Paulien Cornelisse: Taal is zeg maar echt mijn ding

Paulien Cornelisse: Taal is zeg maar echt mijn ding Dat taalobservaties tot droogkomische conclusies kunnen leiden, bewijst Paulien Cornelisse in het theater en in haar schrijfwerk. Haar cabaretvoorstelling 'Dagbraken' is een succes en ook haar boek 'Taal is zeg maar echt mijn ding' werd binnen no time een besteller. Naast schrijven en het theater is ze ook een graag geziene gast op televisie. In 2013 was ze zelfs de winnaar van het televisieprogramma 'Wie is de Mol?'.

Wie is Paulien Cornelisse?

Op 24 februari 1976 werd Paulien Cornelisse in Amsterdam geboren. Dochter van een therapeute en een wetenschappelijk onderzoeker ging ook zij psychologie studeren. Zelf zegt ze hierover: "Wij hadden het thuis nooit over de politiek of over de maatschappij, maar wel over hoe mensen zijn". Na het Barlaeus Gymnasium vertrok ze voor een jaar naar Brandeis University in Boston, studeerde in 2000 cum laude af in psychologie aan de UvA met ook een jaar aan Hiroshima University te hebben gestudeerd. Paulien Cornelisse koos hierna voor cabaret. Begin 2015 is Paulien Cornelisse bevallen van een zoontje. Zij en haar vriend Chris Bajema hebben hem de naam Wiek gegeven.

'Paulien Cornelisse schrijft en maakt theater'

Cabaret

Paulien Cornelisse maakte van 1999 tot 2003 samen met Irene van der Aart deel uit van het absurdistisch cabaretduo Rots. Bij het Leids Cabaret Festival kwamen ze tot de laatste tien finalisten. Daarnaast trad Paulien Cornelisse tot 2004 ook solo op als stand-up comedian bij de Comedytrain. Nadat ze in 2007 tweede werd op het Leids Cabaret Festival was de weg geplaveid voor haar eerste avondvullende voorstelling 'Dagbraken'. Deze show ging in 2008 in première. De Kleine Komedie omschrijft haar optreden als volgt: "In Dagbraken laat ze haar gedachten de vrije loop. Springt ze van hakken op takken, verrast ze met de meest waanzinnige observaties en laat ze elke vanzelfsprekendheid als sneeuw voor haar zon verdwijnen. Het is een avond lang op verkeerde benen gezet worden. Door elkaar geschud worden. Meeborrelen in haar snelkookhersenpan. Met open bek van verbazing. En van het lachen." In 2010 ontving Paulien Cornelisse voor haar cabaretwerk de prijs 'Neerlands Hoop'. Haar tweede theatershow heet 'Hallo Aarde'. In haar derde cabaretprogramma richtte Paulien Cornelisse zich op de ogenschijnlijk onbelangrijke zaken, de 'ondertussige' dingen. Van ondertussige zaken naar een stukje mos.

Om mij moverende redenen

Van 2017 tot en met mei 2019 ging Paulien Cornelisse het land in met een stukje korstmos.
"In haar vierde voorstelling, ‘Om mij moverende redenen’, kijkt Paulien in detail naar de onbegrijpelijkheden van het leven. Over wat je kunt zien maar niet wilt zien. Over wat je wilt begrijpen maar niet kunt begrijpen. Over wanneer je gaat bewegen, en waarom". (bron: www.pauliencornelisse.nl/cabaret)

Taalboeken, maar dan net iets anders

Taal is zeg maar echt mijn ding

Het eerste boek uitgebracht door Paulien Cornelisse gaat "Niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen".
  • Over mensen die 'nee, nou lieg ik' zeggen, maar dan nooit met een sappige leugen komen.
  • Over mensen die zeggen 'als ik even heel eerlijk ben'.
  • Over mensen die lekker hun eigen ding doen, maar waarvan niemand weet wat dat ding dan is.
  • Over mensen die het echt in de meest positieve zin van het woord bedoelen.
  • Over mensen die 'hè' in een Engelse zin gooien en hiermee hun nationaliteit meer dan verraden.
  • Over mensen die het best wel begrijpen allemaal.

