Mellie Uyldert en de taal der kruiden

Ode aan Mellie Uyldert. In het jaar 2009, zomaar op bijna 101 jarige leeftijd overleden, maar wat zeggen cijfers als je aan Mellie denkt. En wie is die mevrouw Uyldert? Kruidendeskundige, astrologe, heks of heilige?

Nuchter, een beetje biografie

Ook Mellie uyldert werd geboren en wel letterlijk een eeuw-igheid geleden, in1908. Ze werd, door de scheiding van haar ouders, voornamelijk door haar moeder en in de geest van een terug naar de natuurbeweging beweging 'Rein Leven' opgevoed. Ze had vroeg belangstelling voor filosofie, ging echter al snel esoterische wetenschappen zoals astrologie en theosofie bestuderen. In 1942 is ze begonnen met het geven van voordrachten en cursussen over kruiden.

Enige jaren later, in 1947 startte ze met een eigen tijdschrift De Kaarsvlam, dat nog steeds bestaat en nu wordt uitgegeven door de Mellie Uyldert Stichting. Ze gaf ook les aan verschillende natuurgeneeskundige instituten. Verder schreef ze heel wat jaren voor het tijdschrift Onkruid. In 1984 raakte ze in opspraak voor haar zogenaamd racistische theorieën . Mellie 'vluchtte' naar België, waar ze nog lang doorging met het geven van cursussen en het schrijven van boeken in het conferentiecentrum Oasis op de Kalmthoutse heide. Ze werd enkele jaren geleden opgenomen in een antroposofisch verzorgingshuis te Blaricum waar ze dit jaar, een eeuw oud, overleed.

De taal der kruiden

Maar ik wil het het vooral over het boek van Mellie Uyldert 'De Taal der Kruiden' hebben. Het boek dateert al uit de jaren zestig. De tijd waarin het geloof in een nieuwe liefdevolle, romantische wereld samen ging met hard protest tegen een technische, gemechaniseerde wereld. We wilden achteruit vooruit. En toen verscheen Mellie Uyldert een ouderwetse geest pleitend voor een spirituele wereld zonder de oude godsdiensten. Aantrekkend en afstotend tegelijkertijd. Ik las haar boek de taal der kruiden om feiten over geneeskrachtige planten te kennen en ontdekte een boek en een vrouw die in de natuur niet alleen ecologische maar ook spirituele verbanden zag. Boeiend maar voor mij als nuchter kind van zijn tijd ook irriterend, overdreven soms zelfs bespottelijk. Maar ik kon op een of andere manier haar toch aanvaarden zoals ze was. Mellie Uyldert.

Nu 2009

Het was lang geleden dat ik de taal der kruiden nog ter hand had aangenomen, maar nu bij haar heengaan, want dood is niet de juiste terminologie voor Mellie, kon ik niets anders dan het boek kriskras opnieuw lezen. Ouderwets romantisch geschreven, maar opvallend vele feitelijke gegevens, tradities, verhalen, geschiedenis en gedichten en die overvloed van gegevens zo vlot verbonden met haar eigen levensopvattingen. Verwarrend ouderwets mooi! De waarheid, zal het wel niet zijn, maar één waarheid wel en daar kunnen we wel wat van leren.

Feiten in de taal der kruiden. Oude en nieuwe recepten, merkwaardige gebruiken, de ontwikkelingsgang van onze cultuurgewassen zoals kool, aanwijzingen uit de Romeinse keuken zowel als uit de Middeleeuwse abdij, symboliek der bloemen, kweken van keukenkruiden, planten toegewijd aan Goden, heiligen en prinsessen, dat alles en nog veel meer vindt je als lezer in dit met liefde geschreven boek, dat zowel de buiten- als binnenmens, in de vele betekenissen van het woord, moet kunnen bekoren of irriteren.

Een boek voor wie?

Bij Mellie Uyldert en bij dit boek past ook wat ouderwetse taal. Wie zou zo'n boek nu nog willen of kunnen lezen? Is het de plantkundige, die met zijn trommel door sloten waadt en onder heggen kruipt om het zeldzaam kruid te vinden, waarvan de boeken spreken?

Of de kruidendokter, die het veld ingaat voor zijn zieken, en volgens de traditie het uur kiest van de dauw of van de middagzon, of de avondschemering, om het kruid te plukken als het vol is van geneeskracht in zijn etherische oliën?

Of de huisvrouw of huisman, die voor de maaltijd naar het kruidenhoekje van de moestuin gaat om er het toekruid voor de soep en voor de sla te snijden en het zaad te oogsten voor de thee, die menige winterkwaal verdrijven zal?

