Hans Jørgen Wegner – Deense stoelontwerper uit Tønder

Hans Jørgen Wegner – Deense stoelontwerper uit Tønder Hans Jørgen Wegner is in het Deense Tønder geboren, net over de grens met Duitsland. Hij heeft een heel oeuvre aan stoelen achtergelaten die onder meer in de voormalige watertoren in Tønder zijn te zien. Ter ere van zijn honderdste geboortedag is er een tentoonstelling van zijn werk te zien. Wegner hield van doelmatig en liet zich inspireren door de meubels van de Shakers: mooi van vorm, maar zonder poespas. Een Wegner-stoel is Deens design en te herkennen uit duizenden.
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Hans Jørgen Wegner uit Tønder

Hans Wegner werd op 2 april 1914 in Tønder, zuid-Denemarken, geboren. Hij stierf op 26 januari 2007. Wegner was een Deense meubelontwerper, een zeer vindingrijke man. Hij was de grootste motiverende kracht achter de moderne Deense ontwerpers. In de jaren 50 en 60 veranderden zij de kijk op meubels en ontwerp.

Geen poespas

Wegner’s stoelen getuigen van vakmanschap en uitgekiende vormen. Geen poespas en weinig versiering, de vorm en de functie moeten het doen. De vormgeving van de stoelen is ondermeer geïnspireerd op de meubels van de Shakers.

Shakers

Shakers is een oude religieuze gemeenschap in Amerika. De mensen van die gemeenschap zien de vervulling van de dagelijkse taken als een eerbetoon aan God. Ze maakten in de 18e en 19e eeuw bijzonder fraaie meubels. Daarin paarden ze vakmanschap aan perfectie en kwamen ze tot een eenvoudig en stijlvol ogende vorm die tot in perfectie is uitgewerkt. De antieke meubels van de Shakers zijn gewilde objecten voor verzamelaars en liefhebbers en hebben een enorme antiquaire waarde. Hun stijl inspireerde vele meubelmakers.

Y-stoel

Hans Wegner kreeg vakmanschap met de paplepel ingegoten, met een vader die meester-schoenmaker was. Als 17-jarige jongen ging hij in de leer bij een timmerman. Hij leerde het gevoel voor hout en vorm en in die tijd maakte hij ook zijn eerste ontwerpen. De jongeman ontwikkelde een diep respect voor het materiaal hout en de mogelijkheden die het in zich draagt en hij ontwikkelde een nieuwsgierigheid naar de eigenschappen van hout. Wegner liet zich graag verrassen door het materiaal en hij bleef anderen verrassen door wat hij er van wist te maken. Wegner werd een meester in het stoelen maken.

Architect

Toen hij 20 jaar was volgde hij cursussen meubelmaken aan het Technologisch Instituut te Kopenhagen en schoolde zich tot architect. Daarna bezocht hij de school voor Kunst, Ambacht en Design. Later werd hij docent aan diezelfde school. Na zijn opleiding in 1938 werd hij assistent-ontwerper bij een architectenbureau en startte in 1943 zijn eigen ontwerpbureau in Aarhus. In 1946 verhuisde hij naar de Deense hoofdstad en ging lesgeven en ontwerpen. Daarna ontwierp hij zijn bekende stoelen en ook de Y-stoel, die ook wel vorkbeenstoel of wishbonechair wordt genoemd. De stoelen zijn geïnspireerd op de keizerstronen van China. De serie China-stoelen kwam er uit voort. De Y-stoel is een uit deze serie.

Vleugelstoel

Hans Wegner wordt beschouwd als de meester van het Deense stoel design. Hij heeft een ontelbaar aantal stoelen ontworpen, waarvan enkele ontwerpen klassiekers, ondermeer de y-stoel, zijn geworden, net als de schelp stoel (shell chair) en de vleugelstoel (Wegner wing chair).

Y-stoel / Bron: Design lounge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Y-stoel / Bron: Design lounge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
confrence chair / Bron: Persbureau Amelandconfrence chair / Bron: Persbureau Ameland
shell chair / Bron: Persbureau Amelandshell chair / Bron: Persbureau Ameland

Organisch functionalisme

Vorm en functie zijn in de ontwerpen verenigd en Wegner stelde de hoogste eisen aan comfort en ergonomie. Een Wegner meubel is daarom niet zomaar een stoel, het is een stoel die gemaakt is om de menselijke vorm te ondersteunen. Het Deense woord voor design is formgivning, dat letterlijk het geven van vorm betekent. Wegner gebruikte de karakteristieken van het materiaal om de vorm als het ware te beeldhouwen. Wegner’s stijl en visie wordt wel organisch functionalisme genoemd. De nadruk ligt op functionalisme en de aanpak is modernistisch. Wegner houdt er van de constructie van de stoelen te tonen.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Prijzen voor de Deense stoelontwerper

De meubels worden in musea en galerieën in de de hele wereld tentoongesteld. Ze staan ondermeer in het museum voor moderne kunst MoMa in New York, in München in het museum Die Neue Samlung en permanent in Tønder in het Tønder Museum. In 2014, honderd jaar na zijn geboorte, was er in de geboortestad van de ontwerper een grote Wegner Tentoonstelling.

De meubelontwerpen ontving diverse grote designprijzen:
 • Lunning Prijs
 • Grand Prix van de Milan Triennale
 • de Zweedse Prince Eugen Medaille
 • de Deense Eckersberg Medaille
 • de titel Honorary Royal Designer for Industry van de Royal Society of Arts in London.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het structureel functionalismeHet structureel functionalismeEr zijn in de sociologie drie hoofdstromingen te onderscheiden. Het structureel functionalisme is daar één van. Het stru…
Lekker luie fauteuilLekker luie fauteuilDe woonkamer moet aan een aantal eisen voldoen en een daarvan is dat je in lekkere stoelen weg moet kunnen zakken. Naast…
Beroemde stoelen van de Deense ontwerper Arne JacobsenBeroemde stoelen van de Deense ontwerper Arne JacobsenDe moderne, functionele stoel is een trendy retroklassieker geworden. Kijk maar naar de stoelen van de Deen Arne Jacobse…
Eames - Design van het eerste uurCharles en Ray Eames zijn bekend geworden om hun unieke kijk op architectuur. De chemie tussen het koppel heeft diverse…

Uit in Leerdam: de Glasblazerij en het GlasmuseumWie Leerdam zegt, denkt aan glas. Bij een toeristisch bezoek aan Leerdam mag een bezoek aan de Glasblazerij dan ook niet…
Antropomorfisme in tekenfilmsIn fabels, strips en tekenfilms worden dieren vaak geantropomorfiseerd. Dit betekent dat er menselijke eigenschappen wor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • www.danishdesignstore.com
 • www.infurn.com
 • www.wikipedia.org
 • www.amerika.nl
 • www.dominidesign.com
 • www.carlhansen.com
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Design lounge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.