Eames - Design van het eerste uur

Charles en Ray Eames zijn bekend geworden om hun unieke kijk op architectuur. De chemie tussen het koppel heeft diverse topstukken voortgebracht op het gebied van design, industrieel ontwerp en fotografie. Eén van de bekendste ontwerpen is de stoel van fiberglas, later bekend als de klassieke Eames stoel. Door massaproductie is deze stoel de hele wereld over gegaan. Al net zo indrukwekkend is het Eames huis. Een inkijk in het leven van Charles Eames (1907 – 1978) en Ray Eames (1912 – 1988).

Charles en Ray Eames

Charles Eames werd geboren in 1907 in St. Louis, Missouri. Op school ontwikkelde hij een interesse in techniek en architectuur. Hij kreeg een studiebeurs voor Washington University in St. Louis, maar werd na twee jaar geschorst van de opleiding. Hij begon met werken bij een architectenbureau en in 1929 trouwde hij met zijn eerste vrouw, Catherine Woermann. Een jaar later werd zijn enige kind, Lucia, geboren. In 1930 begon Charles zijn eigen architectenbureau. Hij begon met het verwezenlijken van zijn ideeën buiten architectuur en kreeg een beurs aan de Cranbrook Academy of Art in Michigan, waar hij hoofd van de ontwerpafdeling werd.

Ray Kaiser Eames is geboren in 1912 in Sacramento, Californië. Ze studeerde schilderkunst bij Hans Hofmann in New York alvorens naar Cranbrook Academy te gaan, waar ze Charles en Eero Saarinen hielp met ontwerpen voor de ‘Organic Furniture Competition’ van het Museum of Modern Art. Charles en Eero's ontwerpen wonnen de eerste en tweede prijs.

Charles en Ray trouwden in 1941 en verhuisden naar Californië, waar ze samen meubels van multiplex ontworpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen ze van de Amerikaanse marine de opdracht multiplex-gevormde spalken en brancards te produceren. In 1946 begon het bedrijf ‘Evans Products’ met de productie van het door Eames ontworpen multiplex meubilair. Eén van de eerste producten was een kinderstoel van gevormd berkenhout. Productie van de kinderstoel was beperkt tot vijfduizend stuks.

Eames stoel

Op een gegeven moment ging Eames een samenwerking aan met ‘Herman Miller Furniture Company’. Onder dit bedrijf werd grootschalig gestart met het produceren en distribueren van de LCW (Lounge Chair Wood) en later de DCM (Dining Chair Metal). Het Koppel Eames had de smaak te pakken en ze ontwierpen de klassieke kuipstoel van fiberglas, beschikbaar in allerlei felle kleuren. De stoel werd gemaakt voor massaproductie, met als gevolg dat de hele wereld kennismaakte met het koppel. De stoel is zeer gewild onder verzamelaars, vooral wanneer deze in de periode 1950 – 1953 is gemaakt. Stoelen uit deze periode zijn herkenbaar aan het Miller-Zenith-label op de onderkant van het zitvlak. Type DAW en PAW (houten onderstel) zijn zeldzamer dan de overige types, omdat ze destijds minder in trek waren en daarom tegenwoordig minder in omloop zijn.

Eames huis

In 1949 ontworpen en bouwden Charles en Ray Eames hun eigen huis in Pacific Palisades, Californië. Het huis was bedoeld als case studie, in opdracht van een magazine over architectuur. Het huis werd al snel bekend als het Eames huis. Charles en Ray waren zo gesteld op het huis dat ze er zelf in zijn gaan wonen. Het baanbrekend ontwerp en het innovatief gebruik van materialen, maakt dat het huis een inspiratiebron is voor architecten en ontwerpers van zowel dichtbij als veraf. Vandaag de dag wordt het Eames huis beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse woningen ter wereld. Na de dood van het koppel Eames werd het huis als nationaal historisch monument geregistreerd.
© 2015 - 2024 Infobob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verner Panton: invloedrijke designer uit de 20e eeuwVerner Panton: invloedrijke designer uit de 20e eeuwIn de twintigste eeuw zijn veel meubelontwerpen bedacht die ook nu nog van grote invloed zijn op de trends en interieurs…
Vintage designstoel: de P40 van Osvaldo BorsaniVintage designstoel: de P40 van Osvaldo BorsaniVintage designstoelen van bekende ontwerpers als Eames, Arne Jacobsen en Pierre Paulin zijn zo populair, dat goedkope re…
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Graphic Design; do’s and dont’sGraphic Design; do’s and dont’sDe wereld van design en ontwerp is overspoeld met een eindeloze lijst van regels. ‘Less is more’, ‘Vorm volgt functie’,…

Schilderkunst 17e eeuw: portretschilderkunstSchilderkunst 17e eeuw: portretschilderkunstDe portretschilders uit de Gouden Eeuw hebben een buitengewone prestatie geleverd. De kwaliteit, de verscheidenheid en h…
Bronnen en referenties
  • http://www.eamesoffice.com/
  • http://www.eamesfoundation.org/
  • http://www.collectorsweekly.com/furniture/eames-chairs
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eames_House
Infobob (7 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.