De Briljante Diamant

Briljant is de naam van een slijpvorm die de lichtreflectie van een diamant aanzienlijk verhoogt. De diamant wordt dan geslepen met 57 facetten. De zeldzame diamant met een zeldzaam schitterende schoonheid en een enorme aantrekkingskracht voor de mensheid….
Marilyn Monroe, Prince, Shirley Bassey, Tom Waits…. Veel artiesten hebben al gezongen over de diamant. In de geschiedenis wordt de diamant voor het eerst genoemd in het Nieuwe Testament en gaf al een symbool van status aan. De diamant maakte deel uit van de kledingstukken van de hogepriester. Diamant staat nu nog steeds symbool voor status, maar ook voor rijkdom, kwaliteit en schoonheid.

Voordat de diamant een diamant wordt heeft hij eerst miljoenen jaren onder constante druk gestaan door de aardse platen, diep weggedoken in de aarde. Het is, zover bekend, het hardste materiaal wat er bestaat in de natuur.

Big Hole

Er zijn maar een aantal plaatsen op de wereld waar de steen in zeer kleine hoeveelheden te vinden is. De Kimberleymijn, ook wel ‘ Big Hole’ genoemd, is de grootste en meest bekende vindplaats van diamant. In 1914 werd deze mijn opgeblazen. Deze mijn was meer dan 1.000 meter diep en volledig door mensenhanden gegraven. Er zijn uit deze tijd nog foto’s met teksten teruggevonden. Zo blijkt dat gedurende het werkcontract de mijnwerkers opgesloten bleven. Voordat ze naar huis mochten werden de werknemers in een aparte afdeling geplaatst waar hun eerlijkheid op de proef werd gesteld. De handen werden voorzien van ijzeren handschoenen met een slot en er werd een flinke dosis wonderolie toegediend voor het geval ze diamant ingeslikt zouden hebben.

Gebruik

Maar 15 tot 20% van alle vrijgekomen diamanten kunnen gebruikt worden voor sieraden. De diamantcentra bevinden zich in New York, Tel Aviv, Antwerpen, Amsterdam en Bombay. Hier worden de ruwe diamanten door diamantslijpers bewerkt tot prachtige edelstenen. De overige diamanten worden gebruikt voor het verwerken van ander gesteente of als gereedschap gebruikt. Door de enorme hardheid zijn er dus veel toepassingsmogelijkheden. Zelfs in tandartsboren wordt diamant gebruikt.

Magisch

Behalve voor bovengenoemde toepassingen zou de steen ook een magische werking hebben. Al in vroegere tijden droegen strijders een diamant bij zich voor bescherming en overwinning. De drager zou beschermd zijn tegen het kwaad. Dit is de reden dat er in een verlovings- of trouwring vaak diamant wordt geplaatst.

In de spirituele wereld wordt deze prachtige steen ook gezien als een steen die veel energie afgeeft met een genezende werking op heel het lichaam. Zo wordt beweerd dat de energie van diamant door heel het lichaam stroomt en door alle chakra's. Hierdoor kan het lichaam en de geest grondig gereinigd worden en weer positief worden opgeladen door de sterk zuiverende kracht. Diamant versterkt de energie waar het mee in contact komt.. Zo kan dus ook negatieve kracht versterkt worden. Daarom wordt een heling met gebruik van een diamant altijd weer in positieve energie afgesloten.

(Magische)Weetjes:

  • Sommige diamanten hebben een slechte naam en bezorgen de bezitter ongeluk.
  • Leg een diamant in het water en het water wordt gezuiverd.
  • De energie van diamant verlicht hoofdpijn door de steen op je kruinchakra te plaatsen.
  • In India heten diamanten ‘ Vajras’ ofwel bliksemflitsen. In het Italië van de Middeleeuwen werd ook gedacht dat diamanten bliksemflitsen waren.
  • Het woord diamant komt van het Griekse ‘ Adamas’ wat onoverwinnelijk betekent.
  • Diamant heeft de kracht om de werking van andere edelstenen te vergroten.

Tot slot

Er zijn ook zeer veel namaak diamanten, omdat echte diamanten prijzig kunnen zijn door de zeldzaamheid. Namaak- of imitatie diamanten worden meestel gemaakt van Bergkristal of zelfs gewoon glas. Op het eerste zicht kun je het onderscheid niet zien, diamant kan perfect worden nagemaakt. Door er stevig op te krassen zie je of het echt diamant is of niet.

Ik vind de diamant iets mysterieus hebben, alsof het een geheim bezit dat al eeuwen oud is. Hij wil gekoesterd worden, maar blijft toch waakzaam. Dat geeft de diamant een onbereikbaarheid met een uitstraling van een stille, wijze kracht. Als ik lang naar een diamant kijk, heb ik het gevoel dat er in de schitterende steen een hele eigen wereld plaatsvindt... Hoe dan ook... De diamant heeft een magische werking en houdt de mensheid al eeuwen bezig!
© 2008 - 2024 Aliki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Wat is het verschil tussen diamant en briljant?Een briljant is een ronde diamant, en rond is de meest verkochte diamantvorm. Een briljant is echter geen aparte steenso…
Diamanten:  informatie over kwaliteit en vormDiamanten: informatie over kwaliteit en vormDat diamanten de beste vrienden zijn van de vrouw, weten we sinds Marilyn Monroe deze fameuze uitspraak deed. Een sieraa…
De diamant, koning der edelstenenDe diamant, koning der edelstenenDe diamant met zijn verblindende, nooit tanende schoonheid en zijn eeuwigdurende waarde behoort tot de meest bekende, me…

Alles over "Calvin and Hobbes"Alles over "Calvin and Hobbes"Zodra je Calvin en Hobbes leert kennen, laten deze twee ontzettend grappige, ondeugende, lieve schepsels je nooit meer l…
De Teddybeer, onze intiemste vriendDe Teddybeer is wellicht de populairste en meest universele van alle knuffels. Wie is hij en wat doen we er mee?
Aliki (18 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.