Typisch Turks: Souvenirs uit Turkije

Typisch Turks: Souvenirs uit Turkije Stel je bent in Turkije en wilt graag een souvenir mee naar Nederland brengen die symbool staat voor Turkije, wat neem je dan mee? Wanneer je je in het Turkse straatleven bevindt zie je vanzelf al wat leuke souvenirs langskomen.
Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Theeglaasjes

Typisch in het Turkse straatleven zijn de mensen die je tegenkomt met hangende dienbladen vol met kleine theeglaasjes. Deze glazen worden af- en aangevoerd! De glaasjes hebben een erg herkenbare vorm. Eronder zit vaak een glazen schoteltje. Als souvenir is dit erg leuk. Het zal je altijd doen herinneren aan het Turkse leven!

Turkse thee

Turkse thee is een soort van zwarte thee. Het wordt gezet met behulp van 'samowar'. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid water gekookt met daarin een grote hoeveelheid theebladeren. Hierdoor krijgt men een erg sterke thee. Zoals hierboven is genoemd kom je de thee maar al te vaak tegen in Turkije, het is dan ook weer typisch Turks!

Nazar (geluksoog, sieraad)

De Nazar is het amulet van een oog, het heeft een diepblauwe kleur met een witte cirkel erin. Dit oog staat ook wel bekend als het geluksoog, het zou namelijk het kwaad van het 'boze oog' doen verdwijnen. Het boze oog is bekend in oriëntaalse culturen, zo ook de Turkse cultuur. Dit oog kom je vaak tegen in Turkije. Zo zie je het bijvoorbeeld bij ingangen van winkels of andere gebouwen. Het geeft je dus een goede herinnering aan Turkije.

Olijvenzeep

In Turkije groeien er olijven dús er is ook olijvenzeep te vinden! Je houdt ervan of je houdt er niet van, het is in ieder geval een zeepje waar je niet aan kunt ontkomen wanneer je een bezoek brengt aan een van de Turkse markten.

Geluksoog / Bron: Hans, PixabayGeluksoog / Bron: Hans, Pixabay
Diverse kruiden en specerijen / Bron: Niekverlaan, PixabayDiverse kruiden en specerijen / Bron: Niekverlaan, Pixabay
Baklava / Bron: Kultigin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Baklava / Bron: Kultigin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kruiden en specerijen

Turkije kent grote markten of bazaars waar je veel kruiden en specerijen kunt vinden of soms zelfs bijna alleen maar kruiden en specerijen! Deze liggen open en bloot in zakken of manden gestald op de markt, je kunt hier zelf bepalen hoeveel je wilt van welk kruid of van welke specerij. Erg mooi en kleurrijk is het om verschillende kruiden in een pakket te nemen. Soms kun je op deze markten ook een mix voor Turkse thee vinden! Let wel op dat je hiervan veel nodig hebt voor een beetje thee.

Baklava

Baklava is een typisch Turkse specialiteit. Het bestaat uit een aantal laagjes filodeeg, gevuld met gemalen stukjes noten (vaak walnoot, pistache of amandel). Het geheel wordt na het bakken gemengd met zoete siroop van suiker of honing. Het is dan ook een erg vullende lekkernij!

Turks fruit

Turks fruit is een snoepgoed dat veel wordt gegeten in Turkije. Wanneer je in Turkije bent kom je vele winkels tegen waar je de lekkernij kunt kopen. Je ziet het meestal op grote bakplaten in één grote plak liggen, later wordt dit in kleine vierkante blokjes gesneden. Het bestaat voor een groot gedeelte uit suiker, fruit, kokos en gelei. In het engels wordt het 'Turkish Delight' genoemd.
© 2012 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Turks: tellen, data en tijdHoe legt u op vakantie uit hoeveel u van iets wilt? Of hoe lang u ergens blijft? Cijfers kunnen erg handig zijn om te we…

Van schilderkunst naar fotografiekunstVan schilderkunst naar fotografiekunstEeuwenlang hebben vele notabelen en meestal rijke lieden zich laten portretteren door kunstschilders. Veel musea hangen…
De kunst van het veldspel: meer dan een honkbal romanDe kunst van het veldspel: meer dan een honkbal romanDe roman De kunst van het veldspel van de Amerikaanse debutant Chad Harbach is een vertaling van The art of fielding. He…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Niekverlaan, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Kultigin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 17-01-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.