Dribbel: Een hondje voor de allerkleinsten van Eric Hill

Dribbel: Een hondje voor de allerkleinsten van Eric Hill Een klein speels en vrolijk geel hondje met een bruine vlek, dat is Dribbel. En Dribbel dribbelt vrolijk alle kanten op. En vaak is hij zoek. Dan moeten alle kleine peutertjes hem zoeken. Eric Hill tekende ooit in 1976 het hondje voor zijn zoontje en sindsdien kennen heel veel peutertjes uit alle landen deze guitige pup. Een populair hondje in prentenboeken en op tv en DVD.

Eric Hill tekende eens een geel hondje met bruine vlek

Eric Hill werd geboren op 7 september 1927 in Londen en overleed op 6 juni 2014. Na de geboorte van zijn zoontje Christopher (1976) tekende hij speciaal voor hem een kleine speelse gevlekte pup. Hij noemde de pup Spot, naar de bruine vlek op zijn buik. Hij was in die tijd illustrator in de reclamewereld. Hij besloot een boekje te maken waarin Dribbel zich achter kleine flapjes verstopte die Christopher dan omhoog kon doen om Dribbel te vinden. Het boekje werd in 1980 gepubliceerd door de Engelse uitgeverij Frederick Warne & Co en werd direct een hit. Het duurde dan ook niet lang voor er vervolgboekjes werden uitgebracht. En het werd ook niet zomaar een hit, geschat wordt dat er meer dan 60 miljoen prentenboeken zijn verkocht, de verhalen zijn vertaald in zo’n 60 verschillende talen en op televisie, theater en als app heeft ook Dribbel allang een plekje verworven. Eric Hill werd in 2008 geridderd tot Officer of the order of the British Empire. Op 86-jarige leeftijd overleed hij op 6 juni 2014 thuis in zijn huis in Californië, VS.

Over zijn Dribbel zei hij altijd: 'I love the character, he's my buddy' (Ik hou van zijn karakter, hij is mijn vriendje).

Spot the Dog

Eric Hill noemde het vrolijke hondje Spot. Met alle vertalingen in allemaal verschillende landen, kreeg het hondje algauw ook andere namen in andere landen. Zo heet Spot in Nederland natuurlijk Dribbel. Al luistert hij trouwens in het Fries naar de naam Stip. In Zweden noemen ze hem Tippens, in Noorwegen Tassen en in Denemarken Plet. Dribbel is zelfs bekend helemaal in Japan. Daar kennen ze hem als Koro-chan. En in het Zuid-Afrikaans heet hij Otto. Daar is een hele speciale reden voor. Eric Hill had namelijk een vriend uit Zuid-Afrika met de achternaam Otto. Deze J. Otto inspireerde Eric Hill vaak voor nieuwe verhalen rondom Dribbel en zijn vriendjes. Alle reden om het grappige lieve hondje in Zuid-Afrika de naam Otto te geven.

Dribbel dribbelt vrolijk door Nederland

In Nederland kennen we het guitige gele hondje met de bruine vlek als Dribbel. En ook al heel lang. En heel populair bij de allerkleinsten onder ons. In 2010 werd het allereerste boekje over Dribbel opnieuw uitgebracht in Nederland, ‘Waar is Dribbel? Kleine Dribbel moet eten, maar moeder Drieka kan hem nergens vinden. Het is aan de kleine peutertjes om achter alle flapjes mee op zoek te gaan naar de pup. En dat is niet zomaar een speurtocht, moeder zoekt in de klok, onder het bed, in de piano, iedere plek die ze maar kan bedenken. Daarbij komt ze heel veel andere dieren tegen, zoals een krokodil!

Deze dieren worden al gauw vriendjes van Dribbel. Het zijn niet zomaar vriendjes, maar hele speciale vriendjes. Want, zo vond Eric Hill, gewone hondenvriendjes waren zo saai. En zo werd Dribbel vriendjes met onder andere Leentje het nijlpaard, Tom de Krokodil en Steven de aap.

De kinderprentenboeken over Dribbel

Na het eerste en meest beroemde boekje ‘Waar is Dribbel?’ volgden al snel meer peuterprentenboekjes. Hieronder een greep uit de Nederlandse selectie:
 • Dribbel naar het strand
 • Dribbel is jarig
 • Maak muziek met Dribbel
 • Dribbel doet boodschappen
 • Dribbel naar de boerderij
 • Dribbel houdt van boeken
 • Dribbel gaat logeren
 • Dribbel en zijn vriendjes
 • Dribbel Met Opa En Oma Naar De Optocht
 • Welterusten, Dribbel!
 • Met Dribbel op avontuur
 • De Vrolijke Wereld Van Dribbel
 • Dribbel bakt een taart

Dribbel & meer

Dribbel werd in Nederland en andere landen al snel een tekenfilmserie. In Nederland begint het openingsliedje met de volgende tekst:

"Dribbel, Dribbel, aardige hond, je bent zo zacht en je springt zo vrolijk rond.
Als je aan me vraagt wie ik de leukste vind, zeg ik Dribbel mijn kleine vrind."


Dribbel zelf kwam naast tv ook vaak op CD en DVD met zijn eigen en cover meezingliedjes, zelfs in de vorm van klassieke muziek van Mozart: Spot's Classics for Growing Minds.

Verder zijn er natuurlijk nog een heleboel meer Dribbel producten te vinden. Zo is er een speciaal onderwijspakket beschikbaar om kinderen spelenderwijs met Dribbel te laten leren. Verder zijn er Dribbel knuffels, Dribbel DVDs, Dribbel kleurplaten en Dribbel feestpakketten.
© 2015 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Leuke websites voor baby's, peuters en kleutersJonge kinderen, zoals baby's, peuters en kleuters, vinden de computer (of laptop) vaak al erg interessant. Toch zijn de…
Bokor Hill, spookstad in CambodjaOoit was het een zeer populaire verblijfsplaats voor de Franse elite maar later, door te dienen als slagveld tussen het…
KISS; Eric Carr, voormalig drummerNadat Peter Criss de inmiddels legendarische rockband KISS in 1980 verliet, hielden de overige drie bandleden audities.…
Jet Boeke’s Dikkie Dik verteld in SesamstraatJet Boeke’s Dikkie Dik verteld in SesamstraatAls grafisch ontwerpster Jet Boeke voor het eerst in Amerika hoort over Sesamstraat en dat er ook een Nederlandse versie…
Bronnen en referenties
 • http://www.dribbel.com/assets/nl/schoolkit-sam.pdf
 • http://www.funwithspot.com/nl/
 • http://www.theguardian.com/books/2014/jun/10/spot-the-dog-eric-hill-dies-86
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 19-10-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.