Kathedraal van Chartres terecht op werelderfgoedlijst

Kathedraal van Chartres terecht op werelderfgoedlijst Een van de beroemdste kerken van Frankrijk is de kathedraal van Chartres (Cathédrale Notre-Dame de Chartres). Het is een bouwwerk in hooggotische stijl en staat op een heuvel welke uitzicht biedt over de stad. De stad Chartres ligt in het île-de-France op ongeveer 90 kilometer zuidwest van Parijs. De kathedraal van Chartres is wereldberoemd. De oorsprong van de Europese Gothiek bevindt zich in dit gebied met Parijs als centrum. De kathedraal is gebouwd tussen 1194 en 1220 en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kathedraal van Chartres in dertig jaar gebouwd

De kathedraal van Chartres is een van de best bewaard gebleven kerken in gotische stijl. Gedurende de bouwperiode van slechts dertig jaar hebben meerdere bouwmeesters aan de kerk gewerkt. Aan de bouw kon niet steeds worden doorgewerkt omdat elke laag kalkmortel minimaal zes maanden moest drogen. Door mogelijke bevriezing van de bindmiddelen kon in de wintermaanden ook niet gebouwd worden. Waarschijnlijk zijn daarom 25 tot 30 bouwperiodes nodig geweest. Ook problemen met de financiering zorgden voor onderbrekingen van de bouw. Uiteindelijk is de kathedraal toch in ongeveer dertig jaar neergezet wat voor een dergelijk kolossaal gebouw voor die tijd kort te noemen is.

Bijzonderheden van de kathedraal

Roosvenster

Bekend zijn vooral de 176 gebrandschilderde ramen met als meest vermaarde het noordelijke roosvenster. Het roosvenster bevindt zich tussen de twee torens hoog boven de hoofdingang van de kerk. In het centrale punt van het venster zijn Maria en Christus afgebeeld. Daar omheen bevinden zich afbeeldingen van duiven, koningen, engelen en Bijbelse profeten.

Sancta Camisa

Ook zeer beroemd is een kleed dat als reliek in de kerk bewaard wordt. Dat kleed zou gedragen zijn door de maagd Maria op het moment dat zij wenend bij het kruis van Jezus stond. Anderen menen dat Maria het kleed, dat Sancta Camisa wordt genoemd, gedragen zou hebben bij de geboorte van Christus of tijdens de annunciatie (verkondiging van de blijde boodschap). Het kleed is een geschenk van de kleinzoon van Karel de Grote genaamd Karel de Kale. Hij schonk het in 876 in de tijd dat er een van de later afgebrande kerken stond. Het Sancta Camisa is tijdens die branden wonderwel bewaard gebleven. Het volk meende hier uit te moeten afleiden dat Maria heeft gewild dat de kerken zouden afbranden omdat er een grotere en mooiere gebouwd moest worden wat de Notre-Dame uiteindelijk geworden is.

Labyrint

Bijzonder is ook een labyrint op de vloer van de kathedraal. Pelgrims moesten dat labyrint volgen tot het midden. Van daaruit konden ze de prachtige ramen van de kerk bewonderen.

Bedevaartsoord

De kathedraal staat ook bekend als bedevaartsoord en trekt veel bedevaartgangers. Gedurende enkele tientallen jaren vindt jaarlijks een bijzondere bedevaart plaats van de Notre-Dame van Parijs naar de Notre-Dame van Chartres. Aan die bedevaart nemen ongeveer 12.000 pelgrims deel.

Vijf kerken platgebrand

Het bouwen van de kathedraal is onder stimulans van bisschop Renaud gebeurd. Renaud concurreerde daardoor met de macht van de adel. De 10.000 bouwers zetten destijds het hoogste bouwwerk (36 meter) van de Westerse christenheid neer. De kathedraal is overigens het zesde kerkgebouw op die plek. De eerste kerk werd in 743 platgebrand door een Franse edelman en de tweede kerk werd in 858 door de Denen in brand gestoken. Daarna werden in 962, 1020 en in 1194 nog drie kerken door brand verwoest.

Uitgebreid met twee zijbeuken

In 1194 werd meteen begonnen aan de bouw van de huidige kathedraal op de bestaande fundering. De kerk werd uitgebreid met twee zijbeuken waardoor het grondplan uit een enorm kruis bestond. Voor het funderingswerk werden alle werkkrachten van de stad Chartres ingezet. Enkele delen van eerdere kerken bleven ook bewaard zoals het Koningsportaal en de crypte die in tegenstelling tot de gotische kerk in romaanse stijl zijn gebouwd. De kathedraal is daardoor eigenlijk een combinatie van twee stijlen maar met toch overheersend gotische stijl.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kathedraal van ChartresDe kathedraal van ChartresDe kathedraal van Chartres is een van de meest raadselachtige ter wereld. Wie bouwde dit godshuis en waarom? Wat is er z…
Zicht op de Dom in KeulenIn de Duitse stad Keulen, staat een kathedraal, bekend onder de naam Dom van Keulen, ofwel Dom St. Peter und Maria. Dit…
Hoorn: de kerkenIn de binnenstad van Hoorn zijn, niet eens zo ver van elkaar, een aantal prachtige kerken te vinden. De Grote Kerk aan h…
Middeleeuwen: de gotische kathedraal van ChartresMiddeleeuwen: de gotische kathedraal van ChartresDe kathedraal Notre-Dame van Chartres is ongetwijfeld een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse gotische bouwkunst…

Cartier Love armband: populair onder de sterrenCartier Love armband: populair onder de sterrenDe Cartier Love armband bestaat al sinds 1969 maar lijkt meer dan vijftig jaar later pas zijn hoogtepunt in populariteit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gdugas, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kathedraal_van_Chartres
  • http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?id=7272
  • http://tridentijnsemis.blogspot.nl/p/bedevaart-parijs-chartres.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 04-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.