De karakters uit De Vliegeraar van Khaled Hosseini

De karakters uit De Vliegeraar van Khaled Hosseini De vliegeraar (in het Engels The Kite Runner) is het eerste boek van de succesvolle Amerikaans-Afghaanse schrijver Khaled Hosseini. Het is gepubliceerd in 2003 en werd meteen een wereldwijde bestseller die later ook verfilmd is. Wanneer je het boek leest dan is het mogelijk dat je de draad een beetje kwijtraakt door het grote aantal personages dat erin voorkomt. Deze hebben bovendien allen niet-westerse namen. Een overzicht met de namen van alle karakters uit de De Vliegeraar kan dan handig zijn. Ook zeer handig wanneer je De Vliegeraar leest voor je leeslijst en je een overhoring krijgt over het boek.
Leeswaarschuwing:
Als je het boek nog niet gelezen hebt kan dit artikel informatie bevatten die je niet van tevoren had willen weten!

Amir

Hoofdrolspeler in het boek, geboren in 1963, in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij wordt geboren in een hogere klasse van het monarchistische Afghanistan en emigreert later naar de Verenigde Staten als de monarchie valt. Amir is Hassan's halfbroer, maar Amir weet niets van deze verwantschap in zijn jonge jaren. Dit zelfde geldt voor Hassan.

Hassan

Een jeugdvriend van Amir. Eerst wordt gedacht dat Hassan de zoon is van Ali en Sanaubar. Later in het verhaal wordt duidelijk dat Hassan de buitenechtelijke zoon is van Baba en Sanaubar. Hassan sterft zonder dit ooit te weten.

Assef

Een vervelende jonge uit Amir's buurt in Kabul, die hem pest en Hassan later verkracht. Assef is de zoon van een Duitse moeder en een Afghaanse vader. Als volwassene wordt Assef lid van de Taliban. Hij heeft sympathie voor Hitler en een haat voor Hazaras. Hij martelt mensen die de Sharia niet opvolgen. Sohrab verwondt een van zijn ogen in een gevecht met Amir.

Baba

Amir's vader. Hij is geboren in 1933 (toen de Afghaanse koning aan zijn 40-jarige heerschappij begon). Hij wordt omschreven als groot en sterk. Hij lijkt teleurgesteld in zijn zoon Amir, die volgens hem niet mans genoeg is en niet voor zichzelf op kan komen. Na zijn emigratie naar Amerika sterft hij jong aan kanker. Wel ziet hij zijn zoon nog trouwen.

Ali

Baba's dienaar en jeugdvriend. Eerst werd gedacht dat hij de vader was van Hassan. Hij heeft polio gehad waardoor hij zijn rechter been moeilijk kan gebruiken en moeite heeft met lopen.

Rahim Khan

Baba's businesspartner en beste vriend in Afghanistan. Hij was degene die Hassan vertelde over zijn echte vader. Amir mocht hem als kind. Later in het verhaal, verdwijnt Rahim Khan en laat Amir een brief achter waarin hij schrijft dat hij hem niet moet gaan zoeken. Hij sterft wetende dat Amir de man is geworden die Baba hem wilde zien worden.

Soraya

Een Afghaamse vrouw die woont in Fremont, California. Zij wordt de vrouw van Amir en daarmee voor hem de reden om terug te keren naar Amerika.

Sohrab

De zoon van Hassan, getraumatiseerd en aangerand door de Taliban.

Sanaubar

Ali's vrouw en de moeder van Hassan vanwege haar affaire met Baba.

Farid

Chauffeur die eerst vervelend doet tegen Amir maar later toch bevriend met hem raakt. Farid's twee dochters zijn omgekomen door landmijnen. Farid is Amir's chauffeur, bron van informatie en kennis over de situatie in zijn land als hij weer terugkeert.

Wahid

Farid's broer.

Karim

De man die Amir en Baba het land uit weet te krijgen.

Kamal

Een van Assef's helpers. Hij hielp Assef Hassan vast te houden tijdens zijn daad. Als Amir achttien jaar is en het land uit gaat, blijkt dat Kamal in dezelfde truck zit als Amir en hij sterft tijdens de reis door inhalatie van schadelijke stoffen.

General Taheri en Jamila

Soraya's vader en moeder.
© 2007 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
recensieSchuld en boete in ‘De vliegeraar’Romans kunnen soms een onuitwisbare indruk op je maken. Romans die een verhaal vertellen waarin iedereen zich met de per…
recensieDe gave van Khaled HosseiniHoe zeer een boek je kan raken besefte ik pas weer toen ik de laatste bladzijde van het boek ´Duizend schitterende zonne…

Zwitserland: Werelderfgoed; Stifsbibliothek & Sankt GallenEén van de zeven werelderfgoederen uit Zwitserland is de abdij van Sankt Gallen. Het bijzondere aan deze abdij is de oud…
Etiquette Gelegenheidskleding - DresscodeEtiquette Gelegenheidskleding - DresscodeVan gelegenheidskleding, etiquette of een dresscode kan sprake zijn bij officiële gelegenheden, zoals een gala, ceremoni…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.