Engelse kinderboekenschrijvers: C.S. Lewis

Schrijver C.S. Lewis werd wereldwijd bekend door zijn 'Kronieken van Narnia'. Een aantal delen uit zijn boek zijn verfilmd, eerst door de BBC en later door Disney. In dit artikel lees je alles over de man achter Narnia; zijn leven en de vele boeken die hij geschreven heeft.

Biografie van C.S. Lewis

Lewis' eerste jaren

C.S. Lewis, die door vrienden en bekenden ook wel werd Jack Lewis genoemd, werd geboren op 29 november 1898 in Noord-Ierland. Met zijn vader, moeder en drie jaar oudere broer (Warnie genoemd) leidde C.S. Lewis de eerste jaren na zijn geboorte een gelukkig leven. Al op zeer jonge leeftijd begon hij fantasieverhalen te schrijven, soms samen met zijn broer. Rond het tiende levensjaar van C.S. Lewis overleed zijn moeder, waardoor er voor hem een donkere periode aanbrak. Hij moest naar een kostschool in Engeland (Wynyard School) en was daar niet erg gelukkig. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en Lewis nam zijn intrek bij privéleraar William T. Kirkpatrick. In die tijd kon hij zich voorbereiden op zijn studie aan de universiteit van Oxford; maar eerst ging hij vrijwillig in militaire dienst. Daar raakte hij in 1918 zo gewond dat hij naar huis werd gestuurd, waarna hij zijn studie aan de universiteit afmaakte. Na zijn studie (klassieke filosofie en Engelse taal- en letterkunde) bleef hij als docent op diezelfde universiteit werken.

Bron: Genvessel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Genvessel, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Christendom
In eerste instantie wilde C.S. Lewis na de dood van zijn moeder niet veel meer te maken hebben met het christendom. Dit veranderde na gesprekken met gelovige collega's en vrienden J.R.R. Tolkien en Hugo Dyson. Hij keerde terug naar zijn Anglicaanse wortels en schreef hier later uitgebreid over in zijn biografie uit 1955 'Surprised by Joy'. Ook in andere werken schreef Lewis over het christendom; hierin zijn zowel protestantse als katholieke overtuigingen terug te vinden. Lewis probeerde echter het kiezen voor een bepaalde theologische richting te vermijden. In 1919 bracht C.S. Lewis zijn eerste boek uit, een gedichtenbundel met de naam 'Spirits in Bondage'.

Lewis' latere jaren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Lewis bij het grote publiek bekend door een aantal lezingen die hij bij de BBC gaf. In 1942 schreef C.S. Lewis zijn eerste publiekssucces: 'Brieven uit de hel' (Screwtape Letters). Dit boek werd bekend in met name Engeland en later in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is het boek bij veel christenen goed bekend. Pas in 1950, Lewis was toen over de 50 jaar, verscheen 'The Lion, The Witch and The Wardrobe', het tweede deel van de zeven kronieken van Narnia. Dit deel en de andere delen van de kronieken van Narnia zijn waarschijnlijk de meest verkochte en meest gelezen boeken van C.S. Lewis. Tot 1954 bleef Lewis is Oxford werken, daarna ging hij werken aan de universiteit van Cambridge. In 1956 trouwde hij met de Joodse en zeer zieke Joy Davidman Gresham. Vier jaren na het huwelijk overleed Joy aan kanker. Lewis schreef hierover in zijn boek 'A grief observed' (1961). Niet veel later overleed ook Lewis zelf, op 22 november in het jaar 1963. Hij werd begraven op het kerkhof van de Holy Trinity Church in zijn woonplaats Headington (Oxford).

Boeken van C.S. Lewis

Lewis heeft veel boeken geschreven tijdens zijn levensjaren. Alleen de kronieken van Narnia horen in de categorie 'kinderboeken' thuis. Nog een aantal andere boeken die Lewis heeft geschreven:
  • Malacandra 'Ver van de zwijgende planeet'
  • Perelandra 'Reis naar Venus'
  • Thulcandra 'De binnenste cirkel'
  • 'Wonderen'
  • 'De vier liefdes'
  • 'Varensporen en olifanten'
  • 'Onversneden Christendom'
  • 'De grote scheiding'
  • 'Brieven uit de hel'
  • 'Hemelse zaken'
Overigens zijn nog lang niet alle werken van Lewis vertaald in het Nederlands. Nog steeds kom er regelmatig een vertaald boek van Lewis in Nederland uit.
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carl Lewis, atleetCarl Lewis behoort tot de meest succesvolle sporters op de Olympische Spelen. Hij blonk uit op de sprintnummers (100 met…
Middeleeuws schaakspel, de 'Lewis chessmen'In 1831 vond men op het eilandje Lewis, nabij Schotland, de 'Lewis chessmen'. De vondst bestond uit 78 schaakstukken, 14…
Populaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerPopulaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerRegelmatig is op televisie een detective te zien. Dat is een prozaïsche vertelling waarin een gepleegde misdaad wordt op…
Belfast: meer dan de stad van The TroublesBelfast: meer dan de stad van The TroublesWie aan Belfast denkt, denkt waarschijnlijk als eerste aan The Troubles de problemen tussen de katholieken en de prote…

Engelse kinderboekenschrijvers: Roald DahlEngelse kinderboekenschrijvers: Roald DahlDe Britse Roald Dahl schreef in zijn leven veel boeken; zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen. Met zijn bijzond…
Bronnen en referenties
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.