Alles over "Calvin and Hobbes"

Alles over "Calvin and Hobbes" Zodra je Calvin en Hobbes leert kennen, laten deze twee ontzettend grappige, ondeugende, lieve schepsels je nooit meer los. Of hoe twee stripfiguurtjes je helemaal in hun ban krijgen...

Calvin and Hobbes


De hoofdpersonages: Calvin en Hobbes

Zoals de titel laat raden, gaan de Calvin en Hobbes strips over twee stripfiguurtjes.

Meer over Calvin

Calvin is een zesjarig jongetje dat over een ongebreidelde fantasie beschikt. Hij trekt door het leven vergezeld door zijn onafscheidelijke maatje Hobbes, een plushen tijger. Voor Calvin is Hobbes een grote levende tijger, die mee op avontuur trekt en die tot hem spreekt in zijn verbeelding. Voor de andere personages uit de strip is Hobbes een doodgewoon plushen beest.
Woorden schieten tekort om Calvin te beschrijven. Calvin is vindingrijk, rad van tong, speels, inventief, ondeugend, intelligent, nieuwsgierig, vol energie maar even vaak lui,... Deze veelzijdigheid maakt van Calvin een enorm boeiend strippersonage: je krijgt er nooit genoeg van. Telkens weer komt hij verrassend uit de hoek en zorgt hij ervoor dat je de comics in een ruk zou willen uitlezen.

Calvin werd genoemd naar Calvijn, een 16e eeuwse Franse theoloog.

Calvin's alter ego's

Calvins verbeelding reikt vaak zo ver, dat hij zichzelf in een andere gedaante en wereld ziet. Zo heeft hij vier alter ego's die frequent naar voren komen:
 • Spaceman Spiff: een door de ruimte klievende held die de strijd aangaat met vreemde ruimtewezens.
 • Stupendous Man: een superheld die een masker en cape draagt zoals zorro
 • Tracer Bullet: een privé-detective
 • Calvinosaurus: Calvin als dinosaurus. Zoals vele kleine jongetjes is ook Calvin gefascineerd door dinosaurussen.

Meer over Hobbes

Hobbes ontleent zijn naam aan Thomas Hobbes, een 17e eeuwse Engelse filosoof.

Zoals gezegd is Hobbes in wezen niks meer dan een opgevulde, plushen tijger. Echter,in Calvins verbeelding komt hij tot leven en beweegt en praat hij. Calvin ziet Hobbes als zijn beste maatje. Hij torent bovendien letterlijk boven Calvin uit. In sommige afbeelding zie je Hobbes echter afgebeeld als een levenloos, klein plushen beest. Dit is hoe de andere personnages Hobbes waarnemen.

Andere personages

Ma en pa

Bill Watterson, de auteur, heeft de ouders van Calvin nooit namen gegeven. De moeder en vader van Calvin stellen samen met Calvin een typisch Amerikaans doorsnee gezin voor. Beide ouders krijgen af te rekenen met de ondeugende streken van hun 6-jarige zoontje die hun meer dan eens het hoofd op hol brengt.

Susie Derkens

Susie is een klasgenootje van Calvin. Ze is een eerder braaf meisje dat typische meisjesspelletjes speelt. Ze valt meer dan eens ten prooi aan de streken van Calvin. Langs de andere kant neemt ze Calvin ook systematisch in het ooitje wanneer die haar tijdens toetsen vraagt om het goede antwoord door te geven.

Mo

Mo is een echte pestkop die Calvin meer dan eens te grazen probeert te nemen.

Mrs Wormwood

Mrs. Wormwood is de lerares can Calvins klas. Het hoeft geen verdere uitleg dat ook zij af te rekenen krijgt met Calvins verbeelding en deugnietenstreken.

Rosalyn

Rosalyn is de babysitter die doorgaans ook niet zo fantastisch opschiet met Calvin.

