Uit in Leerdam: de Glasblazerij en het Glasmuseum

Wie Leerdam zegt, denkt aan glas. Bij een toeristisch bezoek aan Leerdam mag een bezoek aan de Glasblazerij dan ook niet ontbreken. Ook het Nationaal Glasmuseum is de moeite waard.

Leerdam

Leerdam komt voor het eerst voor in de boeken in 1143 en wordt vermeld als Ter Lede of Ter Leede. Zowel in 1382 als in 1407 verkrijgt Leerdam stadsrechten. De eerste keer van Otto van Arkel, de tweede keer van Willem VI van Holland. De rijke historie van dit stadje aan de Linge is onder andere goed terug te vinden in de gedeeltelijk bewaard gebleven imposante stadsmuren, de Grote Kerk en het Hofje van mevrouw van Aerden, een uit 1770 stammend vrouwenhofje. Dit hofje is nu een museum. Al in 1765 werd er een glasfabriek gevestigd in Leerdam, wat het begin was van een bloeiende glascultuur. De glasfabriek staat nu bekend onder de naam Royal Leerdam.

De Glasblazerij

Op een loopafstand van nog geen kwartier van het station is de Glasblazerij gevestigd in een houten loods aan de Linge. Vanaf een tribune is te zien hoe (meester)glasblazers de mooiste en meest uiteenlopende kunstwerken vervaardigen uit vloeibaar glas. De bezetting is vaak internationaal met glaskunstenaars uit bijvoorbeeld Amerika en Tsjechië. Meestal is er een vrijwilliger aanwezig die op een enthousiaste manier aan de hand van voorbeeldstukken een en ander vertelt over het glasblazen en de diverse technieken. Ook vertelt hij of zij iets over de geschiedenis van het glasblazen en komen typische glasblaastermen voorbij. Verder wordt er commentaar gegeven bij de werkstukken die de glasblazers op dat moment vervaardigen. De Glasblazerij is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.


Nationaal Glasmuseum

Ruim een kilometer verderop aan de Linge ligt het Nationaal Glasmuseum, gevestigd in het woonhuis van voormalig directeur Cochius. Ook het belendende pand, het woonhuis van een voormalig financieel directeur van de fabriek, is bij het museum getrokken. Middels loopbruggen zijn de panden met elkaar verbonden. In deze loopbruggen bevindt zich het Open Depot, waar -en dat is uniek- de stukken die in het depot bewaard worden voor het publiek zichtbaar zijn. De collectie bestaat zowel uit kunstvoorwerpen als gebruiksglas.

Tot 26 oktober 2014 is het museum gewijd aan de expositie Een Zee van Glas, waar te zien is hoe (glas)kunstenaars geïnspireerd zijn door het werk van zoöloog Ernst Haeckel (1834-1919). Denk hierbij aan mensen als Copier en Berlage, maar ook aan hedendaagse kunstenaar en vormgevers, zoals bijvoorbeeld Jan Taminiau. Voor kinderen is er een leuke speurtocht waar met behulp van een zaklantaarn de antwoorden op de diverse vragen gezocht moeten worden. Het is mogelijk voor het Glasmuseum en de Glasblazerij een combikaartje te kopen.


Toerisme in Leerdam

Behalve de Glasblazerij en het Glasmuseum heeft Leerdam nog meer te bieden:
  • Hofje van Mevrouw Van Aerden
  • Nederlands Bridge Museum
  • Grote Kerk
  • Oude Raadhuis
  • Kanotochten en rondvaarten over de Linge
  • Fietstochten en Fietsverhuur
  • Wandelroute: Het Lingepad. Het Lingepad is een deel van de Europese wandelroute E8. De E8 loopt van Ierland naar Turkije.
  • Geocachen: Ook in en rond Leerdam ligt een aantal geocaches verborgen die met behulp van gps gevonden moeten worden, waarbij u op een originele manier kennismaakt met dit unieke stadje. Meer informatie over geocachen vindt u in Geocachen en wandelen.
© 2014 - 2024 Simmy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van glashut via glasfabriek naar floatglasfabriekVan glashut via glasfabriek naar floatglasfabriekGlashut is de oorspronkelijke benaming van een fabriek waar glas werd gemaakt. Tegenwoordig heet zo’n fabriek een glasfa…
Royal Leerdam Crystal: De glasblazerij en haar kunstenaarsRoyal Leerdam Crystal: De glasblazerij en haar kunstenaarsSuperhete ovens, het stroperige en roodkleurige materiaal aan de blaaspijp en de uiterst intensieve samenwerking tussen…
Kosta Boda – Glaswerk uit ZwedenKosta Boda – Glaswerk uit ZwedenKosta Boda is de naam voor glaswerk dat uit Zweden komt. Kosta Boda ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed, aantre…
Kanovaren op de LingeDwars door de Betuwe stroomt de Linge. Een prachtige rivier die langs mooie dorpjes slingert. Het Betuwse land staat bek…
Hans Jørgen Wegner – Deense stoelontwerper uit TønderHans Jørgen Wegner – Deense stoelontwerper uit TønderHans Jørgen Wegner is in het Deense Tønder geboren, net over de grens met Duitsland. Hij heeft een heel oeuvre aan stoel…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Leerdam
  • http://www.nationaalglasmuseum.nl/
Simmy (10 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.