Jeugdboekenschrijver Otfried Preussler

Preussler werd in ons land vooral bekend met zijn boek Meester van de zwarte Molen. Daarnaast heeft hij echter nog vele andere boeken geschreven. In al zijn verhalen spelen zaken als magie en toverkunst een belangrijke rol. Preussler werd sterk beïnvloedt door Duitse en Russische sagen en legenden.

Volksverhalen

Preussler werd op 20 oktober 1923 geboren in Reichenberg in Bohemen (in het tegenwoordige Tsjechië). Hij was de zoon van een onderwijzersechtpaar en werd al op jonge leeftijd in contact gebracht met de sagen en legenden uit de streek waar hij woonde. Vooral zijn grootmoeder Dora was een inspiratiebron voor hem.

Krijgsgevangenschap

Na zijn eindexamen in 1942 wordt Preussler direct naar het Oostfront gestuurd, waar hij in 1944 gevangen genomen wordt. Zijn gevangenschap duurt vijf jaar en deze periode laat een grote invloed achter. Tijdens zijn verblijf in Rusland hoort Preussler veel Russische volksverhalen, die hij later zal verwerken in zijn eigen verhalen. Na vijf jaar, in 1949, wordt Preussler vrijgelaten en keert hij terug naar Duitsland, waar hij zijn familie terug vindt. Datzelfde jaar nog trouwt hij met Annelies Kind, zijn jeugdliefde.

Schrijven

Hij besluit in de voetsporen van zijn ouders te treden en les te gaan geven. Hij volgt een opleiding en werkt als journalist om zo iets bij te verdienen. Ook begint hij met het schrijven van verhalen voor kinderen. In 1953 gaat hij lesgeven aan een school in Rosenheim, waar hij blijft werken tot 1970. In 1956 heeft hij voor het eerst met een van zijn verhalen 'Der kleine Wasserman' (de kleine Waterman). In de vroege jaren wordt hij vaak geïnspireerd door zijn eigen kinderen, aan wie hij verhalen vertelt, die hij later vastlegt.

Meester van de Zwarte Molen

In Nederland wordt Preussler vooral bekend door zijn boek Meester van de Zwarte Molen (ook wel bekend als 'Krabat'), een boek voor de oudere jeugd. Dit boek krijgt in 1973 de Zilveren Griffel. In 2008 kwam de verfilming van het boek uit onder regie van Marco Kreuzpainter.

Prijzen

Preussler heeft voor zijn werk diverse prijzen ontvangen zoals de Grote Prijs van de Duitse Academie voor Kinder-en Jeugdliteratuur, de Zilveren Griffel, de Eichendorff Literatuurprijs, de Europese Jeugdboekenprijs en nog vele anderen.

Na de dood

Inmiddels is Preussler vooral een schrijver in ruste, maar hij heeft zich in deze periode toegelegd in het vastleggen van zijn herinneringen aan zijn krijgsgevangenschap. Deze herinneringen dienen echter pas na zijn dood te worden uitgegeven.

Bibliografie van werken die in het Nederlands zijn vertaald:
  • 1956 De kleine Waterman
  • 1957 De kleine Heks
  • 1966 Het Spookje
  • 1966 Sterke Wanja
  • 1971 Meester van de zwarte Molen
  • 1988 Klokslag twaalf en andere Verhalen
© 2010 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De molens op Voorne-PuttenDe molens op Voorne-PuttenIn ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, po…
Heksen en hekserij in DrentheHeksen en hekserij in DrentheEr bestaan veel Drentse volksverhalen over hekserij. Het beeld dat men in Drenthe had van heksen, wijkt af van veel ande…
De molens op Goeree-OverflakkeeDe molens op Goeree-OverflakkeeDenk je aan Holland, dan denk je aan tulpen, kaas en natuurlijk aan de vele molens. Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-…
Een molen: wat is dat?Een molen: wat is dat?In Nederland staan veel molens, maar wat is een molen, is het een gebouw met een fraai uiterlijk? Of schuilt er meer ach…

Chris van Abkoude (Charles Winters)Chris van Abkoude (Charles Winters)Van Abkoude werd vooral bekend door zijn reeks over Pietje Bel, de belhamel met het gouden hart en Kruimeltje, een straa…
Jeugdboekenschrijfster Tonke DragtTonke Dragt werd vooral beroemd met haar boek De Brief voor de Koning, dat in 2004 zelfs met de Griffel der Griffels wer…
Bronnen en referenties
  • www.preussler.de
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 21-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.