Vaak terugkerende onderwerpen

Sneeuwpret

Calvin is verzot op sneeuw. Je ziet hem dan ook vaak met zijn sleetje door de sneeuw trekken, sneeuwballen gooien (bij voorkeur naar Susie) en sneeuwmannen maken

Calvin Ball

Calvin Ball is een balsport die, zoals de naam het zegt, is uitgevonden door Calvin en Hobbes. De regels zijn volledig verzonnen en lijken dus helemaal niet op de traditionele balsporten. Calvin is toch niet iemand die zich makkelijk aan standaard sportregeltjes zou houden. De gouden regel van Calvin Ball is dat het steeds volgens andere regels moet gespeeld worden, wat uiteraard nogal eens tot chaos leidt.

Angst

Zoals alle kleine jongetjes is Calvin wel eens bang dat er monsters onder zijn bed zitten, zeker gezien zijn erg rijke verbeelding.

De man achter Calvin en Hobbes: Bill Watterson

Calvin en Hobbes kwamen tot leven door Bill Watterson, een Amerikaanse cartoonist. In 1985 zag de eerste "Calvin and Hobbes"-strip het licht. Na een jaar had de serie, bestaande uit een opeenvolging van vele korte comics, al een enorm succes en Calvin en Hobbes werden in meer dan 250 kranten gedrukt. In de jaren '80 ontving Bill Watterson dan ook vele awards, waaronder die van Buitengewone cartoonist van het jaar.
In 1995 werd de laatste cartoon over Calvin en Hobbes gepubliceerd. Bill Watterson besloot om zich vanaf dan met andere onderwerpen te gaan bezighouden.

Bill Watterson stond erom bekend een grondige aversie te hebben tegen de commercialisering van zijn stripfiguurtjes. Alhoewel hij er miljoenen mee had kunnen verdienen, heeft hij er zich steeds tegen verzet. Als je dus Calvin and Hobbes figuurtjes tegenkomt op T-shirts, tassen en dergelijke, dan gaat het dus meestal om illegale items die nooit door Watterson werden goedgekeurd.

De albums

 • Calvin and Hobbes. (April 1987)
 • Something under the bed is drooling. (April 1988)
 • The Essential Calvin and Hobbes. (September 1988)
 • Yukon Ho. Maart 1989.
 • The Calvin and Hobbes Lazy Sunday Book. (September 1989)
 • Weirdos from Another Planet. (Maart 1990)
 • The Authoritative Calvin and Hobbes. (Oktober 1990)
 • Revenge of the Baby-Sat. (April 1991)
 • Scientific Progress Goes 'Boink'. (Oktober 1991)
 • Attack of the Deranged Mutant Killer Monster Snow Goons. (April 1992)
 • The Indispensable Calvin and Hobbes. (Oktober 1992)
 • The Days Are Just Packed. (Oktober 1993)
 • Homicidal Psycho Jungle Cat. (Oktober 1994)
 • The Calvin and Hobbes Tenth Anniversary Book. (Oktober 1995)
 • There's Treasure Everywhere. (Maart 1996)
 • It's a Magical World. (Oktober 1996)
 • Calvin and Hobbes: Sunday Pages 1985-1995. (September 2001)
© 2008 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thomas Hobbes over staatsmacht en grenzen van de soevereinThomas Hobbes over staatsmacht en grenzen van de soevereinThomas Hobbes (1588-1679) wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne politieke filosofie. De vraag die cent…
Macht volgens Thomas HobbesEen klassieke opvatting van macht is die van Thomas Hobbes, een Engelse filosoof uit de 16e eeuw. Hij was een van de eer…
President van Amerika, Calvin Coolidge 1923-1929Calvin Coolidge werd onverwacht president nadat zijn voorganger, Warren Harding aan een longontsteking was overleden. Ca…
Het begrip 'natuur' bij Descartes, Hobbes en SpinozaHet begrip 'natuur' bij Descartes, Hobbes en SpinozaHet begrip 'natuur' speelt in het werk van Descartes, Hobbes en Spinoza een belangrijke rol. Geen van de drie gebruikt h…

nieuws uitgelichtOorlogsschat in Zandvoortse duinenDe Zandvoortse Bunkerploeg kreeg via een email uit Duitsland te horen dat er waarschijnlijk miljoenen euro's zitten verb…
De Briljante DiamantBriljant is de naam van een slijpvorm die de lichtreflectie van een diamant aanzienlijk verhoogt. De diamant wordt dan g…
Bronnen en referenties
Evaluna (66 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.