Suzanne Vermeer of Paul Goeken
Suzanne Vermeer was een bekende Nederlandse thrillerauteur. Of toch niet? Wie was Suzanne Vermeer. Haar naam was een pseudoniem, zoveel was bekend. Maar toen plotseling na zijn dood bleek dat Paul Goeken achter het pseudoniem schuil bleek te gaan, leverde dat de nodige verbazing op.
Paul Goeken
Goeken werd geboren op 4 october 1962 in de omgeving van Hilversum. Hij hield van duiken en werkte lange tijd als duikinstructeur in Hilversum bij zijn eigen zwem-en duikschool. Het gezin besloot op zoek te gaan naar warmere streken en koos voor het eiland Gran Canaria. Ook daar begonnen hij en zijn vrouw een duikschool, maar Goeken droomde van een baan als schrijver. Toen de duikschool geen succes bleek te zijn, opende Goeken en zijn vrouw een toeristenwinkel, waar Goeken vooral bezig was met schrijven. In 2002 verscheen zijn eerste thriller
Hammerhead. Daarna verschenen
Dodelijke stijging en
Camouflage. Na zijn derde boek stapte hij over naar de uitgeverij Bruna. Daar schreef hij vervolgens nog drie boeken onder zijn eigen naam, maar daarna werd het stil rondom Goeken.
Suzanne Vermeer
Die stilte was echter schijn, want Goeken had het druk. Het idee voor
All Inclusive had hij al een tijdje, maar zowel hijzelf als zijn uitgeverij vonden het geen boek wat bij de andere Goeken-boeken paste. Daarmee werd Suzanne Vermeer in het leven geroepen. De biografie waarmee Suzanne Vermeer bekend werd was zeer kort. Ze werd geboren in Nijmegen en verhuisde op tienjarige leeftijd met haar ouders naar Amsterdam. Ze studeerde Spaans aan de Universiteit van Amsterdam en trok na haar studie naar Barcelona. Haar eerste boek zou
All Inclusive zijn en dat boek zou tevens de reden zijn waarom haar identiteit geheim bleef. In dit boek stelde Goeken misstanden in de vakantiewereld aan de kaak.
Zomer-en Wintervakantiethrillers
All Inclusive deed het prima en kwam in de bestseller 60 terecht. Ook het volgende boek
De Vlucht was een succes. Langzaam begon Suzanne Vermeer gerekend te worden tot het rijtje van Nederlandse vrouwelijke thrillerauteurs: Noort, Van der Vlugt, Verhoef en Pauw. Het ging zo goed dat Goeken besloot niet alleen ‘zomervakantiethrillers’ te schrijven, maar ook voor de wintervakantie-variant te gaan.
Apres-ski was het succesvolle resultaat.
Incident Van der Kwast
Goekens
De Cruise werd genomineerd voor de NS-publieksprijs. Maar nu stond de auteur Ernest van der Kwast op en beweerde dat hij schuil ging achter het pseudoniem Vermeer. Het boek van Van der Kwast Mama Tandoori was ook genomineerd. Uitgeverij Bruna liet weten dat Van der Kwast niet Vermeer was en uiteindelijk kregen noch Goeken, noch Van der Kwast de prijs.
Overlijden
Bij Goeken werd intussen kanker geconstateerd en hij overleed op 21 juni 2011 op Gran Canaria, waar hij ook woonde, met zijn vrouw en drie kinderen. Hij was pas 48 jaar. Slechts weinig mensen wisten dat hij schuilging achter het pseudoniem Suzanne Vermeer. Zijn laatste boek
Noorderlicht had hij voor driekwart klaar, maar het zal posthuum worden uitgegeven.
Bibliografie van Paul Goeken:
- Hammerhead (2002)
- Dodelijke Stijging(2003)
- Camouflage(2004)
- De orde (2005)
- Spaanse Furie (2007)
- De oversteek (2008)
Bibliografie onder het psuedoniem Suzanne Vermeer:
- All Inclusive (2006)
- De Vlucht (2007)
- Zomertijd (2008)
- Vakantiegeld (2009)
- Cruise (2009)
- Apres-Ski (2010)
- De Suite (2010)
- De zwarte piste (2011)
- Bella Italia (2011)
- Noorderlicht (2012)