Biografie Hans Dorrestijn

Hans Dorrestijn gaat weer optreden. HD zijn zijn initialen. Ja deze initialen komen overeen met de initialen van Heintje Davids, die in het verleden ook verscheidene keren afscheid nam om daarna weer terug te komen.

Jeugd

Geboren 16 Juni 1940 in Ede. De vader van Hans Dorrestijn, die actief in het verzet was, wordt in 1941 door de Duitsers gefusilleerd. Zijn stiefvader, niet zo'n fijne man volgens HD, blijkt achteraf zijn inspirator te zijn geworden.

Studerende jaren

Aangezien HD leraar wilde worden gaat hij naar de kweekschool, tegenwoordig bekend onde de naam PABO. Na het behalen van zijn diploma gaat HD Nederlands Middelbaar Onderwijs studeren in Amsterdam. Eenmaal afgestudeerd wordt HD leraar aan het Wagenings Lyceum. Dit werk doet hij 7 jaar.

Carrière

In 1975 besluit HD om tekstschrijver/cabaretier te worden. In de loop der jaren schrijft hij teksten voor Herman van Veen. Joost Prinsen, Jenny Arean en Adèle Bloemendaal. Ook voor de cabaretgroep Don Quishocking laat HD zijn pen spreken. De samenwerking met Willem Wilmink resulteert in diverse radio- en televisieprogramma's zoals: Wij en de Wereld, de Panorama Woensdagshow, De Stratemaker-op-zeeshow en J.J. de Bom. HD verzint begin jaren tachtig de vieze kok Alberdinck Thijm voor het programma Klokhuis. De negentiger jaren leveren de nonsens nieuwsberichten op dat door de VPRO uitgezonden wordt onder de titel D.P.A. dat staat voor Dorrestijn Pers Agentschap. Ook presenteert HD bij de VARA een televisie talkshow Positief Genieten met Dorrestijn. In het jaar 2001 is HD één van de cursusleiders in het televisieprogramma Mannen voor Vrouwen dat door de RVU uitgezonden wordt.

Dieptepunten

HD kende in zijn carrière een aantal dieptepunten. De scheiding van zijn vrouw leverde de autobiografie Finale Kwijting op. Hij beschrijft daarin ook zijn verblijf in psychiatrisch ziekenhuis Berg en Bosch. Het theaterprogramma Het naakte bestaan, dat wrang genoeg heel succesvol werd, is gebaseerd op deze minder leuke tijd van HD. In 2007 werd er tijdens een optreden om geen enkele grap gelachen waarop HD besloot om het optreden vroegtijdig te stoppen.

Heintje Davids effect

Aan het toeren langs grote Theaters komt in December 2008 een einde en dat wordt in Carré bij wijze van afscheid gevierd. HD houdt zich aan deze belofte en treedt sinds die tijd alleen op in kleine zalen en bibliotheken. Tijdens deze optredens houdt hij voordrachten uit zijn omvangrijke werk. Eind 2010 besluit HD om terug te komen en met zijn come-back programma Buigen. HD put uit zijn oude werk, waarvan de nummers nooit een grote bekendheid genoten hebben.

Hoogtepunten

Het programma Na Regen komt Dorrestijn uit het jaar 1993 wordt door de pers zeer lovend ontvangen. In 2003 ontvangt HD een Gouden Harp voor zijn hele oeuvre en het boek dat HD in 2007 uitbrengt onder de naam Dorrestijns vogelgids is een groot succes. Van het boek zijn inmiddels meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Oeuvre

Voor een overzicht van Hans Dorrestijns werk zie overzicht op Wikipedia
© 2011 - 2024 Mios, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Italiaanse chauffeuse  boek van Hans DorrestijnrecensieDe Italiaanse chauffeuse boek van Hans DorrestijnDe Italiaanse chauffeuse is een boek vol verhalen over vogels. Maar niet alleen over vogels. Hans Dorrestijn schreef het…
Vogelspotten: wat heb je nodig?Vogelspotten: wat heb je nodig?Het is heerlijk rustgevend: op een lekkere dag rondlopen door een mooi natuurgebied en luisteren naar de vogels om je he…
Duurste vogelgids ter wereld en goedkopere vogelgidsenDuurste vogelgids ter wereld en goedkopere vogelgidsenHet duurste boek van de wereld is een zeldzame Amerikaanse vogelgids. De maker van deze vogelgids, John James Audubon, h…
Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Zoek je als school een educatieve schoolreis, dan kun je terecht bij het Vogelpark Avifauna. Het park is gevestigd in Al…

Isabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroIsabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroBegin 2011 was heel Nederland in de ban van het tv-programma 'Op zoek naar Zorro'. Uiteindelijk werd Tommie Christiaan d…
Lluis Domènech i MontanerLluís Domènech i Montaner (Barcelona 1850 aldaar 1923) was een Spaans-Catalaanse architect die een belangrijke invloed…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Dorrestijn
Mios (18 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.