Giorgio Armani, van medicijnen tot mode

Giorgio Armani, van medicijnen tot mode Giorgio Armani werd op 11 juli 1934 te Piacenza in Italië geboren. Aanvankelijk wilde hij arts worden en studeerde daadwerkelijk medicijnen, maar omdat hij ook creatief was, gaf hij zijn studie medicijnen op om fotograaf te worden. Ondertussen verdiende hij geld bij als etaleur in winkelbedrijf ‘Rinascente’ te Milaan. Armani is uitgegroeid tot een van de meest bekende modenamen. Van 1961 tot 1971 werkte Giorgio Armani als ontwerper bij modehuis Nino Cerutti. Rond 1970 liet hij het vaste dienstverband gaan om freelance als zelfstandige iets op te bouwen. In 1970 opende Giorgio Armani zijn eerste eigen bedrijf. Het logo op zijn producten (kleding, sieraden, parfums, make-up, horloges en zonnebrillen) was een adelaar. Zijn bedrijf was zeer succesvol en groeide snel. Internationaal brak hij door omdat hij faam verwierf met het ontwerpen van kleding voor beroemdheden, zoals voor Richard Gere in de film American Gigolo (1980). In 1980 opende hij, samen met zijn levenspartner en compagnon Sergio Galeotti, naast filialen in Europa, ook filialen in Amerika. In 1985 stierf Galeotti aan aids.

In 1996 werd Armani veroordeeld wegens corruptie. Hij kwam die klap te boven en in 2002 werd hij benoemd tot Goodwill Ambassadeur voor het vluchtelingenprogramma van de VN.

Forbes Magazine

In 2001 werd Giorgio Armani door Forbes magazine benoemd tot de meest succesvolle ontwerper uit Italië. De waarde van zijn bedrijf werd op 1.7 miljard dollar geschat. Giorgio Armani’s filialen hebben de lijst met producten uitgebreid met vazen, juwelen, en accessoires voor mode, Armani Chocolade en Armani design meubels (Armani Casa). Vervolgens kwamen de Emporio Armani cafés, en er is een Armani Hotel in Dubai geopend en er zullen meer hotels volgen. Giorgio Armani bezit ongeveer 350 vestigingen wereldwijd.

Walk Of Style Award

In september 2003 werd Armani in Beverly Hills bekroond met de eerste Walk of Style Award. Hij ontving daarvoor een stoeptegel met zijn naam erop, aan de boulevard Rodeo Drive Walk of Style.

Giorgio Armani en sport

Voor de Olympische winterspelen die in 2006 in Italië gehouden werden, ontwierp Giorgio Armani de kleding voor de Italiaanse deelnemers die de vlag van Italië droegen. Voor de wereldkampioenschappen 2006 ontwierp Giorgio Armani voor het Italiaanse voetbalteam een eigen kledinglijn. Sportkleding maar ook vrijetijdskleding en bijbehorende accessoires. Armani ontwierp zelfs het in en exterieur van een Mercedes Cabriolet.

Overige ontwerpen

Giorgo Armani ontwierp de vormgeving van bepaalde apparatuur voor Sony. Ook ontwierp hij de uniforms voor het luchtvaartpersoneel van Alitalia. In januari 2007 was Armani de eerste modeontwerper die in samenwerking met Microsoft en MSN een modeshow live per internet uitzond. Dit leverde echter weinig cash op. Giorgio Armani ontwerpt verder ook nog horloges, overige accessoires en parfums.

Georgio Armani weigert te magere modellen

Georgio Armani was een van de eerste modeontwerpers die modellen die te mager zijn geen toestemming meer meer gaf om zijn modeshows te lopen, aangezien fotomodellen vaak ondervoed zijn en zichzelf uithongeren als gevolg van de psychische ziekte, anorexia nervosa. Dit is het begin van een ommekeer in de modewereld, waar steeds vaker gezonde modellen de voorkeur genieten.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Designermerken op een rijtjeDesignermerken op een rijtjeBenieuwt welke designermerken er nou allemaal bestaan in de modewereld? Dit artikel is erg handig! Ook nog eens met hand…
Charlie Siem: Brits klassiek violist en fotomodelCharlie Siem: Brits klassiek violist en fotomodelDe in 1986 in Londen geboren Charlie Siem is zowel een succesvol violist als fotomodel. De Brit is klassiek geschoold in…
Rome winkelstadDat Rome eigenlijk een groot openlucht museum is, is algemeen bekend. Echter in Rome kan ook goed en luxueus gewinkeld w…
Mode, haute couture en trendMode, haute couture en trendKleding en mode horen dikwijls bij elkaar. Toch is lang niet alle kleding als mode te beschouwen. Mode is namelijk van v…

Wie was Victor Hugo?Wie was Victor Hugo?Victor Hugo kennen velen als schrijven en dan m.n Les Miserables en nog alleen maar omdat het als musical wereldwijd een…
Vlaamse componisten: Gaston FeremansGaston Feremans werd geboren op 20 mei 1907 te Mechelen. Zijn lagere school en humaniora heeft hij gevolgd aan het St.-…
Bronnen en referenties
  • http://www.fashion-forum.org/fashion-designers/giorgio-armani.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Armani
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.