Biografie: Ronald Giphart

Giphart is een van Nederlands bekendste schrijvers en vooral onder jongeren is hij erg populair. In zijn werk gebruikt hij veel humor en hij schuwt het onderwerp seks niet, in de optiek van Giphart gaan literatuur en seks samen.

Jeugd

Ronald Giphart wordt op 17 december 1965 in Dordrecht geboren in een links georiënteerde familie. Zijn moeder Wijnie Jabaaij zat in de Tweede Kamer voor de PvdA en zijn vader was journalist. Giphart kreeg het schrijven met de paplepel in gegoten. Als hij elf is scheidden zijn ouders en Giphart gaat bij zijn vader in Soestdijk wonen. Daar brengt hij ook zijn middelbare schooltijd door, waar hij zich samen met zijn vriend Bert Natter, voorbereidt op een leven in de literatuur. Ze richten samen een tijdschrift op 'De Ergoego Gids', schrijven toneelstukken en de literaire schoolkrant 'De Uitlaat'. Vooral Jeroen Brouwers is hun inspiratiebron. In 1986 verhuist Giphart naar Zuilen en werkt, naast zijn studie Nederlands, als nachtportier bij een ziekenhuis.

Boeken

Na drie jaar Nederlands studeren stopt Giphart met zijn studie omdat hij besluit dat hij een roman wil schrijven. Hij publiceert een aantal artikelen in een literair tijdschrift en wordt vervolgens door een uitgever gevraagd om een boek te schrijven. In 1992 verschijnt 'Ik ook van jou', het boek wordt met gemengde gevoelens ontvangen door de critic, maar het publiek is er dol op en het boek krijgt 'Het Gouden Ezelsoor', voor het best verkochte debuut van het jaar. Een jaar later al verschijnt zijn tweede roman 'Giph', waarin Giphart 'vadermoord' pleegt op zijn literaire vader Jeroen Brouwers. De carriere van Giphart raakt in een stroomversnelling, hij wordt gevraagd om voor diverse tijdschriften en kranten een column, artikel of recensie te schrijven. Bovendien schrijft hij samen met zijn vriend Bert Natter het 'Kwadraats Groot Literair Lees Kijk Knutsel en Doe Vakantieboek', dat een soort van cultstatus krijgt. Daarnaast richt hij samen met twee anderen het literaire tijdschrift 'Zoetermeer' op. In 1998 zet Giphart samen met Joost Zwagerman een literair theaterprogramma op 'Hamerliefde', waarmee ze door Nederland en Vlaanderen toeren. In 'Ik omhels je met duizend armen' beschrijft Giphart het ziekbed en de euthanasie van zijn moeder, die aan multiple sclerose leed. In 1999 wordt hij voor korte tijd hoofdredacteur van het tijdschrift 'Rails'. Ook wordt hij bestuurslid van de politieke partij Leefbaar Utrecht, waarbij hij twee keer in de gemeenteraad wordt gekozen, zonder die plek ooit in te nemen. In 2003 wordt Giphart gevraagd om het boekenweekgeschenk te schrijven, dit verschijnt onder de titel 'Gala'. Een aantal van zijn boeken zijn inmiddels verfilmd.

Generatie Nix

Vanwege zijn vrolijke, met seks en genot gevulde boeken, wordt Giphart door de media beschreven als iemand die onderdeel uitmaakt van de generatie Nix, de generatie die opgegroeid is in de jaren zeventig en tachtig en nooit moeilijkheden heeft ondervonden en enkel leeft voor gemak en genot. Giphart distantiëert zich van deze naam, maar bij elk interview wordt het onderwerp toch weer opgerakeld.

Literatuur en seks

De belangrijkste thema's in het werk van Giphart zijn literatuur en seks en hij brengt die twee met elkaar in verband. Hij ziet literatuur niet als iets zwaars, hij houdt het licht en luchtig en maakt gebruik van humor. Hij schuwt commentaar op de Nederlandse literatuur ook niet. Daarnaast haalt hij vaak autobiografische elementen in zijn boeken binnen, hoofdpersonen dragen vaak namen die afgeleid zijn van zijn eigen naam, maar onveranderlijk zijn de hoofdpersonen anders dan de werkelijkheid. De stijl in zijn werk is er op gericht vlot en vol humor te zijn. Giphart speelt met woorden en taal.

Bibliografie

 • 1992 Ik ook van jou
 • 1993 Kwadraats groot literair lees kijk knutsel en doe vakantieboek
 • 1993 Giph
 • 1995 De beste schrijver van Nederland
 • 1995 Het feest der liefde
 • 1996 Phileine zegt sorry
 • 1996 Kinky. Spannende verhalen over vreemde verlangens
 • 1996 Moeders. Verhalen van hun zonen
 • 1997 De ontdekking van de literatuur
 • 1998 Fruhstuck no future
 • 1998 Planeet literatuur
 • 1999 De liefde die Feyenoord heet
 • 1999 De voorzitter. Episodische novelle
 • 1999 Willem de Dikke. De wondere avonturen van onze kroonprins
 • 2000 Ik omhels je met duizend armen
 • 2001 Ten liefde!
 • 2001 Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid. Persoonlijke kroniek 2001
 • 2003 Der is gjin der, dere
 • 2003 Gala (boekenweekgeschenk)
 • 2003 Heldinnen
 • 2005 Troost
 • 2007 Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid
 • 2007 Zeven jaar goede seks
 • 2008 Keukenprins, 100 dagen lezen en schrijven over eten
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Giph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph is een boek geschreven door Ronald Giphart. In dit boekverslag beschrijf ik een aantal belangrijke aspecten van het…
Duizend getal, spreekwoorden, boektitels en bijzonderhedenDuizend getal, spreekwoorden, boektitels en bijzonderhedenDuizend is een getal met een 1 en drie nullen dat te vinden is tussen de getallen 999 en 1001, een hoofdtelwoord. Het be…
Boekverslag over 'Ik ook van jou'Dit is mijn boekverslag over het boek "Ik ook van jou". Dit boek is geschreven door Ronald Giphart.

Albrecht Dürer; Middeleeuwse schilderkunstAlbrecht Dürer was een veelzijdig kunstenaar. Om hem tot de middeleeuwen te rekenen gaat te ver. Zijn kunst vertoont gee…
Biografie: Arthur JapinArthur Japin is een van de beroemdste schrijvers van Nederland. Zijn boeken zijn een bijzondere mengeling van historisch…
Bronnen en referenties
 • www.ronaldgiphart.nl
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.