Constantijn Huygens, een homo universalis
Constantijn Huygens is een belangrijk persoon uit de Gouden Eeuw van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Constantijn wordt ook wel een homo universalis genoemd, omdat hij veel kwaliteiten had. Zo was hij bijvoorbeeld een groot dichter, muzikant, componist, musicus en diplomaat. Ook was hij bovengemiddeld goed in rekenen en sprak hij veel verschillende talen waardoor hij vaak op buitenlandse missies werd gestuurd.
Constantijn Huygens' leven
Gezin Constantijn Huygens
Constantijn is geboren op 4 september 1596 in Den Haag. Hij was de zoon van Christiaan Huygens sr, wie een secretaris van de Raad van State was en Susanna Hoefnagel, wie een zus van de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel was. Constantijn was het tweede kind uit een gezin van zes. Hij had één oudere broer en vier zussen.
geloof
Constantijn Huygens is calvinistisch opgevoed, want zijn ouders waren ook calvinistisch. Hij was erg gelovig en vertrouwde op god. Hij heeft ook veel religieuze gedichten geschreven en daardoor blijkt dat hij veel over het geloof nadacht.
Opleiding
Constantijn en zijn broer kregen een speciale opleiding, want hij werd namelijk thuis onderwezen door speciale gouverneurs met veel aandacht voor muziek en taal. Zodoende kreeg hij bijvoorbeeld les in Frans, Latijn, Grieks, paardrijden en schermen. Constantijn was een begaafd, geïnteresseerd en gedisciplineerd kind en kon uitstekend leren. In 1616 ging Constantijn rechten studeren in Leiden en de belangrijkste redenen daarvoor waren het opbouwen van een groot sociaal netwerk en het leren van de taal Engels. Ook op latere leeftijd is hij nooit gestopt met nieuwe dingen leren. Hij heeft bijvoorbeeld op latere leeftijd nog een studie wiskunde afgerond in Breda.
Huwelijk en kinderen
In 1627 trouwde Constantijn met zijn nichtje Susanna van Baerle en samen kregen ze vijf kinderen. De namen van hun kinderen waren Constantijn junior, Christiaan, Lodewijk, Philip en Susanna jr. Twee maanden na de geboorte van Susanna jr, hun vijfde kind, stierf Susanna. Na het overlijden van Susanna nam een andere nicht van Constantijn de taken van Susanna over, maar hij is nooit met haar getrouwd geweest. Constantijn Huygens was een erg betrokken vader en had het beste met zijn kinderen voor.
Levenseinde van Constantijn Huygens
Constantijn Huygens is overleden op 28 maart 1987. Hij is begraven in de Grote Kerk van Den Haag in een graf dat hij deelt met zijn zoon Christiaan Huygens. Constantijn Huygens is tot zijn dood erg betrokken geweest bij de wereld, zijn kinderen en het bestuur van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij is tot zijn dood door blijven werken, want hij is nooit met pensioen gegaan.
Constantijn Huygens als homo universalis
Diplomaat
De vader van Constantijn was secretaris van Willem van Oranje-Nassau. Mede dankzij de contacten van zijn vader heeft hij veel verschillende functies aan het hof bekleed. Zijn allereerste diplomatieke missie was in 1618 naar Engeland. Verder is hij voor veel verschillende mensen secretaris geweest. Van 1625 tot 1647 is hij bijvoorbeeld secretaris geweest van stadhouder Willem-Frederik en diens zoon Willem II. In het stadhouderloze tijdperk heeft Constantijn de bezittingen van de oranjes beheerd.
Dichter
Al sinds zijn jeugd schreef Constantijn gedichten. In het begin schreef hij vooral in het Latijn, later in het Frans, Engels en tot slot ook in het Nederlands. Hij schreef gedichten over verschillende onderwerpen zoals gedichten over het leven aan het hof, religieuze gedichten, liefdesgedichten en gedichten over de dood. In 1617 verscheen zijn eerste gedicht in druk en later volgden nog velen.
Muzikant en componist
Constantijn Huygens kreeg vanaf zijn vijfde muzieklessen. Tijdens deze lessen leerde hij eerst noten lezen en later ook om instrumenten te bespelen. Allereerst kreeg hij les in het bespelen van de viola da gamba, later leerde hij ook de luit en de klavecimbel te bespelen. Vooral voor de luit had Constantijn Huygens veel talent. Verder heeft hij ook veel muziekstukken geschreven. In totaal heeft hij ongeveer 900 muziekstukken geschreven, maar deze zijn vrijwel allemaal verloren gegaan.
Talent voor taal
Constantijn Huygens leerde tijdens zijn lessen van verschillende gouverneurs Nederlands, Frans, Latijn en Grieks. Op latere leeftijd leerde hij ook nog Engels en Italiaans. Hieruit blijkt wel zijn uitzonderlijke talent voor het leren van talen. Door zijn grote talenkennis werd hij vaak op missies naar het buitenland gezonden voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Conclusie
Constantijn Huygens heeft een grote rol gespeeld in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook kun je Constantijn Huygens een echte homo universalis noemen, want hij had erg veel talenten die hij ook allemaal benutte en ontwikkelde.