Sophie van der Stap: schrijfster

Sophie van der Stap: schrijfster Sophie van der Stap is 21 jaar als ze te horen krijgt dat ze kanker heeft. De strijd van 54 weken in het ziekenhuis die ze dan levert legt ze vast in haar dagboek. Haar verhaal wordt gepubliceerd. ‘Meisje Met Negen Pruiken’ is daarmee direct een internationale besteller en ligt in boekhandels van Duitsland, Engeland tot Amerika. Ook haar tweede boek over het leven na de strijd tegen kanker ‘Een Blauwe Vlinder Zegt Gedag’ wordt een succes. Met evenzoveel enthousiaste recensies is uitgebracht haar eerste fictieve roman ‘En Wat Als Dit Liefde Is’.

Sophie van der Stap: haar leven en werk

Kanker

Ze is 21 jaar. Midden in het leven. Midden in de wereld. Sophie van der Stap is derdejaars studente politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar stad. Met een veelbelovende toekomst in het vizier reist ze de wereld rond. Tot diezelfde toekomst met een abrupte trap ver weg van haar vandaan wordt geschopt. Sophie van der Stap heeft kanker. In haar rechterlong. Wat volgt is een vierenvijftig weken durende chemotherapie om te overleven. Deze strijd legt ze vast op haar weblog en in haar dagboek. Delen hiervan worden in het NRC gepubliceerd. In 2006, een jaar later, verschijnt haar verhaal in romanvorm getiteld ‘Meisje Met Negen Pruiken’.

Meisje Met Negen Pruiken

Vierenvijftig weken chemotherapie. 21 jaar. Sophie van der Stap beschrijft hoe dat is, hoe het voelt, wat er gebeurt, hoe ze zichzelf ziet als de eerste haren uitvallen. Als haar lichaam de ziekte zichtbaar maakt, koopt ze haar eerste pruik. Ze is weer mooi. Ze koopt nog meer pruiken. Negen. Allemaal krijgen ze een naam, een persoonlijkheid: Oema, Pam, Blondie, Daisy, Platina, Stella, Bebé, Lydia en Sue. Na vierenvijftig weken wordt Sophie van der Stap schoon verklaard. De tumorfamilie is weg.

Debuut verfilmd

Het debuut van Sophie van der Stap’s ‘Meisje Met Negen Pruiken’ werd een internationale besteller. Zo zond de Duitse tv-zender ZDF een documentaire over Sophie van der Stap uit getiteld ‘Das Mädchen mit den neun Perücken’. In 2009 werd de roman ook uitgebracht als luisterboek. De schrijfster sprak zelf de luisterversie in. Zangeres Anouk brengt haar nummer ‘Lost’ in het luisterboek ten gehore.
Naast de Duitse documentaire is nu ook het boek ‘Meisje Met Negen Pruiken’ in Duitsland bewerkt tot een film. Oscar-winnaar Andreas Bareiss produceerde. Marc Rothemund is de regisseur. De film is Duitstalig opgenomen met als titel Heute bin ich blond.

Leven na kanker

Een Blauwe Vlinder Zegt Gedag

De toekomst lijkt voorzichtig weer terug in het vizier te verschijnen. “Wat te doen als je je leven hebt teruggekregen?”. Dat is de vraag die Sophie van der Stap zichzelf stelt in haar tweede boek ‘Een Blauwe Vlinder Zegt Gedag’. Haar roman beschrijft hoe ze van overleven moest terugschakelen naar het leven van alledag. Ze besluit niet terug te gaan naar de collegebanken. Ze blijft schrijven. Sophie stelt een lijst met dromen en wensen op en besluit de wereld rond te reizen. Haar eerste reis voert haar naar Heidelberg waar haar vriendin Chantal op haar sterfbed ligt. In een interview met Lydia van der Weide vertelt Sophie van der Stap dat de titel naar Chantal verwijst: “Kort nadat ze was gestorven, werd ik bezocht door een blauwe vlinder. Die zag ik later overal in terug. Overal dook ze op, Chantal. Magisch.” Om de dood van Chantal te verwerken en haar eigen draai in het leven terug te vinden vertrekt Sophie van der Stap naar de idyllische plaatsen op haar wensenlijst, van Buenos Aires, Rio de Janeiro tot Hong Kong en Istanbul om uiteindelijk weer terug naar thuis te gaan.

