Joanne Kathleen Rowling

Joanne Kathleen Rowling werd geboren op 31 juli 1965 en groeide op in Chepstow in Engeland. Ze werd bekend als de schrijfster van de Harry Potter boekenreeks, die ze bedacht tijdens een vier uur vertraagde treinreis tussen Manchester en Londen in 1990.

Levensverloop

Joanne Kathleen Rowling werd in Engeland geboren op 31 juli 1965. Tot haar negende woonde ze in haar geboortedorp ‘Chepstow’, waar ze veel met haar buurjongen en buurmeisje omging. Genaamd, Vikki en Ian Potter.

Vanaf haar negende groeide Rowling op in Tutshill, vlakbij Chepstow. Ze woonde er op het platteland en vond het heerlijk om samen met haar zusje langs de rivier te wandelen. Het ergste aan deze nieuwe woonplaats vond ze echter de school. ‘Tutshill Primary’ was een kleine, ouderwetse school en in de tafeltjes zaten zelfs nog antieke inktpotjes. Later wist Rowling te vertellen dat enkele van de leerkrachten op deze school invloed hebben gehad op het personage ‘Sneep’ uit de Harry Potter boeken.

Schrijven vond Joanne het leukste om te doen. Haar lievelingsvak op school was Engels, maar ze hield ook van andere talen. Tijdens de lunchpauzes vermaakte Rowling haar medescholieren altijd met lange verhalen waarin iedereen een heldenrol vervulde.

Haar beste vriend op school, Sean Harris, heeft ze gebruikt als inspiratie voor het personage ‘Ron Wemel’ uit de Potter boeken. Haar tweede boek, namelijk ‘Harry Potter en de Geheime Kamer’, droeg ze op aan hem. (“For Sean P.F. Harris, Getaway driver and foulweather friend.”)

In 1980, toen Jo 15 was, kreeg haar moeder te horen dat ze Multiple Sclerose had. In die tijd moest Rowling leren leven met een zieke moeder en met een vader waarmee ze een slechte band had.

Na haar middelbare school studeerde Rowling vier jaar Frans en Klassieke Talen aan de universiteit van Exeter. Haar ouders hoopten dat ze, door talen te gaan studeren, een goede carrière zou krijgen als tweetalig secretaresse. Maar dat werd een ramp. Het enige voordeel dat ze er aan over hield was dat ze haar boeken snel kon typen.

Na haar studies werkte Rowling bij Amnesty International, en had ze een baantje in de Kamer van Koophandel. Maar omdat ze zich daar helemaal niet gelukkig voelde wilde ze er eventjes tussenuit. Op haar 26ste vertrok ze daarom naar Portugal om er Engelse les te gaan geven. Na een half jaar leerde ze daar haar aanstaande echtgenoot kennen. Ze trouwden en kregen een dochter: Jessica. Haar huwelijk strandde echter, en Rowling ging weer in Engeland wonen. Vlakbij haar zus Diana, in Edinburgh. Daar leefde ze een jaar van een bijstandsuitkering in een kleine bijstandsflat, om er na een postuniversitair leraarscertificaat Franse les te gaan geven. Tijdens de dutjes van haar dochter schreef Rowling verder aan de Harry Potter boeken. Dit deed ze meestal in café Nicholson in Edinburgh, omdat haar flat te klein en te koud was.

Toen ze, in 1997, hoorde dat Harry Potter gepubliceerd ging worden was dat “Eén van de beste moment van mijn leven.”, Aldus Jo.

In 2001 trouwde ze met haar tweede man, Neil Murray. Samen kregen ze een zoontje (David) en een dochter (Mackenzie).

Harry Potter

Rowling schrijft onder de naam J.K. Rowling, waarin de ‘K’ staat voor de naam van haar grootmoeder Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling namelijk geen tweede naam. Toen ze in 1990, tijdens een vier uur vertraagde treinreis, het verhaal over een tovenaarsleerling bedacht had ze nog geen idee waar dit toe zou leiden. In de komende vijf jaar werkte ze het verhaal uit tot een zevendelige serie, waarvan ze het eerste deel naar enkele uitgevers doorstuurde. Toch duurde het een tijdje voor het eerste boek een uitgever vond. Pas in 1997 werd haar eerste boek gepubliceerd door de uitgeverij ‘Bloomsbury Publishing’. De verkoop van dit boek liep echter niet zo goed. Pas na drie delen bleken de verhalen van Harry Potter succesvol te worden. De daarop volgende delen werden de snelst verkopende boeken in de geschiedenis, en in 2007 waren van de zeven delen al ruim 350 miljoen exemplaren verkocht. Dit bracht Rowling zo’n 8 miljoen euro op, waardoor ze de rijkste vrouw van Engeland werd.

De Harry Potter boeken vormden ook de basis voor de gelijknamige filmserie, waarin Rowling in twee van de acht delen als producer optrad.

Weetjes

  • Rowling schreef haar eerste verhaal op haar zesde. De titel was ‘Konijn’.
  • Rowling beloofde de Harry Potter fans een HP encyclopedie met nooit eerder gepubliceerde achtergrondinformatie. Maar die zal nog lang op zich laten wachten.
  • Voor de website ‘Pottermore’ schreef Rowling 18.000 woorden aan nieuwe informatie omtrent Harry Potter.
  • De Harry Potter boeken bestaan momenteel in 65 talen.
  • Harry Potter is geboren op dezelfde datum als J.K. Rowling.
  • Rowling's geboortehuis leek op dat van Harry Potter; het had ook een bezemkast onder de trap.
  • Sean Harris kwam Rowling vaak ophalen met zijn turquoise Ford Anglia. Dezelfde auto als die waarmee Ron Harry komt redden in het tweede Harry Potter boek.
  • Rowling heeft altijd gezegd dat Perkamentus homo is. Het is echter nooit besproken in de boeken omdat dat niet relevant was.
© 2012 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Engelse kinderboekenschrijvers: J.K. RowlingDe boeken en films over Harry Potter zijn wereldwijd bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft zeven delen van de Harry Pot…
Fantastic Beasts and Where to Find Them: van boek tot filmOp 7 juli 2011 verlieten veel Harry Potter fans met weemoed de bioscoop. Die dag hadden ze voor het laatst kunnen geniet…
Harry Potter, een wereldwijde succesHarry Potter een succes verhaal, geschreven door een Britse schrijfster genaamd J.K. Rowling. Een vrouw met een wereldwi…
Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieFabeldieren en Waar Ze Te Vinden, (film)trilogieDavid Yates, bekend als regisseur en filmmaker van diverse Harry Potter-films, maakt in 2014 bekend dat er een nieuwe tr…

H. Colijn - levensloop in jaartallenHendrikus Colijn (1869-1944) is een omstreden politicus. Aan de ene kant was hij – zeker in zijn tijd – populair en voor…
Mairead Corrigan Maguire, VredesactivisteMaguire was samen met Betty Williams de mede-oprichtster van Community of Peace People, een organisatie die naar een vre…
Bronnen en referenties
  • http://www.jkrowling.com
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.