Kunst kopen: Waar moet je op letten bij aanschaf kunstwerk?

Een kunstwerk vormt een belangrijk deel van de uitstraling van je interieur. Ook moet een schilderij of beeld iets oproepen bij jou als persoon. Net als je huis zelf, is kunst een afspiegeling van je eigen ziel. Maar een kunstwerk is geen kleine aanschaf en daarom is het belangrijk dat je weet waarop je moet letten. Wat moet je echt weten, wanneer je een kunst voorwerp wilt gaan kopen? Hoe weet je of je met kwaliteit te maken hebt? Waar begin je met zoeken en wat is een reële prijs voor kunst?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een schilderij of beeld?

Het meest belangrijke is dat het kunstwerk bij jou persoonlijk iets oproept. Dat je er meerdere keren naar kunt kijken zonder verveeld te raken en dat je het wanneer je later nog eens gaat kijken nog steeds erg mooi vindt. Dat je erover na gaat denken en je afvraagt wat de kunstenaar heeft bezield en heeft willen uitdrukken. Niet iedereen kijkt echter op deze manier naar kunst en er is geen goed of fout wanneer het om kunst gaat. Wanneer jij een mooie reproductie wilt kopen, die goed aansluit bij de kleuren in je interieur mag dat natuurlijk ook. Want kunst is ook een manier om uitdrukking te geven aan je huis en interieur en moet daar ook goed in passen?

Een schilderij, een sculptuur, een lithografie of een houtsnijwerk?

Voor welke vorm van kunst je kiest is heel persoonlijk. Kies je voor moderne kunst, voor abstract of voor figuratief? Wat vind je zelf het mooist? Ben je op zoek naar iets voor aan de muur of wil je graag een beeld of sculptuur een prominente plaats in de huiskamer geven? Van wat voor kleuren houd je het meest? Ingetogen of uitbundig? Val je op natuurlijke materialen of ga je juist voor een meer moderne uitstraling met chroom en staal? Oriënteer je eens online bij verschillende verzamelaars en galerieën en ontwikkel gevoel voor wat je mooi vindt en wat het meest bij je past.

Hoe weet je of je een kwalitatief goed kunstwerk koopt?

Een reproductie is natuurlijk altijd minder waard dan een origineel schilderij of beeld. Daarnaast zijn sommige stukken uniek en andere geproduceerd in een serie. Een belangrijk criterium is daarnaast simpelweg of een schilderij of beeldhouwwerk mooi is of niet en dat is deels persoonlijk maar ook een algemene perceptie.

De reden dat het werk van een kunstenaar iets oproept is vaak persoonlijk maar vormt ook een reflectie van de technieken die zijn toegepast en de energie en emotie, die er tijdens het maken zijn ingelegd.

Een galerie kan je meer vertellen over de maker van een kunstwerk en diens motivatie en kan ook inzicht bieden in of een kunstenaar aan een opmars bezig is richting bekendheid of niet.

Wat kost een schilderij of beeld: Hoe kun je de waarde van kunst bepalen?

De kostprijs van een schilderij of object hangt af van een aantal factoren. Eén ervan is of de kunstenaar bekend is of niet. Het werk van een gekende en gewaardeerde kunstenaar zal relatief meer kosten dan het werk van iemand die zich nog aan het ontwikkelen is. Daarnaast is ook van belang hoeveel tijd, materiaal en energie er in het kunstwerk zijn geïnvesteerd. Feit is en blijft echter dat de waardering van een stuk ook afhankelijk is van de waarde die de mogelijke koper, de verzamelaar of galeriehouder en de kunstenaar zelf eraan toekennen. Er bestaat dus geen echte richtlijn voor de prijs van kunst.

Waar kun je een kunstwerk kopen?

Kunst kopen kun je op verschillende plaatsen doen. Bij de kunstenaar zelf maar ook bij een galerie, op Internet, op beurzen en veilingen en via Marktplaats. Met name online kun je je heel goed oriënteren op wat je nu precies zoekt en maak je eenvoudig kennis met verschillende stijlen. Een galeriehouder of verzamelaar kan je extra informatie geven, wanneer je geïnteresseerd begint te raken in een stijl of specifiek kunstwerk. Meer werk van een kunstenaar bekijken, waarop je oog toevallig is gevallen, is ook een aanrader omdat de stijl en uitstraling je blijkbaar aanspreekt.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen en verkopen van kunstKopen en verkopen van kunstEr is soms goed geld te verdienen met het kopen en doorverkopen van kunst. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval t…
Taxeren van een kunstwerkTaxeren van een kunstwerkLees hier alles over het taxeren van kunst en wat hier allemaal bij komt kijken. Ook krijg je door het lezen van dit art…
Egyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstEgyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstDe Egyptische kunst en de kunst van de Middeleeuwen zijn beide dienend. Ze staan in het teken van het heilige, het godde…

De andere James EnsorDe andere James Ensor150 jaar na zijn geboorte worden er talloze activiteiten rond en tentoonstellingen met het werk van James Ensor georgani…
Vincent van Gogh en het mysterie van het afgesneden oorVincent van Gogh en het mysterie van het afgesneden oorVincent van Gogh, zonder twijfel één van beroemdste kunstschilders die Nederland heeft voortgebracht, leed tijdens zijn…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 01-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.