Of de natuurliefhebber, die elke zondag de stad ontvlucht om in de stilte te genieten van de argeloze weligheid van al dat welgedijend groen en de bloemen, open naar de zon?

Boeken van Mellie

De taal der kruiden, mondjesmaat met plezier te lezen. En dan toch maar een lijstje met wat boeken, die ik zelf min of meer mondjesmaat gelezen heb
 • De Taal der Kruiden
 • Verborgen krachten der edelstenen
 • Wezen en Krachten der Metalen
 • Sterren, mensen, kruiden (2005)
 • Kruiden in de keuken
 • Lexicon der Geneeskruiden
 • Genees Uzelf
 • Verborgen Wijsheid van het Sprookje
 • Plantenzielen
 • Het Levensritme
 • Aarde's Levend Lichaam
 • Astrologie: Medische Astrologie

Nog een citaat uit de inleiding:

Wie is het, die de taal der kruiden verstaat? Haastige voetstappen gaan over de weg het stof waait over de wegberm, over de frisse blaadjes van de weegbree, over de rozetten van de paardebloem, over de dovenetel onder de heg en over de opgeheven kandelaartjes van het hondsdraf. De regen valt en wast de blaadjes weer schoon. Haastig gaan de mensen voorbij, gevangen in hun gedachten, in hun zorgen. Met geld en boodschappentas spoeden ze zich naar de drogist, naar de groentenwinkel trappen op het uiengras dat hun soep zou willen kruiden en op de kamille, die bereid is hun pijn te verzachten. Terwijl zij met blinde ogen en dove oren door het zorgvolle leven jachten, leeft en werkt de ganse schepping om hen heen, om hen alles te schenken wat zij behoeven.
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidstheorieën in de geneeskundeVolgens Hippocrates, Galenus, Nightingale en Uyldert ontstaat ziekte door onbalans. Welke gezondheidstheorieën of -visie…
Gewoon Duizendblad (Achillea Millefolium)Gewoon Duizendblad (Achillea Millefolium)Duizendblad is een plant met een mooie bloem. Het groeit overal in Nederland in bermen. Duizendblad is een geneeskrachti…
recensieKruidenboeken, het koren tussen het kafIs er een kruidenboek waar alles in staat, wordt mij wel eens gevraagd? Wat bedoel je met een kruidenboek, is meestal mi…
10 geneeskrachtige kanten van de appel10 geneeskrachtige kanten van de appelDe appel is een lekker fruit dat zeer gezond is. Appels helpen onder andere mee verschillende soorten kanker te voorkome…

Coco Chanel biografie"Chanel-Above all else, is a style. Fashion, you see, goes out of fashion. Style never." Een quote van één van de meest…
Biografie: Harry PotterBiografie: Harry PotterHarry James Potter is het wereldbekende fictieve personage dat de hoofdrol speelt in de serie die zijn naam draagt: Harr…
Bronnen en referenties
 • Mellie Uyldert De taal der kruiden 1969. 4de druk
 • http://kruidwis.blogspot.com/ voor meer info
Reactie

Huisman, 09-02-2014
De uitspraken van zo boven zo beneden en alles is er al zo typerend voor Mellie Uylert. Ik geloof dat ze wel oprecht was in de boeken die ze schreef en de theorieën die ze onderwees op het gebied van kruiden en astrologie en het bevorderen van een natuurlijke geneeswijze zonder zich zelf centraal te stellen. Tegenwoordig weet je het maar nooit met die natuurgeneeswijzen. Tegenwoordig kan iedereen zich dat zomaar noemen zonder het oprecht en echt te menen. Dan komt het zelfingenomen en arrogant over zonder bescheiden en oprecht te zijn. maar ik geloof wel dat ze oprecht is anders had het geen gedachtegoed achtergelaten dat nog steeds bestaat. En is consequent in het geven van adviezen. Heen patat en geen ver of koolzuurhoudende dranken. Sommigen zeggen het maar de vraag is of ze het wel menen. Nou ik geloof wel in de oprechtheid van Mellie Uyldert. Zonder moeilijke woorden schreef ze boeken die toegankelijk waren voor iedereen die een natuurlijk leven wil zonder opsmuk en toeters en bellen. Kortom wat bij mensen past want mensen zijn natuurlijk biologisch met een ziel geest en lichaam en die drie-eenheid benadrukt Mellie Uyldert in haar boeken. Reactie infoteur, 10-02-2014
Mij moet je niet overtuigen. Mellie is waardevol.

Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 18-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.