Engelse kinderboekenschrijvers: Roald Dahl

Engelse kinderboekenschrijvers: Roald Dahl De Britse Roald Dahl schreef in zijn leven veel boeken; zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen. Met zijn bijzondere, soms grappige en soms bizarre schrijfstijl wist en weet Dahl veel mensen te boeien. Hoe verliep het leven van Roald Dahl en welke beroemde boeken hij heeft geschreven?

Biografie van Roald Dahl

Dahl's eerste jaren

Roald Dahl werd in 1916 in Cardiff (Wales) geboren. Hij was een kind van Noorse immigranten; Harald Dahl en Sofie Magdalena Dahl. Roald werd vernoemd naar de Noorse poolreiziger Roald Amundsen en sprak thuis Noors met zijn ouders en zussen. Toen Roald vier was stierf zijn zus Astri en niet veel later stierf ook zijn vader op 57-jarige leeftijd. Zijn moeder bleef met de kinderen in Engeland wonen omdat het de wens van Roalds vader was geweest dat de kinderen naar Britse scholen zouden gaan. Vanaf zijn achtste ging Roald dan ook naar diverse kostscholen, waaronder Saint Peter's en Repton (Derbyshire). Tijdens zijn jaren op Repton stuurde Cadbury, een producent van chocolade, zo nu en dan dozen chocolade naar de school om deze te laten testen door de kinderen. De chocolade diende als inspiratie voor het kinderboek 'Sjakie en de chocoladefabriek'.

Bron: Carl Van Vechten, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Carl Van Vechten, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reizen en de Tweede Wereldoorlog
Al op jonge leeftijd kreeg Dahl een hekel aan het schoolleven. Hij moest zich voortdurend aanpassen en voelde zich er niet op zijn plek. Daarom besloot Dahl al snel na zijn studie op Repton dat hij wilde reizen. Hij wilde nieuwe plekken ontdekken en nieuwe dingen zien. Het lukte hem om bij Shell aan het werk te gaan. Na een training van twee jaar in Engeland verhuisde hij voor zijn werk naar Oost-Afrika. Daar verbleef hij een aantal jaren en bezocht verschillende landen. In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit en leerde Roald Dahl om gevechtsvliegtuigen te besturen bij de Royal Air Force (RAF). Maar tijdens zijn eerste vlucht in een gevechtsvliegtuig, stortte Dahl in de woestijn van Libië neer. Daar raakte hij zwaar gewond en werd hij gevonden door drie soldaten van het Suffolk regime.

Na een herstelperiode probeerde Dahl opnieuw zijn vliegkunsten bij de RAF uit, dit keer met name in Griekenland. Daar heeft hij veel moeten vechten tegen de Duitsers. Na een jaar kreeg Dahl last van verblindende pijnen in zijn hoofd die er voor zorgden dat Dahl niet langer bij de RAF kon werken. Hij ging in 1941 terug naar Engeland, waar hij voor de krant verhalen over zijn gebeurtenissen bij de RAF ging schrijven. De verhalen sloegen bij het publiek aan, en ook Walt Disney kreeg over Dahl's verhalen te horen. Disney produceerde een filmpje met de naam 'Gremlins'; geïnspireerd op de verhalen van Dahl. Zo ontstond ook Dahl's eerste (platen)boek met de naam: 'The Gremlins'.

Dahls latere jaren
In 1945 ging Dahl dichtbij zijn moeder wonen. Daar schreef hij verschillende boeken en verhalen over de oorlog. Fantasie en werkelijkheid gingen in zijn werken hand in hand. Het in 1948 uitgebrachte boek van Dahl 'Sometime Never' flopte volledig; het boek sloeg niet aan bij volwassenen. Dahl verhuisde naar New York, omdat hij het 'luxe' leven miste, en ontmoette daar in 1951 zijn toekomstige vrouw Patricia Neal. Samen kregen zij vijf kinderen. In die tijden ging Dahl veel kinderboeken schrijven waarvan hij zegt: 'Als ik geen kinderen had gekregen dan had ik nooit kinderboeken geschreven'. Helaas voor Dahl liep het huwelijk met Neal na dertig jaar op de klippen. In 1983 hertrouwde hij, heel snel na zijn scheiding, met Felicity Dahl, met haar had hij al een tijd een affaire. De laatste jaren van zijn leven was Dahl vrij gelukkig en schreef hij een aantal succesvolle boeken als 'De Grote Vriendelijke Reus' en 'Matilda'. Op 23 november in het jaar 1990 overleed Dahl aan leukemie. Hij werd begraven in Great Missenden.

Boeken van Roald Dahl

Veel van de boeken van Dahl zijn geschreven vanuit het kindperspectief. Daarbij worden een aantal volwassenen als 'slechteriken' afgeschilderd. Hier een aantal (kinder)boeken die Roald Dahl heeft geschreven:
  • De Gremlins
  • De reuzenperzik
  • Sjakie en de chocoladefabriek
  • De fantastische meneer Vos
  • Daantje de wereldkampioen
  • De reuzenkrokodil
  • De griezels
  • De GVR
  • De Heksen
  • Matilda
  • IEORG IDUR
  • Boy
  • Oom Oswald
  • M'n liefje, m'n duifje
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smullen op de Veluwe: van paling tot pannegiesSmullen op de Veluwe: van paling tot pannegiesArnhemse meisjes, Hattemer brokken, het Apeldoorns opkikkertje, Veluwse vossenbessenjam en Veluwse zwienenkeuteltjes. De…
Filmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryrecensieFilmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryIn 2005 werd door Tim Burton een remake gemaakt van Charlie and the Cocolate Factory. Johnny Depp speelt de hoofdrol en…
Halloween-quiz voor volwassenen: monsters in boek en verhaalHalloween-quiz voor volwassenen: monsters in boek en verhaalHalloween, het feest van spoken, geesten en andere griezels. Door alle eeuwen heen hebben ook volwassenen geloofd in all…
Voorlezen is leukVoorlezen is leukVoorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar…

Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…
Engelse kinderboekenschrijvers: C.S. LewisSchrijver C.S. Lewis werd wereldwijd bekend door zijn 'Kronieken van Narnia'. Een aantal delen uit zijn boek zijn verfil…
Bronnen en referenties
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.