De Veda’s, de heilige boeken van het Hindoeïsme

Veda’s zijn de basisgeschriften van de Hindoes. Al de overige literatuur van het Hindoeïsme is hier op een of andere manier uit ontstaan.

Shruti en Smriti

De oude geschriften van de Hindoes worden voornamelijk in twee categorieën verdeeld, de shruti geschriften en de smriti geschriften. Soms worden daarnaast nog de Purana’s en de Itihasa schriften apart beschouwd.

Smriti

Smriti betekent letterlijk: dat wat men zich herinnert. De smriti geschriften zijn voornamelijk wetboeken en verhandelingen.

Shruti

Shruti betekent: dat wat gehoord werd. Het gaat hier dus in zekere zin om geopenbaarde geschriften. De eerste generatie shruti geschriften zijn de Veda’s. Hieruit zijn een aantal scholen ontstaan, waarvan de grootste de Vedantaschool is, met haar Upanishads.

Vedisch Sanskriet

De Veda’s zijn geschreven in Vedisch Sanskriet. Dit betekent het Sanskriet van de preklassieke periode. Hierin is de grammatica nog niet volledig gestandaardiseerd. Dit werd ongeveer 2000 jaar geleden gedaan door de grammaticus Panini, waarmee het tijdperk van het Klassiek Sanskriet wordt ingeluid.

De vier Vedische geschriften

Veda’s komt van de stam “vid”, wat kennis betekent. (verwant met het Nederlandse “weten”). De Veda’s worden door de meeste historici geschat op 1000 tot 3000 VC. Esoterische bronnen plaatsen ze in veel oudere tijden.

Iedereen is het hier wel over eens dat de geschreven Veda’s de neerslag vormen van een veel oudere orale traditie.

De vier Veda’s zijn:

  • De Rig Veda
  • De Sama Veda
  • De Yajur Veda
  • De Atharva Veda

De Rig Veda

Deze bestaat voornamelijk uit hymnen, maar ook uit ritualen voor offers, begrafenissen, enz. Hierin vindt men ook de verering van Soma, Agni en dergelijke. We vinden hierin ook een zeer mooie, symbolische scheppingsmythe.

De Sama Veda

Deze bestaat uit sacrale gezangen. Een aantal zaken van de Sama Veda is uit de Rig Veda getrokken, maar omgezet om te zingen. Er zijn zelfs technische toelichtingen vermeld over de manier waarop ze moeten worden gezongen.

De Yajur Veda

De Yajur Veda geeft het rituaal. Letterlijk betekent deze naam: “de wetenschap van de offers” (yajus = offer en veda = kennis). Hier vinden we ook toelichtingen over getallen, zelfs zeer grote getallen en het concept oneindigheid. We kennen twee Yajur Veda’s:

De Witte Yajur Veda

De Witte Yajur Veda, of Shukla Yajur Veda geeft de mantra’s

De Zwarte Yajur Veda

De Zwarte Yajur Veda of Krishna Yajur Veda geeft de aanroepingen.

De Atharva Veda

De Atharva Veda geeft sacrale aanroepingen. Deze gaan van heilige hymnen tot magische bezweringen, o.m. voor genezingen, maar ook om lang te leven, vijanden af te weren, de liefde te vinden en voor rijkdom. Er is een zekere gelijkenis met de middeleeuwse grimoires uit Europa.
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rig Veda, het oudste boek van IndiaDe Rig Veda, ook aan elkaar gespeld als Rigveda, wordt vaak beschouwd als het oudste boek van India, hoewel hierover een…
Hindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHet hindoeïsme is de oudste wereldregie en ontstond ongeveer 5000 jaar geleden. De Ohm is de mantra en de Omkar het symb…
De schepping volgens de Rig VedaHet scheppingsverhaal volgens de Rig Veda heeft een hoogst symbolische en suggestieve kracht. De gelijkenis met de schep…
Het hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme, een wereldgodsdienstHet hindoeïsme is een van de grootste godsdiensten ter wereld. In Nederland zijn ook veel hindoes. Wat geloven hindoes e…

Het kastensysteem in IndiaHet kastensysteem in IndiaHet kastensysteem of kastenstelsel in India is duizenden jaren oud. Hoe is het ontstaan? Hoe is het geëvolueerd? Wat is…
Salilus (93 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.