In 2009 werd haar boek getiteld 'Taal is zeg maar echt mijn ding' gepubliceerd en werd direct een bestseller. Er zijn al meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

Hiermee is een van haar grootste passies blootgelegd. Taal. Woorden. Hoe we taal gebruiken en wat we nu eigenlijk echt zeggen. Het boek is een verzameling korte teksten. Sommige stukjes zijn nieuw, sommigen zijn eerder verschenen in de vorm van een column, columns afkomstig uit een taalrubriek voor NRC.next, voor zij toen iedere maand schreef.

En dan nog iets

Met het succes van 'Taal is zeg maar echt mijn ding' kon een vervolg bijna niet uitblijven. Het werd het boek 'En dan nog iets'. Het boek met korte columns borduurt voort op taal en alle eigenzinnigheden die daarmee gepaard gaan. Want wat is eigenlijk het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Hoe zit dat met het woord 'mogen' als bevel? En is 'zomaar' niet meer toevallig.

Taal voor de Leuk

En als we het dan toch over leuk hebben. In haar derde boek, Taal voor de Leuk onderzoekt Paulien Cornelisse alle wendingen die de Nederlandse taal met zich meebrengt, al schrijvend, al pratend, al wel of niet verkeerd bedoelend. Taal verandert, taal vernieuwt, taal moet nu ook via Whatsapp en Twitter ('schrijf je ARG of ARGH?') en taal verspreekt zich.

Bron: Livianovakova10, PixabayBron: Livianovakova10, Pixabay
De verwarde cavia
Het boek De verwarde cavia gaat niet over taal, bespreekt geen taal, verwondert zich niet over taal, maar gaat over een cavia. Een verwarde cavia. Een verwarde cavia op kantoor, je weet wel zo'n plek waar je je verwondert bij het koffiezetapparaat, je terug op je plek blijkt te zijn gebombardeerd met mails en waar de lief-en-leed pot veel, heel veel, onwaarschijnlijk veel gedoe oplevert.

Paulien Cornelisse op tv, in podcasts, in de krant & meer

Paulien Cornelisse was vluchtig te zien als een van de vijf vrouwen in het televisieprogramma 'De Tafel van 5'. Deze dagelijkse vrouwentalkshow uitgezonden op Net 5 sloeg niet aan en werd na enkele weken gestopt. Ze is vaak te gast bij 'De Wereld Draait Door', waar ze onder andere het gebruik van het woord 'traject' hekelde. Ook nam ze deel aan het Belgische tv-programma 'De slimste mens ter wereld'. In 2013 was ze de winnaar van het televisieprogramma 'Wie is de Mol?'.

In 2009 deed zij bij Paul de Leeuw in 'Lieve Paul' verslag van haar interview met Hollywoodacteur Robin Williams. Of liever gezegd over haar gemiste interview, want bij aankomst in Amerika bleek dat er geen journalistenvisum voor haar was geregeld en werd ze prompt gefouilleerd, verhoord en enkele uren in een cel gezet. Robin Williams heeft ze nooit meer ontmoet.

