Fotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto's

Fotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto's Paul Huf was een bekende fotograaf in Nederland. Hij overleed, in 2002, op 77-jarige leeftijd. Hij heeft ongeveer 350.000 foto’s gemaakt; portretten, landschappen, naaktstudies en stillevens, maar Paul Huf was vooral gespecialiseerd in portret- en reclamefotografie. Paul Huf werd op 14 maart 1924 in Amsterdam geboren. Zijn vader was acteur en amateur-fotograaf en zijn moeder was inkoopster bij Metz Liberty. Bekende mensen kwamen regelmatig bij zijn ouders over de vloer. Die bekende mensen werden later zijn inspiratiebron.

Op twaalfjarige leeftijd had Paul Huf zijn eerste fotocamera die hij bij elkaar had gespaard met behulp van zegeltjes van Sunlightzeep. Hij kreeg les van Stephan Storm (Stefan Nijhoff), was een leerling van Man Ray en werkte vanaf 1941 in het atelier van Jan Vorstelman in Hilversum.

Reclame

Na de Tweede Wereldoorlog ging Paul Huf aan de slag als reclamefotograaf. Hij was daarin grensverleggend bezig in plaats van foto’s te maken van producten bouwde hij decors en maakte veel gebruik van modellen. Zijn eerste reclameopdracht komt van het Centraal Brouwerij Kantoor in 1949 wat uitloopt op de campagne: Het bier is weer best.

In 1954 maakt hij in opdracht van Philips de covers van 60 grammofoonplaten, deze hoezen vele met model Anne Pickford zijn erg bekend geworden. Ook is hij de man achter de commercials en advertenties voor Grolsch onder de titel: Vakmanschap is meesterschap.

Film

Paul Huf was namelijk naast fotografie ook bezig met commercials en documentaires. In 1977 won hij zelf de eerste prijs op het Oakland Festival in Californië voor zijn documentaire Carel Willink, fantastisch realist. Ook maakte Paul Huf in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een film over Nederlandse musea.

Portret

Paul Huf kreeg ook steeds meer erkenning als portretfotograaf. Hij fotografeert leden van het koninklijk huis onder andere koningin Juliana en prins Bernard in de jaren vijftig. Maar ook doorsnee mensen staan voor zijn camera. Door zijn portretten van bekende Nederlanders wordt hij gezien als glamourfotograaf. Hij bracht ze dan ook op zo’n manier in beeld, waarbij vooral de belichting een belangrijke rol speelde. Hij maakte ook veel foto’s voor Playboy.

Er zijn diverse boeken uitgebracht met werk van Paul Huf, o.a. Leeg kijken. In dit boek zie je duidelijk de stijl van Paul Huf. De mensen, die gefotografeerd zijn, kijken recht in de lens, maar kijken ‘leeg’. Er wordt niet echt contact gemaakt tussen de gefotografeerde en de kijker.

Fotografie Museum

Paul Huf was zeer actief in het fotografie wereldje.Zo was hij jarenlang lid van het bestuur van World Press Photo. Zelf hield hij niet van nieuwsfotografie, dan moest hij afwachten wat er gebeurde terwijl hij liever zelf dingen regisseerde. In 1985 startte hij samen met fotograaf Govert de Roos de stichting Dutch Photography. Ook was Paul Huf één van de oprichters van het Fotografie Museum (FOAM) in Amsterdam.
© 2007 - 2025 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Starten als fotograafStarten als fotograafLees in dit artikel alle stappen die u moet volgen om als professioneel fotograaf te gaan werken. Het hele proces wordt…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
PortretfotografiePortretfotografieDit artikel geeft adviezen en tips over portretfotografie. De uitrusting en instellingen van de camera worden besproken.…
Wereldnieuwsagentschappen: kenmerken, afzetmarkt, top 3Wereldnieuwsagentschappen: kenmerken, afzetmarkt, top 3De Fransman Charles Havas richtte in Parijs (1835) een eerste nieuwsagentschap op. Dit betekende het startschot voor het…

Biografie Marten ToonderEén van de bekendste striptekenaars van ons land was toch wel Marten Toonder. Vooral met zijn figuren als Tom Poes en de…
Wie is Andrew Lloyd WebberAls je wordt geboren in een heel muzikaal gezin, dan kan het haast ook niet anders dat je er zelf ook in terecht komt. I…
Bronnen en referenties
  • Diversen
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 23-01-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.