Flamingo of Flamenco

Flamingo of Flamenco Flamingo of Flamenco een mooie woordspeling, maar wat is nu wat. Is de flamingo een vogel of behoort dit woord tot de dansen.

Flamingo (Phoenicopteridae)

Dit is een familie van vogels met bijzonder lange poten, lange nekwervels en vleugels verstopt tussen hun veren. Ze worden ongeveer 2 meter hoog en wegen tussen de 2 en 4 kg. Flamingo´s kunnen niet alleen vliegen, door de zwemvliezen tussen hun drie voorste tenen zijn ze ook in staat om te kunnen zwemmen. Ze leven in warme streken en zijn te vinden in onder andere Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, Marisma en de Camargue.
De flamingo is familie van de blauwe reiger, de zwaan en de gans. Zij voelen zich meestal pas veilig als zij in een grote groep zijn.

Er bestaan zes soorten:
 • de Caribische flamingo
 • de Grote flamingo
 • de Chileense flamingo
 • de Lesser flamingo
 • de James flamingo
 • de Andean flamingo

Voedsel

De flamingo heeft een lange tong en hoornplaatjes op zijn snavel, waardoor hij een bijzonder filtermechanisme heeft ontwikkeld, waarmee hij zijn voedsel uit het water haalt. De flamingo steekt zijn kop ondersteboven in het water.
Het voedsel op zich verschilt van soort flamingo, de kleinere soorten eten voornamelijk kleine algen terwijl de grote soorten kreeftachtigen, schelpdieren en wormen eten. De flamingo dankt zijn mooie roze (soms bijna rode) kleur aan de kreeftjes die hij eet.

Voortplanting

De paringstijd is maart tot mei. Wanneer de flamingos elkaar gevonden hebben gaan ze baltsen, oftewel dansen. Het nest bestaat uit een 25 cm hoog en 40 cm breed bouwsel, gemaakt van opgehoopte modder en takken. Het wijfje legt maar 1 ei, na ongeveer 30 dagen broeden door zowel het mannetje en vrouwtje komt het ei uit. In het begin is de jonge flamingo grijs en als het groot genoeg is verlaat de jonge vogel het nest en gaat binnen in de groep volwassen vogels staan.
De vogel is na 2 jaar volwassen en als hij mazzel heeft wordt hij 30 jaar oud.

De flamenco

Dit is een kunstvorm, eigenlijk een verzamelnaam voor muziek, zang en dans, waarin gevoel en emotie centraal staan. Zowel in uitbundige (chico) als in ingetogen dramatische (jondo) vorm. Mensen zingen en dansen het leed van zich af met ziel en zaligheid, samengaand met een ritme van voetgestamp en handgeklap.
De flamenco werd doorgaans niet op papier gezet, maar de volksmuziek werd als een volksoverlevering van generatie op generatie doorgegeven.

In de 15e eeuw brengen de zigeuners de roots van de flamenco naar Andalucië in Spanje. In dit berggebied ontstaat de flamenco, een samensmelting van de muziektraditie´s van Arabische moslims, Joden en zigeuners.

Pas tegen het eind van de 18e eeuw had de zigeunermuziek die vorm gekregen van de huidige flamenco met rauwe zang, gitaarspel, klappen van de handen of het gebruik van de castagnetten. Zo zijn er diverse dansvormen ontstaan, elke vorm duidt een bepaalde streek aan, bijvoorbeeld:
 • Uit Malaga, de malaguenas
 • Uit Granada, de granadios

Ook zijn er diverse flamenco stijlen, zoals:
 • Bulerias, een dans met veel humor
 • Soleares, een dans met somber- en eenzaamheid
 • Alegrias, een dans waarin blijheid of vreugde wordt uitgedrukt
 • Sevillanas, een parendans met een vurige stijl en sierlijke bewegingen

Zoals beschreven de flamingo en flamenco lijken als woorden sterk op elkaar, maar het verschil is enorm.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paso Doble uit SpanjeDe Paso Doble is een dans die symbolisch een stierengevecht voorstelt. De man is de matador(stierenvechter) en de dame i…
Joaquín Cortés; de koning van de flamencoHij danst. Hij danst fantastisch. Hij is Spaans, macho en mooi. Helaas is hij in ons nuchtere Nederland nog niet zo beke…
'Flamenco', expressie en temperament'Flamenco', expressie en temperamentIn Spanje is een land met een enorme rijkdom aan volksmuzieksoorten. Zo heb je de ‘copla’, de ‘jota’ (Castillië en Aragó…
Stedentrip SevillaIn dit artikel vind je wat algemene informatie over een stedenreis naar Sevilla, die samen met Cordoba en Granada de dri…

Sint Valentino en CupidoOp 14 Februari 496 wordt, ruim 200 jaar na de dood van Valentino, de dag uitgeroepen tot een officiële herdenkingsdag, V…
Wierook, gebruik en receptWierook betekend letterlijk 'gewijde rook' en is een samenstelling van een aantal stoffen als fijne kruiden, planten, bl…
Bronnen en referenties
Reactie

J., 18-03-2008
Ik vind het heel goed maar ook heel slecht want WAT IS BALTSEN? Reactie infoteur, 19-03-2008
Hallo J,

Baltsen is het dansen dat de vogels doen in de paringstijd om de aandacht van een mannetje of vrouwtje te trekken.

groetjes
Storm

Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.