Orange Ribbon

Walter Scheffrahn (oprichter van Pink Ribbon International), Sophie van der Stap en klinisch onderzoeker bij de oncologie afdeling van de Universiteit van Leiden, Jurriaan van Dam, zetten zich in om tezamen Orange Ribbon International op te richten, een liefdadigheidsinstelling ter bestrijding van alle vormen van kinderkanker. Toen op 4 januari 2008 Jurriaan van Dam aan de gevolgen van kanker overleed werd de oprichting van Orange Ribbon’s start in een stroomversnelling in gang gezet en aan Jurriaan van Dam opgedragen. Sophie van der Stap is de internationale ambassadeur voor Orange Ribbon International.

En Wat Als Dit Liefde Is

Van autobiografisch naar fictie. Dat is de nieuwe stap die de jonge schrijfster met haar derde roman heeft gezet. En succesvol. Met behulp van tips van een schrijver en een maquette van een studente architectuur heeft ze haar derde roman ‘En Wat Als Dit Liefde Is’ geschreven.

Rue du Désir: een maquette

De maquette is de straat Rue du Désir waarin zich het grootste deel van het verhaal plaatsvindt. Een maquette van een niet-bestaande straat dat Sophie van der Stap hielp in het visualiseren en beschrijven van de straat.
Het verhaal vertelt over twee bewoners van Rue du Désir, de 28-jarige Tara en de 63-jarige Mevrouw Marianne De Grenelle. Tara beleeft het ene avontuur na het andere, verslijt de ene na de andere minnaar en is vooral op zoek naar zichzelf. Marianne is alleen. Onzichtbaar en blind maakt Marianne een studie van het observeren van haar buren. Samen vormen Tara en Marianne een bijzondere vriendschap. Het verhaal speelt zich af in Parijs, waar Sophie nu samen met haar Franse liefde woont.

Buiten Spelen

In hetzelfde jaar als 'En Wat Als Dit Liefde Is', 2011, publiceert Sophie van der Stap een autobiografisch essay getiteld 'Buiten Spelen': Waarom we lastige dingen voor ons uitschuiven en hoe we hiervan afkomen.

De Mogelijkheid van Jou

Van Parijs verhuist Sophie van der Stap naar New York. Voor de liefde. Ze schrijft in 2017 het boek getiteld 'De Mogelijkheid van Jou' met Parijs nog wel als achtergrond en voorgrond van haar verhaal over de liefde tussen Laurence en Laurent, een modeontwerpster en een schrijver.
© 2011 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenBlue Ribbon, wil het taboe rondom prostaatkanker verbrekenPink Ribbon is de organisatie die zich in zet om aandacht te krijgen voor borstkanker, maar weet jij ook waar Blue Ribbo…
Industrieel ontwerper Pierre Paulin en de Orange SliceHet is moeilijk voor te stellen dat er een tijd is geweest dat niet iedereen een stoel ter beschikking had om op te zitt…
De vlinder en zijn levenscyclusVlinders zijn er in soorten en maten. En in heel uiteenlopende kleuren. Op de mens heeft de vlinder altijd een goede inv…
Oktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerOktober borstkankermaand: aandacht vragen voor borstkankerBorstkanker kan ons allemaal raken, zowel man als vrouw. Borstkanker komt vaak voor: ieder jaar in Nederland krijgen zo´…

Tomas Ross: thriller schrijver over politiek en samenzweringTomas Ross staat grotendeels bekend als de schrijver van de boeken Omwille van de Troon, De Zesde Mei en Koerier voor Sa…
Walt Disney - een beknopte biografieIedereen kent Mickey Mouse en Donald Duck. De meeste mensen hebben minimaal een echte Disney klassieker in huis, zoals S…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janey Van Ierland, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • www.sophievanderstap.nl
  • www.lydiavanderweide.nl/avantgarde/artikel.php?pArt=002
  • www.orangeribbon.org
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 11-11-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.