Walter Isaacson: biograaf van Steve Jobs en Einstein
Het nieuws dat Steve Jobs is overleden kwam niet als een grote verrassing omdat de Apple oprichter al lang ziek was. Iedereen die meer over zijn leven te weten wil komen kan er alles over lezen in de langverwachte biografie van Steve Jobs. Maar wie is de man achter deze biografie? In dit artikel kom je meer te weten over de belangrijke zakenman en biograaf Walter Isaacson
Biograaf of ghostwriter
Heel veel mensen hebben of hadden een uitermate boeiend leven dat niet zou misstaan in een goed boek. Toch beschikken al deze mensen niet over het nodige schrijftalent om hun verhaal neer te pennen. Gelukkig zijn er auteurs die hun talent graag lenen om een mooie
biografie te schrijven. Als je als ghostwriter aan de slag gaat kan het zijn dat je daadwerkelijk een schim op de achtergrond blijft. Je werkt in opdracht van een persoon die het werk dan ook vaak onder eigen naam publiceert. Een biograaf treedt vaak toch iets meer op de voorgrond. Zeker indien het een biografie betreft van een geschiedkundig persoon omdat het dan logisch is dat de biograaf als auteur wordt erkend.
Wie is Walter Isaacson?
Isaacson komt de laatste tijd voornamelijk in het nieuws omdat hij de uitverkorene is die zich aan een biografie mocht wijden van de onlangs overleden
Apple oprichter Steve Jobs. De biografie van Jobs die op 24 oktober 2011 uitkomt wordt hoogstwaarschijnlijk één van de absolute bestellers van 2011, wat Isaacson toch ook geen windeieren zal leggen. Toch is Walter Isaacson meer dan de biograaf van Steve Jobs.
Isaacson werd in 1952 geboren in de Amerikaanse stad New Orleans. Later behaalde hij een universiteitsdiploma in filosofie, politiek en economie. Toch werd zijn carrièrepad geleid door de journalistiek, waarbij hij startte bij de Sunday Times en het zelfs tot CEO van CNN schopte. Ook is hij hoofd van het vooruitstrevende, humanistische Aspen Instituut.
Naast deze belangrijke functies in de zakenwereld is hij ook een succesvol biograaf. Steve Jobs vervoegt het rijtje van belangrijke mannen waar Isaacson zijn tijd aan besteedde. Op het lijstje staan Einstein, Benjamin Franklin en Kissinger. Isaacson kiest dus niet voor beroemde filmsterren of beruchte popsterren maar voor mannen die een verschil maakten in de geschiedenis van de wereld. Steve Jobs kon dus niet ontbreken.
Biografie van Steve Jobs
Isaacson werd in 2004 zelf benaderd door de grote man van het computerbedrijf Apple. Jobs had toen de diagnose gekregen van pancreaskanker, wat hem uiteindelijk ook fataal zou worden. Isaacson suggereerde zelf om de biografie over een twintigtal jaar te schrijven aangezien Jobs nog in het middelpunt van zijn carrière stond maar Steve Jobs wist blijkbaar beter dan Isaacson dat er geen uitstel mogelijk was.
Omdat, in tegenstelling tot de andere mannen waar Isaacson een biografie over had geschreven, Steve Jobs nog leefde moest Isaacson anders te werk gaan. In de loop van verschillende jaren bezocht hij Steve Jobs voor
verschillende interviews die hij uiteindelijk verwerkte tot de langverwachte biografie van de bekende Apple oprichter. Op de vraag waarom Jobs nu zoveel van zichzelf wou laten zien in dit boek antwoordde hij dat hij het voor zijn kinderen deed. Hij was er niet altijd voor hen en hoopte dat ze hem zouden leren kennen en begrijpen door deze biografie te lezen.
Het staat buiten kijf dat het boek een kassucces wordt aangezien de releasedatum al twee keer vervroegd is en de presales nu al de pan uit swingen. Isaacson levert met dit werk waarschijnlijk weer een boek af over een groot man die een onvergetelijke impact heeft nagelaten op de wereld.
Lees verder