Het ontstaan van Mickey en zijn vrienden

Het ontstaan van Mickey en zijn vrienden Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy. We kennen ze allemaal. Ze hebben onze harten veroverd en er is geen mens dat géén tekenfilmpje heeft gezien met deze figuurtjes in de hoofdrol. Weinig mensen weten echter hoe deze figuren eigenlijk zijn ontstaan. Dit is allemaal begonnen toen Walt Disney een tekenfilmfiguurtje moest ontwerpen voor een ander bedrijf.

Charles Mintz en Oswald

Walt Disney maakte ruim vijftig verschillende Alice in Wonderland filmpjes voor Charles Mintz. Daarna vroeg Charles Mintz om een compleet nieuw personage, voor tekenfilms. Dit was in 1927 en Walt Disney ging de uitdaging aan. Er werd een figuurtje gemaakt dat Oswald the Lucky rabbit werd genoemd, een konijntje dat allerlei spannende en grappige avonturen beleefde. Het figuurtje werd meteen goed ontvangen en Walt Disney kreeg te horen dat hij 2250 dollar per filmpje zou krijgen.

Overname Oswald

Echter, na het maken van de eerste filmpjes, bleek Charles Mintz de volledige serie overnam en dus ook de inkomsten ervan. Dit was een grote schok voor Walt en Roy en ze konden er weinig aan doen om dit te voorkomen. Nog erger: Charles Mintz bood het personeel van de twee broers een hoger loon, waardoor veel mensen opstapten en er nog maar vier tekenaars over waren van het eens zo succesvolle bedrijf.

Auteursrechten

Charles Mintz hoopte op veel succes en rijkdom en probeerde ervoor te zorgen dat Walt Disney mede-eigenaar werd van zijn bedrijf. Walt heeft dit aanbod geweigerd en verkeek daarmee ook zijn kans op de auteursrechten. Charles kon vanaf dit moment zelf tekenfilmpjes maken met het konijn Oswald in de hoofdrol. Voor Walt Dinsey was het heel erg pijnlijk om te zien hoe gemeen de mensen konden zijn. Hij had hard gewerkt voor zijn succes en hij had teveel vertrouwd in de mensen waar hij mee samenwerkte. Met amper personeel en geen tekenfilmfiguurtje, leek het succes van Walt Disney voorgoed voorbij.

In 2009 is de film Up van Disney’s Pixar verschenen. In deze film besluit een oude man naar Zuid-Amerika te gaan. Hij doet dit door honderden ballonnen aan het dak van zijn huis te binden en met huis en al te gaan vliegen. De slechterik in deze film heet Charles Mintz. En ja die naam lijkt wel heel erg veel op de grote vijand van Walt Disney, Charles Muntz.

Walt Disney grijpt zijn kans

Walt Disney besloot het er niet bij te laten zitten en er werd in 1928 het geheim een heel nieuw personage bedacht. De paar tekenaars die nog bij Walt Disney Studios werkten, werkten aan een muis. Deze muis leek heel erg veel op Oswald het konijn, alleen de oren waren iets anders en ook het gezicht werd wat aangepast. Niemand mocht weten van de muis, omdat Walt doodsbang was dat Charles Muntz er iets over zou horen. Op 15 mei 1928 was het eindelijk zo ver: de eerste keer dat Mickey te zien is voor het publiek. De reacties waren niet heel goed, toch gaf Walt niet meteen op.

Geluid in tekenfilms

Vroeger hadden de tekenfilms nog geen geluid. Wel waren er al muziekjes in films te horen, maar bij tekenfilms was het dus nog niet gebruikelijk. Walt Disney besloot dat hij in zijn Mickey Mouse tekenfilms ook geluid wilde toevoegen. Dat was hard werk en de band met de muziek moest precies kloppen met de muziek van de film. Het kostte ook erg veel geld en broer Roy gaf de moed al bijna op. Toch lukte het Walt. De eerste tekenfilm van Mickey met geluid was Stoamboat Willie. Veel mensen kennen deze tekenfilm nog steeds, want het is wereldberoemd.

Groot succes voor Walt Disney

Het grote succes waar Walt Disney jaren van droomde werd met Mickey Mouse werkelijkheid. Steeds meer journalisten wilden Walt spreken en in 1929 gingen werden er maar liefst elf tekenfilmpjes gemaakt met de bekende muis.

Kleuren in tekenfilm

Er is veel concurrentie in de tekenfilmwereld en Walt is zich hier erg van bewust. Daarom wil hij nog grotere stappen nemen. De tekenfilms moten in kleur worden gemaakt, besluit hij. De allereerste tekenfilm die volledig in kleur werd gemaakt met Mickey in de hoofdrol is Flowers and trees. De tekenfilm werd ingekleurd door het bedrijf Technicolors en Walt Disney Studio’s kreeg een speciaal contract voor twee jaar. Dit betekende dat het bedrijf alleen met Walt Disney zaken zou doen. Hiermee had Walt meteen een enorme voorsprong op de concurrentie en de Mickey filmpjes werden alleen maar populairder.

Nieuwe Disneyfiguren

Het succes van Mickey was zo groot, dat er in de jaren dertig een aantal nieuwe figuurtjes bijkwamen. Dit waren Pluto, Goofy en Donald. Pluto, de bekende hond van Mickey Mouse was de eerste die werd bedacht. De nieuwe Disneyfiguren waren ook meteen geliefd bij het publiek. Ook erg bekend waren three little pigs (drie kleine biggetjes), waar ook allerlei tekenfilms van werden gemaakt. Ondanks het succes, was er nog altijd nood aan geld en moest er hard worden gewerkt. Toch had Walt op dit moment al veel meer bereikt dan hij ooit had gedacht.

Lees verder

© 2014 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Mickey Mouse 80 jaarMickey Mouse 80 jaarOp 18 november 1928, ruim 80 jaar geleden, werd Mickey Mouse geboren uit te pen van Walt Disney. Mickey Mouse heeft in m…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Living ColorMickey Mouse in Living Color is een collectie van kleurenfilmpjes van Mickey Mouse. In deze collectie zitten de 26 leuks…

Het mysterieuze leven van Desiderius ErasmusHet mysterieuze leven van Desiderius ErasmusWe kennen de naam Erasmus allemaal wel, er zijn scholen, stichtingen en projecten die de naam Erasmus met zich meedragen…
Judith, de freule van Dorth (1847-1799)Judith, de freule van Dorth (1847-1799)In 1793 vielen de Fransen de Republiek der Nederlanden binnen en de patriotten (aanhangers van de Fransen) waren er als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Christoher Finch - Walt Disney ISBN 9062100260
  • Rein van Wiligen - Mouse Entertainment ISBN 9061685737
  • Quotable Walt Disney ISBN 086853328
  • Childhoof of Famous Americans - Walt Disney ISBN 980689813245
  • www.fanpop.com
  • http://www.mickeymouseoyunlari.com/
Reactie

Hindriks, 08-11-2015
Ik ben in het bezit van een Kodak filmprojector uit 1932. Hierbij zat ook een heel kort filmpje in de stijl van het onlangs gevonden filmpje van oer-Mickey. Het filmpje laat een zelfde soort beestje zien als oer-mickey maar dan met spitse oren en een staart. Het filmpje gaat over dat dit figuurtje vis pikt van een vissende man…

johan Hindriks Reactie infoteur, 17-12-2015
Dit is denk ik Oswald, de voorganger van Mickey. Dit figuurtje heeft inderdaad spitse oren en een staart.

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.