ZO! Gospel Choir

Het ZO! Gospel Choir is opgericht in augustus 2010. In eerste instantie was het de bedoeling dat het een gelegenheidskoor zou zijn dat in 4 weken klaargestoomd zou worden om op te treden op het Gospelfestival Amsterdam, het grootste Black Gospel festival van Nederland. Het koor werd samengesteld uit talentvolle zangers en zangeressen die allen weliswaar bulkten van het talent maar over zeer weinig podiumervaring beschikte.

Bootcamp

Het ZO! Gospel Choir is opgericht vanuit de benadering dat het hebben van talent alleen niet voldoende is om door te kunnen breken in de muziekindustrie. Er werd een 4 weken durend "Bootcamp" waar onder leiding van de "Dutch Queen of Soul & Gospel" Berget Lewis de groep op professionele wijze voor het optreden op het Gospelfestival Amsterdam werd klaargestoomd. Een tot dan toe nog ongewone benadering voor het werken met amateurs. Er werd strikt ingezet op discipline, presentatie en zangkwaliteit. De eerste 3 weken werd er alleen gerepeteerd met het koor. In de laatste week werd het de zeskoppige band, The Dillon Lewis Project, aan het koor gekoppeld. In deze korte maar intensieve periode groeide de groep in sneltreinvaart naar elkaar toe.

Gospelfestival Amsterdam

Tijdens de 7de editie van het Gospelfestival Amsterdam dat in de Heineken Music Hall werd georganiseerd was er een extra bonus voor het koor. De EO maakte van het festival een 50 minuten durende compilatie voor uitzending op de zender Nederland 2 van de Publieke Omroep. Het optreden van het ZO! Gospel Choir was een doorslaand succes en een uitverkochte Heineken Music Hall trakteerde het koor dan ook op een staande ovatie. De Amerikaanse gospelsuperster en Grammy Award winnaar Donnie McClurkin, de hoofdact van het festival, stak zijn bewondering voor wat het koor binnen deze korte aanloopperiode had neergezet niet onder stoelen of banken.

Korenslag

Op het festival was ook de producent van het televisieprogramma Korenslag aanwezig. Korenslag een koorcompetitie waar vooraanstaande Nederlandse koren streden om de titel: Koor van het Jaar. Het project ZO! Gospel Choir had eigenlijk na het Gospelfestival Amsterdam moeten ophouden te bestaan, maar na langdurig overleg werd er toch besloten om in te gaan op de uitnodiging om mee te doen aan de audities voor Korenslag. De auditie verliep boven verwachting en het ZO! Gospel Choir werd toegelaten tot de competitie.

Na opvallend gemakkelijk door de eerste ronde te zijn gekomen begon in de halve finale het echte werk. Het ZO! Gospel Choir dat op dat ogenblik nog niet eens 3 maanden bij elkaar was en niet beschikte over een eigen oefenruimte werd zwaar op de proef gesteld. Alle muziek werd op bladmuziek aangeleverd. Het koor bestond echter volledig uit autodidacten. Vanuit het netwerk van Berget Lewis en de stichting ZO! cultuur, de bedenkers van het ZO! Gospel Choir werd professionele hulp ingeroepen. Na een enerverende halve finale waar een door het ZO! Gospel Choir gezongen bewerking van het rocknummer van de Nederlandse formatie Kane, Rain down on me, het dak van de studio afblies bereikte het koor de finale.

In finale steeg het koor boven zichzelf uit en won met glans de competitie. Het nummer Sta op en loop uit de musical Urinetown met Jamai Lohman als leadvocal maakte diepe indruk, Rain Down on me maakte bijna nog meer indruk als de eerste keer dat het werd uitgevoerd en het lijflied van het koor, Strivin van de Amerikaanse gospelster David Hollister vormde de afsluiting van de memorabele uitzending die op 1 januari 2011 door de EO werd uitgezonden. Nadat het ZO! Gospel Choir tot winnaar werd uitgeroepen volgde de ontlading en was het onmogelijke mogelijk gemaakt. Een koor dat toen 3 maanden bestond wist gerenommeerde koren uit heel Nederland met afstand te verslaan.

Toekomst

N dit meer dan geslaagde experiment besloot de stichting ZO! cultuur Zuidoost in overleg met Berget Lewis door te gaan met het koor. Inmiddels is het koor al heel veel optredens op televisie en in het land verder. Zo waren ze onder meer al te zien bij Villa Achterwerk, X-Factor, de Opening van de Uitmarkt 2011, het Pink Ribbon Gala, Sta op tegen Kanker, de Top2000, het Goois Jazzfestival, de viering van de afschaffing van de Slavernij in Amsterdam (Keti Koti), de Miljonairsfair en Dance Valley met DJ Roog. In 2012 plant het koor een eerste CD op te nemen en de stap over grens te wagen om het ZO! Gospel Choir naar nieuwe hoogten te stuwen.
© 2012 - 2024 Crudane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spirituals: Afrikaanse invloeden in Amerikaanse gospel songsSpirituals: Afrikaanse invloeden in Amerikaanse gospel songsWelke Afrikaanse invloeden zijn nog te herkennen in de spirituals die ontstonden onder de zwarte Amerikanen? Waarom wiss…
Leeland - Christelijke Rock uit TexasLeeland is een (progressieve) Rockband uit Texas, ontstaan in 2004. De band heeft een christelijke identiteit, wat duide…
Zingen in een koor, is dat wel leuk?Zingen in een koor, is dat wel leuk?We worden omringd door muziek. Overal in winkels en winkelcentra word je door muzikale klanken verwelkomd, op radio en t…

Gabriela Mistral, NobelprijswinnaresGabriela Mistral was de eerste Zuid-Amerikaanse vrouw die een Nobelprijs ontving. Ze schreef voornamelijk gedichten en z…
Biografie Eddy VeldmanEddy Veldman, geboren op 5 oktober 1951 te Paramaribo (Suriname), is in het bezit van een gigantische staat van dienst.…
Crudane (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.