Benjamin Franklin

Benjamin Franklin De heer Benjamin Franklin speelde een grote rol bij het onafhankelijk worden van koloniaal Amerika en de wording van de Verenigde Staten. De wetenschap dankt aan hem een belangrijke bijdrage aan het begrip elektriciteit. Van zijn uitvindingen is de bliksemafleider de bekendste.

Biografie Benjamin Franklin

Benjamin Franklin geboren 17 januari 1706 in de Amerikaanse stad Boston. Franklin was de tiende van zeventien kinderen van een zeep en kaarsen maker. Benjamin genoot maar tot op 10 jarige leeftijd een schoolopleiding. Daarna ging hij in de leer bij 1 van zijn broers , een drukker. Hij was het vak al gauw meester en oefende daarna het beroep van drukker zelf uit. Rond 1729 drukte hij het papier geld van de Amerikaanse staat Pennsylvania en enkele andere koloniën. Niet lang daarna begon hij met het uitgeven van verschillende tijdschriften en dagbladen, Die hij grotendeels zelf schreef.

Benjamin Franklin en de wetenschap

Franklin voelde zich steeds meer aangetrokken tot de wetenschap en onderhield een briefwisseling met schrijvers en geleerden in Europa. In de praktijk bevond hij zich ook steeds meer in de politiek. Een rechtschapen man met liberale opvattingen, die politici zag als instrumenten voor het verbeteren van sociale toestanden en het zorgen voor algemeen welzijn.

Langzamerhand begon Benjamin Franklin zich steeds meer aangetrokken te voelen tot de populaire studies van elektriciteit. Hoewel Franklin nooit enige wetenschappelijke opleiding had genoten, begon hij proeven te nemen om allerlei elektrische verschijnselen te bestuderen. In 1 van de eerste bewoordingen van een theorie die elektriciteit verklaarde, opperde Franklin dat het ging om een 'element dat verspreid zit in andere materie en daardoor aangetrokken word' met zijn opmerkelijke vooruitziende blik onderscheidde hij twee soorten elektriciteit. De ene soort werd bezeten door 'lichamen' die te zwak geladen zijn met het elektrische 'vuur' en de andere door 'lichamen' die te sterk geladen waren. Laten we nou het 'elektrische vuur' vervangen door het moderne woord elektronen, dan hebben we een nauwkeurige beschrijving van de huidige theorie over positieve en negatieve lading.

Beroemdste ontdekking van de heer Benjamin Franklin:

De bekendste ontdekking van Franklin is dat bliksem veroorzaakt word door statische ladingen in de atmosfeer, deze ontdekking is in 1752 gedaan in de vorm van een levensgevaarlijk experiment. Hij bevestigde een metalen sleutel aan een zijden draad, waaraan hij tijdens een onweer een vlieger opliet. Franklin leidde een gedeelte van de dodelijke hoeveelheid elektrische energie in de onweerswolk af via de sleutel naar de grond. In de maanden na de publicatie van zijn bevindingen kwamen verscheidene geleerden in Europa om het leven toen ze zijn proef probeerden te herhalen.

Het praktische resultaat van Franklins werk was een ontwerp voor de eerste bliksemafleider. Hij gaf de aanwijzing om puntige metalen staven op de daken van gebouwen te plaatsen, door middel van een draad verbonden met de aarde. Dan kon de elektrische lading van de bliksem worden afgeleid naar gebouwen en afvloeien naar de aarde.

Benjamin Franklin's Declaration of Independence

Franklin werkte mee aan het opstellen van de Declaration of Independence (onafhankelijkheids verklaring) van de Verenigde Staten van Amerika. Tevens werkte hij ook nog mee aan het opstellen van de Constitution (grondwet) van de Verenigde Staten. Benjamin Franklin overleed op 17 april 1790. Men herdacht hem als een staatsman die een symbool was voor de geest van vrijheid en verlichting.
© 2010 - 2024 Infrasriptus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiskundige raadsels: Magische vierkantenHet magisch vierkant (tovervierkant) is een vierkant van getallen die op een zodanige manier zijn ingevuld dat de kolomm…
Mussenbroeck, uitvinder van de Leidse fles en pyrometerPieter van Musschenbroeck (1692-1761), geboren en gestorven te Leiden, is professor geweest aan de universiteit van Duis…
Rosalind FranklinRosalind Franklin was een biofysicus en een röntgenstraal kristallografe. Ze heeft behalve haar bijdrage aan het begrip…
Spanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetSpanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetMet welke grondwet begon de geschiedenis van de Spaanse grondwetten? Wordt de allereerste opgedrongen grondwet door de N…

Paulien Cornelisse: Taal is zeg maar echt mijn dingPaulien Cornelisse: Taal is zeg maar echt mijn dingDat taalobservaties tot droogkomische conclusies kunnen leiden, bewijst Paulien Cornelisse in het theater en in haar sch…
Biografie Carl Friedrich May (Karl May)Wie kent hem niet, Karl May, de schrijver van de wild-west verhalen met Old Shatterhand en Winnetou en de oriënt verhale…
Bronnen en referenties
Infrasriptus (6 artikelen)
Laatste update: 15-01-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.