Kunstenaar en nu?

Kunstenaar en nu? Ben je net afgestudeerd aan de kunstacademie, daar sta je dan, weg het gestructureerd werken aan je kunst, de begeleiding stopt. Nu moeten de ideeën zelf komen, zelf bepalen of het goed is of niet. De twijfel, zal het aanslaan, ja of nee. Het welbekende zwarte gat? Of direct succes?

Afstudeerexpositie

Vaak worden er afstudeer exposities gehouden. Dit is de kans om jouw gemaakte werk tijdens je afstudeerjaar te laten zien aan de wereld. Vaak komen er allerlei belangrijke mensen naar deze afstudeer exposities, zoals galeriehouders, ondernemers, grote bedrijven, curators et cetera. Wat hierbij dan ook van belang is zijn visite kaartjes. Je zal niet 24/7 aanwezig kunnen zijn bij je werk, dus mocht iemand interesse hebben kunnen ze altijd nog een visitekaartje meenemen.

Niet altijd komt er wat voort uit je afstudeer expositie, maar ben jij degene die wordt uitgekozen, dan zit je in ieder geval de komende tijd gebakken. Je kan uit worden gekozen door galerieën om een expositie te houden, of een bedrijf die een expositie willen houden en een prijs daartegenover stellen. Ook is het mogelijk dat je direct door een galerie wordt aangenomen.

Galerie

Wanneer je bij een galerie zit heb je veel voordelen. Zij regelen vaak exposities, zorgen dat jij bij de juiste koper in beeld komt of presenteren je op een beurs. Allemaal dingen die je zonder galerie zelf moet doen. Maar hoe kom je nou bij een galerie? Dit is niet zo makkelijk als het lijkt. Vaak krijgen de wat betere galerieën zoveel aanvragen binnen per dag, dat ze deze niet eens meer lezen, zij zoeken de kunstenaars zelf uit, dit gebeurt dus op uitnodiging.

Wil je toch in aanmerking komen voor een galerie, zoek dan uit waar jouw werk vertegenwoordigd zou kunnen worden, waar jij tussen past. Ga niet direct voor de allergrootste, want zeg nou zelf, dat lukt je nooit in een keer, tenzij je door hen wordt uitgenodigd. Bezoek openingen van de galerieën die je hebt uitgekozen. Zorg dat je in hun zicht komt, lobbyen noemt men dat ook wel. Wanneer jij er vaak komt, zul je niet alleen worden herkend, maar weet je ook op wie je af zou moeten stappen, wie de juiste persoon is om mee aan de praat te raken. Natuurlijk is dit niet makkelijk voor iedereen, maar je moet er wat voor over hebben wil je kunst gezien blijven worden.

Kunstenaarsinitiatief

Naast terecht komen bij een galerie kun je jezelf ook aanmelden voor een kunstenaarsinitiatief. Elke grote stad heeft er wel een. Deze initiatieven bieden vaak werkruimtes voor kunstenaars, zodat je in aanraking komt met andere kunstenaars. Ook organiseren ze regelmatig exposities, deze hebben vaak een thema, en hierbij worden dan kunstenaars gezocht die binnen dit thema passen, hier kun je jezelf voor aanmelden of je wordt gevraagd.

Beurzen

Als allerlaatste optie kun je jezelf ook aanmelden voor beurzen. Vaak staan op beurzen alleen maar galerieën die kunstenaars vertegenwoordigen. Maar tegenwoordig is het ook mogelijk jezelf op sommige beurzen als individu aan te bieden, zoals bijvoorbeeld Kunstvlaai. Op het internet zijn nog voldoende andere alternatieven te vinden.

Kunstenaar

Het leven als kunstenaar is over het algemeen niet makkelijk. In de eerste jaren is het lastig je brood ermee te verdienen en zul je waarschijnlijk een bijbaan nodig hebben. Pas hierbij wel op dat je niet teveel tijd opgeeft, want constant werken aan nieuwe kunst zal je verder helpen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, kunstenaars die met geluk en goed werk direct bekend worden, maar wanneer je dit leest, zal jij niet die kunstenaar zijn.

Als laatste advies, blijf lobbyen, zorg dat je gezien blijft worden en meld je aan bij diverse initiatieven. Dit zal de kans op meer bekendheid vergroten. Hopelijk word je dan ooit een groot kunstenaar.
© 2013 - 2024 Jet88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wet werk en inkomen kunstenaars (WWIK) toegelichtOm kunstenaars een kans te geven om een onderhoudend beroep te realiseren, is deze uitkering ingesteld. De uitkering gel…
Milo Manara, veelzijdig kunstenaarMilo Manara is een hedendaags Italiaans kunstenaar en striptekenaar. Hij werd wereldberoemd omwille van zijn hoogtechnis…
Het genie in iedereenHet genie in iedereenImmanuel Kant is een bekend filosoof met veel metafysische ideeën en ook ideeën over kunst, die leefde van 1724 tot 1804…
Kunst kopen: Waar moet je op letten bij aanschaf kunstwerk?Een kunstwerk vormt een belangrijk deel van de uitstraling van je interieur. Ook moet een schilderij of beeld iets oproe…

Rooms-katholieke Kerk: de zeven sacramentenRooms-katholieke Kerk: de zeven sacramentenDe paus. Dat is wel het eerste waar je aan denkt bij het horen van het begrip 'Rooms-katholieke Kerk'. De paus is het ho…
Clemenskerk in Nes op Ameland  herbouw van rijksmonumentnieuws uitgelichtClemenskerk in Nes op Ameland herbouw van rijksmonumentOp 5 februari 2013 brandde de rooms-katholieke kerk in Nes op Ameland af. Verlies van de Cuyperskerk is een verlies voor…
Jet88 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.