Verzamelen: kopen en verkopen van oude ansichtkaarten
Er is een levendige handel in oude ansichtkaarten. Deze kaarten kunnen nog best wat waard zijn. De gewoonte van het versturen van ansichtkaarten is afkomstig uit Duitsland en vond aan het begin van de 20e eeuw haar weg nar Nederland. Sinds een aantal jaren is het weer helemaal in om ansichtkaarten te verzamelen. De kaarten kunnen op een verschillende manieren gevonden worden, bijvoorbeeld bij het opruimen van inboedels of bij gespecialiseerde winkels.
De laatste jaren is er een toenemende handel te zien in oude ansichtkaarten. Het aantal verzamelaars is fors toegenomen. Er is sprake van een breder fenomeen doordat er sinds een aantal jaren veel meer belangstelling is in het verleden. Zo floreert de handel in antiek en zijn er veel historische verenigingen. In dit patroon past ook de aandacht voor oude ansichtkaarten. Het zijn vooral veel jonge vrouwen, twintigers en dertigers, die zich hebben toegelegd op het verzamelen van de kaarten. Vaak hebben zij aandacht voor een bepaald soort postcard, bijvoorbeeld kaarten uit een bepaalde periode of een bepaald land of regio. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om kaarten rondom een bepaald thema te verzamelen, bijvoorbeeld oude kasteeltjes of foto's van kunstwerken.
Geschiedenis van de ansichtkaart
Het verschijnsel van de ansichtkaart bestaat sinds de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Het fenomeen begon in Duitsland waar veel prentkaarten werden verstuurd, bijvoorbeeld tijdens de vakantie of met kerst. In die tijd waren de kaarten bovendien ook populair onder verzamelaars. De ansichtkaart, of aanzichtkaart zoals de kaart aanvankelijk heette, vond pas in 1905 haar weg naar Nederland. Daarvoor was het vanwege de postwet niet zo maar mogelijk om de kaart te versturen. Nadat de wet was aangepast begon de zegetocht van de ansichtkaart. Veel plaatsen en museums gingen de kaart bovendien gebruiken als promotiemiddel. Door mooie afbeeldingen op de voorkant te zetten wilde ze de ontvanger van de kaart kennis laten maken met hen. Tegenwoordig heeft de ansichtkaart wel te maken met de toenemende concurrentie van de e-mail, maar de kaart lijkt het wel te overleven. Dat komt omdat het ontvangen van een kaart veel persoonlijker overkomt.
Het verzamelen van ansichtkaarten
Het is nog een hele sport om de juiste kaarten te vinden. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan. Allereerst is het vaak een aanrader om te zoeken bij oude mensen. Vaak hebben die nog wel fotoboeken waar ook oude kaarten in geplakt zijn. Het ka dus een aanrader zijn contact op te nemen met inboedelruimers die het huis van mensen leeg halen in het geval van verhuizing naar een verzorgingstehuis of overlijden. Vaak is dat de beste mogelijk om aan veel oude kaarten te komen. Een andere mogelijkheid is door bij de kringloop te gaan zoeken. Daar worden veel oude boeken of foto-albums aangeleverd waar ook regelmatig oude kaarten bij worden aangetrokken. Verder zijn er gespecialiseerde winkels en particuliere verkopers die zich hebben gespecialiseerd in het kopen en verkopen van ansichtkaarten. Dit is vooral handig wanneer u specifiek op zoek bent naar een bepaalde kaart.
Handelen in oude ansichtkaarten
Oude kaarten kunnen nog behoorlijk wat geld opleveren. Handelaren zijn bij goede kaarten bereid om zo 1 a 2 euro per kaart neer te leggen. Voor de zeer zeldzame en gewilde kaarten kan dat bedrag makkelijk nog een stuk oplopen. Kaarten worden voor handelaren pas interessant wanneer ze van voor de jaren 60 zijn. Vooral kaarten van voor 1900 hebben een hoge waarde. Of een kaart beschreven is maakt ook voor de kaart. Een blanco kaart levert gemiddeld 2 keer zo veel op. Een beschreven kaart is dus minder waard, tenzij de kaart geschreven en verstuurd is dor een bekend persoon. Dat maakt het dan weer interessanter. Op internet is er ook een levendige handel in ansischtkaarten. Daar is het vooral makkelijk zoeken naar specifieke kaarten die u nodig heeft, bijvoorbeeld om de verzameling af te krijgen.