Zwitserland: Werelderfgoed; Stifsbibliothek & Sankt Gallen

Eén van de zeven werelderfgoederen uit Zwitserland is de abdij van Sankt Gallen. Het bijzondere aan deze abdij is de oudste bibliotheek ter wereld. Het is in het bezit van meer dan 150.000 werken. Ook de kathedraal behoort bij deze abdij en is zeker het bezichtigen waard. Het is in het bezit van één van de drie oudste klokken van Europa.

Algemeen

De op 16 november 1945 opgerichte UNESCO staat voor de afkorting:
  • United
  • Nations
  • Educational
  • Scientific and
  • Cultural
  • Organization

Dit is een organisatie van de Verenigde Naties, met als doel het waarborgen van de veiligheid en vrede. Dit wordt bewerkstelligt door de samenwerking tussen de lidstaten. Deze organisatie wijst wereldwijd plekken aan die als Werelderfgoed wordt aangemerkt. Dit betreft zowel cultureel als natuurlijke waarden. Dit kunnen monumenten, gebouwencomplexen of landschappen zijn.

Zwitserland

In 1983 heeft de UNESCO de eerste drie Zwitserse monumenten geplaatst op de lijst der Werelderfgoederen. Eén van deze drie monumenten was de abdij van Sankt Gallen.

De bibliotheek

Sankt Gallen ligt ten zuiden van de Bodensee. Het werd eigenlijk gesticht door de Ierse monnik Gallus. Hij plaatste namelijk in het jaar 612 een kluis. Ruim 100 jaar later, in 747, werd er een Benedictijnenklooster gesticht. In de 9e eeuw kreeg dit klooster een belangrijke bibliotheek. Al vanaf de stichting van het klooster was de benedictijnenregel dat contemplatieve boekenstudie bepalend was. Het was dus heel normaal dat er begonnen werd met de aanleg van een bibliotheek. Het klooster is in 1805 opgeheven, maar er valt nog wel heel veel te zien.

De inmiddels belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is in het bezit van ongeveer 150.000 boeken en manuscripten. Ook is de Stiftsbibliothek in het bezit van ongeveer 2.000 handschriften, allen origineel. Sommige al meer dan 12 eeuwen oud. Bijzonder is een collectie handschriften uit Ierland. Zo is er ook een collectie Karolingische en Ottomaanse manuscripten uit de 8e tot 11e eeuw.

De zaal waar de stukken zijn ondergebracht is een grote ruimte opgetrokken in de barok stijl. De architect was Peter Thumb, hij bouwde tussen 1758 en 1767. Er bevinden zich ingewikkelde versieringen in de rococo stijl en de fresco’s op het plafond zijn van Josef Wannenmacher. De boekenkasten reiken helemaal tot aan het plafond van de zaal.

Kathedraal Sankt Gallen

De kathedraal is gebouwd gelijktijdig met de stichting van het klooster. Rond deze abdijkerk zijn een aantal kloostergebouwen neergezet, hofjes, binnentuinen en straten. De gebouwen rond de kerk waren allen even belangrijk voor een klooster, waar zij niet zonder konden. Het klooster fungeerde als een volledig zelfstandig fungerende ministaat.

De originele kerk is opgetrokken in de Romaanse stijl. Een deel van de abdij is tijdens de reformatie verwoest, wat resteert zijn de crypten met de graven van de abten. De kathedraal is gerestaureerd / herbouwd, en is in zijn huidige vorm voltooid in 1767.

De bouwstijl van de huidige kerk is Barok. Inmiddels is de Sankt Gallen de mooiste barokkerk van het hele land. De twee torens zijn ieder 68 meter hoog. Ook deze kerk is ontworpen door Peter Thumb, samen met Johan Michael Beer.

De kerk heeft een zware toegangsdeur. Zowel de deur als de zuilen zijn versiert met houtsnijwerk. Het stucwerk in de kerk is lichtgroen, de fresco’s zijn ook van Josef Wannenmacher. Boven het altaar hangt een schilderij van de Hemelvaart van Maria, geschilderd door Fransesco Romanelli en dateert uit 1645. Bij het altaar, aan de zuidkant van de kerk, bevindt zich een klok die door Gallus uit Ierland is meegenomen. Samen met nog 2 andere klokken, behoort deze klok tot de drie oudste klokken van Europa. In de kerk zijn 16 biechtstoelen en koorbanken te bewonderen. Allen gemaakt in de Barok stijl.

Om de kerk te kunnen bewonderen, dienen de toeristen sloffen over de schoenen aan te doen. De houten vloer mag namelijk niet beschadigd worden. Ook is fotograferen niet toegestaan.

Leuk om te weten

Naast de vele werken in de bibliotheek, is er ook een 2700 jaar oude mummie. Deze ligt opgebaard en is te bewonderen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een interessant uitstapje vanuit Beieren naar Sankt GallenEen interessant uitstapje vanuit Beieren naar Sankt GallenWe zijn een paar dagen te gast in Beieren. We hebben het echter niet getroffen met het weer. Vandaag regent het bijvoorb…
Kloostertuinen in de MiddeleeuwenVele eeuwen lang, tot in de late middeleeuwen, trokken rondreizende genezers, nu soms kwakzalvers genoemd, door de lande…
Alcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalAlcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalHet klooster van Alcobaça heeft de grootste gotische kerk van Portugal. Het ligt ruim honderd kilometer noordwaarts van…
De Kerk van de Clerus in Porto: barok en ManuelstijlDe “Kerk van de Clerus” (Igreja dos Clérigos) met haar karakteristieke klokkentoren is een markant punt van de stad Port…

Een boek schrijvenEen boek schrijvenEen boek schrijven kan iedereen. Een bestseller schrijven is een heel ander verhaal. Daar tussenin ligt een wereld van v…
De karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe vliegeraar (in het Engels The Kite Runner) is het eerste boek van de succesvolle Amerikaans-Afghaanse schrijver Khale…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 17-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.