Toscane; Carlo Collodi´s Pinokkio

De ondeugende marionet Pinokkio is geboren in 1880 in Collodi in Toscane van Italië. De schrijver van de verhalen van dit houten mannetje is Carlo Collodi, die als pseudoniem de naam van de stad Collodi aannam. Hij schreef deze verhalen “snel” voor een kindertijdschrift, en werd in één klap onsterfelijk. Inmiddels is Pinokkio wereldwijd beroemd, heeft zijn eigen boeken, tekenfilms, strips, en speelfilms. In zijn geboortedorp heeft hij zelf een eigen park: Pinocchiopark.

Algemeen

In het plaatsje Collodi niet ver van Lucca verscheen op 5 mei 1880 het eerste verhaal over het houten mannetje Pinokkio op papier. Carlo Collodi schreef in opdracht van een kinderblad een paar hoofdstukken over dit personage waarmee hij gelijk onsterfelijk werd. Het verhaal zou wereldwijd een succes worden.

Wie is Carlo Collodi

Carlo Lorenzini wordt op 24 november 1826 geboren in Florence als oudste van 10 kinderen. Zijn vader was kok bij een markies. Zijn ouders waren erg arm en toen zijn vader stierf was hij genoodzaakt de kost voor het gezin te gaan verdienen.

Hij verrichte kantoorwerk en was journalist. Later recenseerde hij theaterstukken, schreef zelf toneelstukken en soms wist hij een verhaal te publiceren. Carlo was betrokken bij de ontwikkeling van de Florentijnse omgangstaal. Later werd hij directeur van een schouwburg in Florence. Hij publiceerde zijn eigen tijdschriften; Il Lampione en La Scarammaccia, maar geen van beiden was een lang leven beschoren, de eerste werd door een hertog verboden.

Omdat hij erg geïnteresseerd was in politieke zaken werd hij in 1848 soldaat om de Toscaanse opstand tegen zijn Habsburgse heersers te verdedigen. Een paar jaar later 1859 nam hij deel aan de oorlog tussen Italië en Oostenrijk

De schrijver Collodi

Toen Carlo voor het eerst begon te schrijven (zo rond 1860) onder pseudoniem van de stad waar zijn moeder geboren was, en hij veel jeugdjaren had gesleten: Collodi.

Hij vertaalde sprookjes van de schrijver Ferrault, en schreef sprookjes voor zijn eigen kinderen. Hij heeft verschillende werken op zijn naam staan, maar eigenlijk kent iedereen hem van de verhalen van Pinokkio.

De geboorte van Pinokkio

In 1880, Collodi is inmiddels 54 jaar oud, schrijft hij een feuilleton voor het kinderblad Il Giornale per Bambini. Het verhaal gaat over een ondeugend houten mannetje dat uit een stuk hout wordt gesneden door Chepetto. Zodra Chepetto het hoofd uit het hout heeft gesneden stak het zijn tong uit naar de poppenmaker. Zodra de pop helemaal klaar is, staat hij op loopt naar deur, verdwijnt en haalt veel kattenkwaad uit.

In de periode van juni 1881 – 1884 verschijnen er 8 afleveringen onder de titel “Storia di un burattino”, oftewel “de geschiedenis van een pop”. In 1883 komt het in boekvorm uit en bevat de eerste 15 hoofdstukken van het verhaal. Aan het eind van deze reeks laat Collodi Pinokkio ophangen aan een grote eik, waardoor hij sterft. Doordat er veel brieven van kinderen bij hem binnen kwamen, maakte hij toch een vervolg en creëert de fee die Pinokkio tot leven roept en hem zijn leven laat beteren.


Pinokkio buiten Italië

In Italië is Pinokkio het overbekende rood/groene marionetje, dat in vrijwel elk Italiaans dorp te koop is. De verhalen van Carlo Collodi zijn inmiddels wereldwijd vertaald. De eerste vertaling was in 1900, 10 tot 15 jaar later waren de verhalen pas in het Nederlands te lezen.

Inmiddels behoren de avonturen van Pinokkio tot de klassiekers in de jeugdliteratuur. Het was waarschijnlijk Walt Disney die aan Pinokkio, door middel van de tekenfilms uit zijn studio, het uiterlijk gaf zoals hij inmiddels in veel landen bekend is.

Het Pinocchiopark in Collodi

Rond 1950 werd er in Collodi als eerbetoon aan de schepper van het houten marionetje het Pinocchiopark geopend. Er is hier onder andere een wandelroute, tentoonstelling en doolhof. Natuurlijk allemaal in het teken van Pinokkio. Op 5 mei wordt in het park de verjaardag van Pinokkio gevierd.

Pinokkio 20e eeuw

Op 26 oktober 1890 overlijdt Carlo Lorenzini in Florence en hij wordt begraven op het Cimitero delle Porte Sante.

Twee Italiaanse schrijvers hebben zich gewaagd om het verhaal van Pinokkio een vervolg te geven, welke in het Nederlands zijn vertaald:
  • Mongiardini schreef Pinokkio´s geheim
  • Cherubini schreef Pinokkio in Afrika.

Inmiddels is het verhaal al diverse malen verfilmd, is er een stripverhaal van verschenen en hebben de Disney studio´s Pinokkio vereeuwigd in een tekenfilm.

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De eerste lange tekenfilm van Walt DisneyDe eerste lange tekenfilm van Walt DisneyWalt Disney was vernieuwend in 1933 toen hij besloot een tekenfilm te maken die langer was dan alles wat er tot dat mome…
De waarheid achter beroemde DisneysprookjesDe waarheid achter beroemde DisneysprookjesDisney staat bekend om zijn mooie sprookjesfilms. Prinsen en prinsessen, een romantisch liefdesverhaal en een goed eind…
Het begin van Walt Disney’s succesHet begin van Walt Disney’s succesWalt Disney is nu nog steeds bekend van al het werk van de Disneyfilm, maar hij heeft daar hard voor moeten werken. Bij…
Het ontstaan van Mickey en zijn vriendenHet ontstaan van Mickey en zijn vriendenMickey Mouse, Donald Duck, Goofy. We kennen ze allemaal. Ze hebben onze harten veroverd en er is geen mens dat géén teke…

"Le style Mucha"Alphonse Maria Mucha (1860-1939) wordt gerekend tot een van de invloedrijkste vertegenwoordigers van de Art Nouveau. Met…
Tommy Hilfiger: biografie van man en merkTommy Hilfiger is een icoon in de modewereld. Meer nog dan een topontwerper, is Hilfiger een "selfmade-man" en groot zak…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 29-08-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.