieel

Stone ligt nogal eens onder vuur, want hij staat bekend als een controversieel mens. Dit levert bijvoorbeeld over het waarheidsgehalte van zijn films nogal eens discussie op. Hij gaat harde en confronterende beelden niet uit de weg en dat wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Mogelijk worden zaken mede daarom ter discussie gesteld.

Discussie levert overigens ook zijn openlijk drugsgebruik op. Hij is hier inmiddels meerdere malen voor gearresteerd en hij heeft ook verschillende pogingen ondernomen om af te kicken.

Zijn speelfilms

Stone heeft een indrukwekkend oeuvre, maar over bepaalde onderwerpen is hij meer uitgesproken en deze weet hij om te vormen naar veelal indrukwekkende speelfilms. Enkele voorbeelden zijn:

Presidenten

Zijn verhaal over enkele presidenten van Amerika levert ook gesprekstof op. Zo maakte hij in 1991 JFK, over president John F. Kennedy en diens moord in Dallas in 1963. In 1992 maakte hij een film over president Nixon. De president die af moest treden naar aanleiding van de Watergateaffaire. De speelfilm over George W. Bush, wat zijn 27e speelfilm was, deed net iets minder stof opwaaien. Hoewel Stone kritisch is over het beleid van Bush, en dan met name zijn Irakbeleid, is het geen typische anti-Bushfilm geworden. Daar was men, Stone kennende, op voorhand wel vanuit gegaan.

World Trade Center

World Trade Center, die in 2006 in de bioscoop draaide is een enorm kassucces geworden. De film leverde maar liefst $162 miljoen op. De film heeft als uitgangspunt politieagent William Jimeno die zich op de bewuste dag moest melden bij het korps op het moment dat er een vliegtuig het WTC was binnengevlogen.

Bron: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Wall Street
Wall Street: Money Never Sleeps, het vervolg op de bekende Wall Street, met ondermeer Michael Douglas bleek ook een regelrecht kassucces met ruim $ 135 miljoen op de teller. De meedogenloosheid van handelen en het financiële gewin van de firma's op Wall Street, staan hier centraal. Michael Douglas speelde in beide films de sterren van de hemel.

Filmprijzen

Stone heeft verschillende nominaties op zak en enkele van zijn films hebben de hoogste prijs, de Oscar, opgeleverd, zoals:
  • Midnight Express uit 1979 (scenario)
  • Platoon uit 1987 (regie)
  • Born on the Fourth of July uit 1990 (regie)

Tot slot

Een eigenzinnige tot Boeddha bekeerde regisseur en producer die, of je hem nu als mens mag of niet, speelfilms maakt die nagenoeg iedereen gezien moet hebben. Hij werkt grondig en zal niets verhullen in zijn werken. Soms is het zelfs als 'rauw' te betitelen en altijd met zorg gemaakt.
© 2018 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Stanley KubrickStanley Kubrick was een Amerikaanse filmmaker. Van de jaren vijftig tot en met de jaren negentig heeft hij diverse klass…
Filmrecensie: Wall StreetrecensieFilmrecensie: Wall StreetWall Street is een film uit 1987, geregisseerd door Oliver Stone. In de hoofdrollen zie je Michael Douglas en Charlie Sh…

Barron Trump: de zoon van Donald Trump en Melania KnaussBarron Trump: de zoon van Donald Trump en Melania KnaussOp 20 maart 2006 kwam Barron William Trump ter wereld in Florida. Barron is de jongste zoon van Donald Trump en het enig…
Constantijn Huygens, een homo universalisConstantijn Huygens, een homo universalisConstantijn Huygens is een belangrijk persoon uit de Gouden Eeuw van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Const…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-06-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.