Tomas Ross: thriller schrijver over politiek en samenzwering

Tomas Ross staat grotendeels bekend als de schrijver van de boeken Omwille van de Troon, De Zesde Mei en Koerier voor Sarajevo. In 1944 werd hij geboren als Willem Hoogendoorn in Den Bommel (Goerree-Overvlakkee) met als vader P.G. Hoogendoorn. Tijdens de oorlog was zijn vader lid van de verzetsgroep Albrecht en later werkzaam bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Ross haalde zijn gymnasium diploma in Den Haag en ging vervolgens Geschiedenis studeren aan de Vrij Universteit in Amsterdam. Na het behalen van de propedeuse Geschiedenis ging Ross naar School voor Journalistiek in Utrecht. Hij werd journalist voor Het Vaderland en haalde in 1974 een doctoraal in niet-westerse sociologie. Ross is getrouwd en heeft drie kinderen, twee dochters en een zoon.

Werk en het begin als schrijver

Ross werkte in beleidsfuncties van 1974 tot 1980 voor welzijnswerk voor immigranten. In 1979 schreef hij nog als Willem Hoogendoorn zijn eerste boek Loch Ness- Mythe of werkelijkheid, een boek over het Nederlands bedrijfsleven en het Nederlandse natuurleven. In 1980 verscheen voor het eerst een boek van hem onder de naam Tomas Ross, De honden van het verraad, een politieke thriller over het vrijheidsstreven van de Zuid-Molukkers in Nederland en Indonesië.

Het handelsmerk van Tomas Ross was ontstaan. In zijn boeken worden research en feiten, politieke doofpotten en affaires samengevoegd met verzonnen gebeurtenissen. De uiteindelijke oplossing is vaak een samenzweringstheorie die de lezer doet verrassen.

Vanaf de jaren ’80 heeft Ross vele romans geschreven en heeft hiervoor verschillende prijzen mogen ontvangen. Voor zijn boek Bêta (1987) ontving hij voor het eerst De Gouden Strop. Vervolgens ontving hij diezelfde prijs voor zijn boeken Koerier voor Sarajevo in 1996 en in 2003 voor het boek De Zesde Mei. In 2006 was hij genomineerd voor De Goudens Strop voor zijn De Hand van God.

In samenwerking met de schrijfster Maj Sjowall schreef Ross in 1991 De vrouw die op Greta Garbo Leek, een boek dat wereldwijd vertaald werd.

Met De Marionet brengt Ross de eerste zogeheten ‘What-if’-thriller uit. Het boek vertelt wat er gebeurt als de aanslag op Pim Fortuyn was mislukt en het tijdperk Fortuyn aanbreekt in Nederland. Een persfotograaf gaat onderzoek doen na de persoon achter de aanslag en ontdekt wie werkelijk Nederland regeert en waarom.

Naast de vele thrillers heeft Ross ook enkele kinderboeken geschreven zoals Help, Ze Ontvoeren de Koningin, Het Levende Lijk en De Man Die Tweemaal Verdronk.

De BvD

In zijn boeken speelt vaak de Binnenlandse Veiligheidsdienst een grote rol. Je kan er niet om heen dat mogelijk het werk van zijn vader hier de inspiratie voor is. De romans van Ross zijn teven geprezen om de beschrijving van de BvD. Enkele romans waarin de BvD goed tot zijn uiting komt zijn Van Koninklijke Bloede (over de Lockheed affaire), Schaduwen uit Gethsemane (over de moord op vier IKON journalisten in El Salvador, 1982) en Wachters Voor Wilhelmina (over de affaire King Kong, waar de vader van Ross als hoofdrechercheur van de BvD nauw betrokken was). Tevens schrijft Ross ook artikelen over de Binnenlandse Veiligheidsdienst voor De Volkskrant en Vrij Nederland.

De scenarist

In 1984 werkte Ross voor het eerst mee aan de documentaire Verlate Veldpost over de oorlogsinspanningen van de Prinses Irene brigade. Een jaar begon hij als scenarist voor de series Misdaad op Wielen en Op Eigen Risico. Ross werd vanaf dat jaar medefirmant van film- en tv productiebedrijf Topaz Pictures. Later werkt hij ook als scenarist voor de series De Brug in 1990 en Wij Aleksander in 1998. Ross maakt vier films met Theo van Gogh waarvan zij voor In Het Belang Van De Staat een Gouden Kalf ontvingen in 1998. Verder zijn ook de films De Nacht van Aalbers (2002), AU! (1999) en De Zesde Mei tot stand gekomen door de samen werking tussen Ross als scenarist en Van Gogh als regisseur.

In 2010 werd de succesvolle tv-serie Bernhard, Schavuit van Oranje uitgezonden door de VPRO, waarvan het scenario geschreven was door Ross. Momenteel werkt Ross aan het vervolg van deze serie die in 2012 op televisie moet verschijnen, genaamd Oranje Onder Vuur.

Overig werk

Naast zijn boeken en zijn werk als scenarist, schrijft Ross ook columns voor het voetbaltijdschrift Johan, schrijft hij korte verhalen, hoorspelen en toneelstukken. Ross is erelid van het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs en is hij lid van het Republikeins Genootschap.
© 2011 - 2024 Verac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: King Kong - Tomas RossrecensieRecensie: King Kong - Tomas RossIn 2006 verscheen de roman 'King Kong' van Tomas Ross. Dit is het laatste deel van het drieluik 'Voor Koningin en Vaderl…
De tweede november - Tomas RossrecensieDe tweede november - Tomas RossIn 2013 publiceerde Tomas Ross de roman 'De tweede november - Wie zat er achter de moord op Theo van Gogh?' Ross was bev…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
Recensie: De dubbelganger - Tomas RossrecensieRecensie: De dubbelganger - Tomas RossIn 2004 verscheen de roman 'De dubbelganger' van Tomas Ross. Dit is het eerste deel van de trilogie 'Voor Koningin en Va…

Jaap Ravelli (1916-2011)De keramiek van Jaap Ravelli behoort zonder twijfel tot de meest herkenbare in de Nederlandse keramiekgeschiedenis van d…
Sophie van der Stap: schrijfsterSophie van der Stap: schrijfsterSophie van der Stap is 21 jaar als ze te horen krijgt dat ze kanker heeft. De strijd van 54 weken in het ziekenhuis die…
Bronnen en referenties
  • http://www.tomasross.nl/web/Biografie.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tomas_Ross
  • http://www.crime.nl/index.html?auteurs/ross.html~main
Verac (7 artikelen)
Laatste update: 19-04-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.