Tokidoki

Ook nam ze iedereen mee naar Japan tijdens de vierdelige VPRO-serie Tokidoki. Tokidoki is Japans voor 'soms' en iedere aflevering staat in het teken van een bepaald Japans woord dat eigenlijk niet te vertalen valt. Ze schrijft daarnaast nog columns voor de Volkskrant, op de voorpagina en ze is terug te vinden op de podcastapp.
© 2010 - 2020 Caltha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spiraal en Helix, zo vaak verward!Regelmatig hoor ik, of lees ik zelfs het woord spiraal, waar een helix wordt bedoeld. Dit zijn nochtans twee heel versch…
Zelf kaarsen makenWat is er gezelliger dan voor een sfeervolle woonkamer te zorgen met zelfgemaakte kaarsen... Zelf kaarsen maken is niet…
VSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands HoopVSCD Cabaretprijzen: Poelifinario en Neerlands HoopDe VSCD Cabaretprijzen zijn een eerbetoon aan de cabaretiers en stand-up comedians die op de podia van de Nederlandse th…
Platform Signalering Onjuist SpatiegebruikPlatform Signalering Onjuist SpatiegebruikIedereen maakt zich er wel eens schuldig aan, een spatie op de verkeerde plaats in een woord. We gaan als Nederlanders n…

De minnaressen van Lodewijk XIV, de ZonnekoningLodewijk XIV, de Zonnekoning. Despoot, gedreven politicus, kunstliefhebber. Alom gekend, onderwerp van honderden boeken…
Benjamin FranklinBenjamin FranklinDe heer Benjamin Franklin speelde een grote rol bij het onafhankelijk worden van koloniaal Amerika en de wording van de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dirk Annemans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • www.pauliencornelisse.nl
  • http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/recensies/48750-recensie-taal-is-zeg-maar-echt-mijn-ding-paulien-cornelisse.html
  • Afbeelding bron 1: Livianovakova10, Pixabay

Reageer op het artikel "Paulien Cornelisse: Taal is zeg maar echt mijn ding"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Pieter Groen, 30-04-2010 14:51 #1
Geachte Paulien,
Met veel genoegen heb ik Uw boek "Taal is zeg maar echt mijn ding" gelezen. Zo'n boek kan alleen maar worden geschreven door een goed waarnemer, zoals U.
Het valt mij ook vaak op, dat mensen de dingen op een bepaalde manier zeggen zoals:
Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Welk ziekenhuis? Er zijn er wel 6 in de buurt.
Het slachtoffer heeft zijn been gebroken. Hij heeft er toch twee?
Eigenwoningbezitter. Kun je dan ook andermans woning bezitten? De Vereniging Eigen Huis gebruikt dit woord vaak.
ABS-systeem. De "S" staat al voor systeem.
APK-keuring. De "K" staat al voor keuring.
Weermannen-vrouwen: Morgen wordt het droger. Kan het droger zijn dan droog? Als het minder nat is, is het dan droger?
Monaco: Als we het over het vacantieland hebben, leggen we de klemtoon op de "a". Hebben we het over de voetbalclub, dan ligt te klemtoon op de laatste "o".
Mensen zeggen in een interview vaak: ja, klopt. Nooit nee, klopt niet.
Het woord heftig heeft tegenwoordig de meest rare betekenissen en wordt op de gekste momenten gebruikt.
Zitten we nu achter of voor de computer?
Er wordt gezegd: men rijdt te hard i.p.v. te snel. Je begaat dan een snelheidsovertreding en niet een hardheidsovertreding.
Een hele fijne avond i.p.v. een heel fijne avond. Of wil men duidelijk een hele i.p.v. een halve avond zeggen.
Het woord uitvinden wordt vaak gebruikt als uitzoeken wordt bedoeld.
Je hoort vaak zeggen euri's i.p.v. euro's. Of uro's i.p.v. euro's.
Velen hebben moeite met het woord sfeer. Je hoort vaak zeggen: zweer.
Het komt omdat i.p.v. doordat. In een vragende zin zeg je toch ook niet: waarom komt dat? Wel waardoor komt dat.
Het heeft te maken dat. Het woordje "ermee" is weggevallen.
Wat te zeggen van de woorden: Seriemoordenaar? Iemand, die een serie vermoordt? Het woord busmishandelaar. Is dat iemand, die een bus mishandelt? Nee, men bedoelt iemand, die iemand anders in de bus wat aandoet.
Met vriendelijke groet,
Pieter Groen

Infoteur: Caltha
Laatste update: 05-11-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!