Isabel Allende, de schrijfster achter de musical Zorro

Isabel Allende, de schrijfster achter de musical Zorro Begin 2011 was heel Nederland in de ban van het tv-programma 'Op zoek naar Zorro'. Uiteindelijk werd Tommie Christiaan de gelukkige, die in de huid van Zorro mag kruipen in de gelijknamige musical. De musical Zorro, is gebaseerd op het in 2005 verschenen boek; Zorro A Novel. Dit boek is geschreven door de Chileense schrijfster en journaliste Isabel Allende. Een schrijfster met een grote carrière, maar een bewogen leven.

Zorro A Novel

In 2005 schrijft de Chileense schrijfster Isabel Allende haar boek; Zorro A Novel. Hierin vertelt ze haar versie van het verhaal van Zorro, de legendarische degenkunstenaar en strijder voor rechtvaardigheid en vrijheid. Hij ontwikkelt zich in dit spannende boek tot een held die de gewone mensen in bescherming neemt tegen onrecht en machtsmisbruik en die het hart van een sterke vrouw weet te bereiken.

Isabel Allende / Bron: Mutari, Wikimedia Commons (Publiek domein)Isabel Allende / Bron: Mutari, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Musical
Dit verhaal wordt gebruikt voor de uiteindelijke musical Zorro die vanaf 17 april 2011 door de Nederlandse theaters zal toeren. Isabel Allende de schrijfster van deze verhaallijn wordt geboren op 2 augustus 1942 in Lima, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land Peru. Zij is een nicht van de socialistisch politicus Salvador Allende, die vanaf 1970 tot aan zijn in 1973 president van Chili was. Ook de beide ouders zijn van Isabel Allende waren van Chileense afkomst, waardoor zij als Chileense door het leven gaat. Als haar ouders aan het einde van de Tweede Wereld Oorlog van elkaar scheidden, vertrekt haar moeder met Isabel en haar twee zusjes terug naar haar land van oorsprong Chili. Door het beroep van de tweede man van haar moeder, de man die Isabel Allende als haar vader beschouwd woon zij van 1953 tot 1958 eerst in Bolivia en vervolgens in het Libanon. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot en inmiddels ex-man Miguel Frías. Allende en Frias kregen samen twee kinderen, zoon Nicolas en dochter Paula. Vanaf 1967 was Isabel Allende redactielid van het blad Paula en later werkte zij mee aan het kinderblad Mampato. Zij gaf twee kinderverhalen uit: La abuela Panchita en Lauchas y lauchones, net als een verzameling artikelen: Civilice a su troglodita.

Staatsgreep

De staatsgreep van 11 september 1973 door generaal Pinochet, en de daaropvolgende moord van haar oom en tevens de president van Chili Salvador Allende, maakte Isabel Allendes toestand erg moeilijk. Zij besloot daarop om in1975 te vertrekken naar haar familie in Venezuela. Daar verbleef Allende 13 jaar en werkte zij voor het dagblad El Nacional te Caracas. Na haar scheiding in 1978 leefde ze twee maanden in Spanje. Ze werkte op een middelbare school tot 1982. Isabel Allende hertrouwde op 7 juli 1988 in San Francisco met Willie Gordon en woont sindsdien in de Amerikaanse staat Californië.

Romans

In 2010 bracht zij haar laatste boek uit voordat zij een sabbatical zou nemen. De historische roman; Het eiland onder zee zit vol met gruwelijkheden, gesitueerd in achttiende-eeuws Haïti, voor, tijdens en na de slavenopstand van 1971. Om hun kinderen een slavenleven in de suikerrietplantages te besparen, smeten de jonge moeders in die tijd hun pasgeboren kinderen dood. Daarnaast prikten de moeders ook wel met een naald in de nog niet dichtgegroeide fontanel, zodat hun jonge kind tetanus zou oplopen, waaraan het zou sterven. Een historische roman is niet nadrukkelijk het genre van Isabel Allende. Ze schreef meerder autobiografische boeken die als zoete broodjes over de toonbank gingen. Momenteel werkt Isabel als schrijfster en journaliste in San Francisco. Ze ontving verschillende grote wereldwijde literaire prijzen en sinds 2004 zet zij zich als ambassadrice in voor de Hans Christian Andersen-stichting.

Paula

Zo bracht ze in 1994 haar boek Paula uit te nagedachtenis aan haar dochter Paula die eind 1992 op 28 jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van een zware aanval van porfyrie. Paula leed al jaren aan deze erfelijke stofwisselingsziekte. Voor haar overlijden lag Paula maanden lang in coma. Isabel Allende zat aan haar bed en schreef haar familieverhaal voor haar dochter op 'Zodat je je niet zo verloren voelt als je wakker wordt' zoals het later in haar roman Paula staat. Nog een autobiografische romans van Isabel Allende en tevens haar eerste roman is; Het huis met de geesten. Het huis met de geesten is een familiekroniek die zich vanaf het begin van deze eeuw over vier generaties uitstrekt tot in de jaren zeventig, toen de militaire dictatuur een einde maakte aan het socialistische bewind van Salvador Allende. Isabel Allende schreef haar boek in 1981, toen bleek dat haar 99-jarige grootvader op sterven lag. De brieven die zij toen aan hem schreef vormden uiteindelijk de roman, het huis met de geesten.

De romans van Isabel Allende zijn wereldwijd uitgegeven en vertaald. In het Nederlands vertaald zijn:
 • 1983 Het huis met de geesten. Het boek werd verfilmd in 1993, The House of the Spirits
 • 1984 Liefde en Schaduw
 • 1987 Eva Luna
 • 1989 Het goud van Tomas Vargas
 • 1991 Het oneindige plan
 • 1994 Paula
 • 1997 Afrodite
 • 1999 Fortuna's Dochter
 • 2000 Portret in Sepia
 • 2002 De stad van de wilde goden
 • 2003 Herinneringen aan mijn Chili
 • 2004 Het rijk van de Gouden Draak
 • 2005 Zorro
 • 2005 Woud van de pygmeeën
 • 2006 Inés, vrouw van mijn hart
 • 2008 De som der dagen
 • 2010 Het eiland onder de zee
 • 2011 Het negende schrift van Maya
 • 2014 Ripper
 • 2015 De Japanse minnaar
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensie"Het eiland onder de zee"- Isabel AllendeIsabel Allende is al een gevestigde waarde in de wereld van de literatuur. In haar laatste werk "Het eiland onder de zee…
Recensie Zorro, de musicalrecensieRecensie Zorro, de musicalHoewel het verhaal rond Zorro zo langzaam maar zeker wel uitgekauwd is met meerdere series en speelfilms, is de musical…

Walt Disney - een beknopte biografieIedereen kent Mickey Mouse en Donald Duck. De meeste mensen hebben minimaal een echte Disney klassieker in huis, zoals S…
Biografie Hans DorrestijnHans Dorrestijn gaat weer optreden. HD zijn zijn initialen. Ja deze initialen komen overeen met de initialen van Heintje…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • https://www.isabelallende.com/
 • Afbeelding bron 1: Mutari, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.