Jussi Adler-Olsen en de Serie Q

Jussi Adler-Olsen: een zeer getalenteerde Deense schrijver die al sinds lange tijd erg succesvol en populair is in Denemarken. In 1985 schreef Jussi zijn eerste boek en in 1995 schreef hij zijn eerste thriller die meteen een enorme bestseller werd. Sindsdien heeft Jussi Adler-Olsen vele boeken geschreven, waaronder vooral veel misdaadromans, en voor zijn laatste boek heeft hij in Denemarken zelfs een prijs gewonnen voor beste Scandinavische misdaadroman. Vooral in de laatste jaren is de Deense s

Wie is Jussi Adler-Olsen?

Jussi Adler-Olsen is momenteel een van de meest succesvolle schrijvers van Denemarken, en waarschijnlijk niet alleen van Denemarken, maar ook in een heleboel andere landen, waaronder Nederland, is hij de laatste jaren immens populair geworden met zijn boeken. Hoe is deze talentvolle schrijver eigenlijk zo succesvol geworden?

Jussi Adler-Olsen is in 1950 geboren in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar hij momenteel nog steeds woont. Na zijn middelbare school is hij politieke wetenschappen, economie, sociologie en filmwetenschappen gaan studeren waarna hij een aantal jaren heeft gewerkt bij verschillende uitgeverijen. In 1985 schreef Jussi zijn eerste echte eigen boek, een biografie over Groucho Marx, hier schreef hij twee boeken over waardoor hij in die tijd al behoorlijk bekend werd. In 1997 verscheen zijn eerste bestseller genaamd ‘Alfabethuset’ en sindsdien heeft Jussi’s carrière een enorme sprong genomen. Over de jaren heen heeft de Deense schrijven nog een heleboel boeken geschreven en in 2007 is zijn eerste boek van de Serie Q uitgegeven, een serie misdaadromans over allerlei onopgeloste ‘cold cases’. De Serie Q is in een heleboel talen vertaald, waaronder het Nederlands, en in veel Europese landen is de serie een enorm succes geworden. Hieronder een lijst van alle boeken, geschreven door Jussi Adler-Olsen:
  • Groucho Marx (1985)
  • Videocounter (1985)
  • Alfabethuset (1997
  • Firmaknuseren (2003)
  • Washington Dekretet / Het Washingtondecreet (2006)
  • Serie Q: Kvinden i buret / De vrouw in de kooi (2007)
  • Serie Q: Fasandræberne / De fazantenmoordenaars (2008)
  • Serie Q: Flaskepost fra P / Noodkreet in de fles (2009)
  • Serie Q: Journal 64 / Dossier 64 (2010)

De serie Q

De Serie Q is een serie misdaadromans die gaat over brigadier Carl Mørck, die op het politiebureau van Kopenhagen werkt aan ‘cold cases’ die nooit zijn opgelost. Samen met zijn assistent Assad, een zeer opvallend karakter, probeert Carl deze misdaden alsnog op te lossen.

De vrouw in de kooi

De vrouw in de kooi is het eerste boek uit de Serie Q. Het boek gaat over Merete Lynggaard, een vrouw die sinds 2002 vermist is en sindsdien is er geen spoor meer van haar te vinden. Door de twee verhaallijnen in het boek, een vanuit de ogen van Merete en een vanuit Carl, kom je er als lezer al snel achter dat Merete nog steeds in leven is en dat ze door ontvoerders is opgesloten in een kleine kamer onder verschrikkelijke omstandigheden....

De fazantenmoordenaars

Dit is deel twee uit de Serie Q. De fazantenmoordenaars gaat over een moord uit 1987. Voor deze misdaad is al vele jaren daarvoor een dader opgepakt maar toch besluiten Carl en Assad om de zaak verder uit te pluizen. Al snel komen ze erachter dat het verhaal van geen kant klopt en een groepje oud-leerlingen van een kostschool raakt verdacht. Net als met het vorige boek zie je ook dit verhaal door de ogen van verschillende mensen wat het verhaal nog spannender en interessanter maakt.

Noodkreet in de fles

Noodkreet in de fles is het derde deel uit de bekende serie van Jussi Adler-Olsen. Via een Schotse collega komen Carl en Assad in aanraking met een flessenpost die al in 1996 verstuurd is. Via de flessenpost komen de twee al gauw op het spoor van een serie verdwijningen die nooit bij de politie gemeld zijn...

Dossier 64

Dit (voorlopig) laatste deel uit de Serie Q is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Carl en Assad onderzoeken een verdwijning van een bordeelhoudster uit Kopenhagen en komen daardoor in aanraking met een eiland waar vroeger, en nu nog steeds, zwakzinnige vrouwen naartoe werden gestuurd. Door steeds dieper te graven komen de twee tot de ontdekking van een verschrikkelijke vorm van mensenrechtenschending die al meer dan een halve eeuw gaande is.

Tot nu toe bestaat de Serie Q uit 4 delen maar verwacht wordt, dat de serie in de komende jaren nog wordt uitgebreid naar een verzameling van ongeveer 10 boeken.
© 2011 - 2025 Kellym, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het schoonmaken van de gerbilkooiHet schoonmaken van de gerbilkooiHet goed schoonmaken van de kooi waarin je gerbils leven kan van levensbelang zijn voor je gerbil. De dieren zijn schoon…
Two of a kind, een Amerikaanse televisieserieTwo of a kind, een Amerikaanse televisieserieTwo of a kind is een Amerikaanse televisieserie die in 1998 voor het eerst werd uitgezonden. De hoofdrollen in deze kome…
Persoonlijkheid en geboortevolgordePersoonlijkheid en geboortevolgordeBepaalt de volgorde waarin iemand geboren wordt zijn of haar persoonlijkheid? Is de oudste per definitie een leider en d…

Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Hij schreef de bekendste triologie van de afgelopen jaren en iedereen hoorde wel al eens van Stieg Larsson. Maar wie was…
Walter Isaacson: biograaf van Steve Jobs en EinsteinHet nieuws dat Steve Jobs is overleden kwam niet als een grote verrassing omdat de Apple oprichter al lang ziek was. Ied…
Bronnen en referenties
  • http://www.xead.nl/serie-q---jussi-adler-olsen
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Jussi_Adler-Olsen
Kellym (2 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.