Jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt
Tonke Dragt werd vooral beroemd met haar boek De Brief voor de Koning, dat in 2004 zelfs met de Griffel der Griffels werd bekroond. Naast dit boek schreef ze echter nog vele andere boeken. Ze begon haar leven als schrijfster in een Jappenkamp, waar ze de kracht van het schrijven ontdekte als een manier om aan de akelige realiteit te ontkomen.
Nederlands-Indië
Tonke Dragt werd in 1930 in Batavia in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) geboren. Ze had een prettige jeugd die ruw verstoord werd door de Japanse bezetting van het land in 1942. Tonke werd met de rest van haar familie in een Jappenkamp geïnterneerd. Ondanks de ontberingen heeft ze niet alleen slechte herinneringen aan deze periode. In het Jappenkamp begon ze namelijk samen met een vriendinnetje te schrijven.
Bekendheid
Na de oorlog keerde de familie terug naar Nederland. Dragt behaalde haar HBS-diploma en ging studeren aan de Academie voor Beeldende Kunsten, waarna ze als tekenlerares aan de slag ging op een school in Rijswijk. Om haar leerlingen in het gareel te houden en haar opdrachten te verduidelijken vertelde ze hen verhalen. Deze verhalen verschenen later in het blad Kris Kras. In 1961 verscheen haar eerste boek: Verhalen van de Tweelingbroers, een jaar later gevolgd door De Brief voor de Koning, wat in 1963 werd uitgeroepen tot Kinderboek van het jaar (de voorloper van de Gouden Griffel). Het boek werd vervolgd in Geheimen van het Wilde Woud.
Tekenen
Na het verschijnen van Ogen van Tijgers in 1982 kondigde Dragt aan dat ze voorlopig niet meer ging schrijven, maar zich vooral bezig wilde houden met tekenen en illustreren. Ze maakte collages die een belangrijk deel uitmaakten van haar boek Aan de andere kant van de Deur. In 2007 schreef en illustreerde ze samen met Annemarie van Haeringen voor de Kinderboekenweek het prentenboek Wat niemand weet.
Thema's
Er zijn een aantal thema's die steeds terugkeren in het werk van Dragt. Een belangrijk thema is tijd. De tijd waarin de verhalen zich afspelen is vaak onduidelijk, het gaat vaak om een onduidelijk verleden of onduidelijke toekomst. In Het geheim van de Klokkenmaker speelt bijvoorbeeld een tijdmachine een belangrijke rol. En Torenhoog en Mijlenbreed en De Torens van Februarie spelen zich af in de toekomst.
Daarnaast is er in veel boeken sprake van een zoektocht naar het zelf van de hoofdpersoon. De hoofdpersoon doet dingen die door de omgeving niet worden goed gekeurd, maar wel nodig zijn voor de ontwikkeling van de hoofdpersoon.
Verfilming
In 2008 werd De Brief voor de Koning succesvol verfilmd en ook een contract voor de verfilming van Geheimen van het Wilde Woud werd getekend. Ook het boek De Zevensprong werd succesvol bewerkt tot een tv-serie.
Bibliografie
- 1961 Verhalen van de Tweelingbroers
- 1962 De brief aan de Koning
- 1964 De blauwe Boekanier: een Zeeroversverhaal
- 1965 Verhalen van het wilde Woud
- 1966 De Zevensprong
- 1967 De Trapeze
- 1968 De blauwe Maan (een reeks leesboeken voor het basisonderwijs)
- 1969 Torenhoog en Mijlenbreed
- 1973 De Torens van Februarie
- 1977 Water is gevaarlijk
- 1979 Het gevaarlijke Venster en andere Verhalen
- 1982 Ogen van Tijgers
- 1989 Het geheim van de Klokkenmaker (De Tijd zal het leren/De tijd zal je leren)
- 1992 Aan de andere kant van de Deur
- 2001 De Robot van de Rommelmarkt/Route Z
- 2005 De blauwe Maansteen
- 2005 Het dansende Licht
- 2007 Wat niemand weet
Prijzen
- 1963 De Brief voor de Koning - Kinderboek van het jaar
- 1971 Torenhoog en Mijlenbreed - Nienke van Hichtumprijs
- 1976 Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre
- 1990 Het geheim van de Klokkenmaker - Vlag en Wimpel
- 1995 Torenhoog en Mijlenbreed – Buxtehuder Bulle
- 2004 Griffel der Griffels - De brief voor de koning
- 2005 Victorine Heftingprijs voor haar hele oeuvre