Jet Boeke’s Dikkie Dik verteld in Sesamstraat

Jet Boeke’s Dikkie Dik verteld in Sesamstraat Als grafisch ontwerpster Jet Boeke voor het eerst in Amerika hoort over Sesamstraat en dat er ook een Nederlandse versie in de maak is, weet ze het zeker, daar wil ze aan bijdragen. Haar eigen kat biedt inspiratie: Dikkie Dik. Dikkie Dik staat centraal in een reeks prentenboeken. Voor de peutertjes wordt tijdens Sesamstraat even tijd genomen om een verhaaltje voor te lezen. Een verhaaltje over een lieve koddige oranje kater: Dikkie Dik. Toen en nu nog steeds een hele geliefde kater voor de allerkleinsten onder ons.

Jet Boeke leert over Sesamstraat

Als Jet Boeke, geboren op 28 oktober 1948 in Wageningen, haar opleiding voor grafisch ontwerper afrondt, vertrekt ze samen met Arthur van Norden (geboren op 18 mei 1947 in Amsterdam) naar Amerika. Daar gaan ze op rondreis door de Verenigde Staten, Mexico en Centraal-Amerika. Tijdens deze reis ontmoetten ze een Amerikaanse illustrator voor Sesame Street. Ze raakt meteen enthousiast over deze kinderserie. Eenmaal terug in Nederland, blijkt er net een Nederlandse versie in de maak te zijn, Sesamstraat. Ze weet er is voldoende materiaal uit Amerika voor kleuters en bedenkt: “Wat vinden peuters leuk? Voorgelezen worden! Dus ik stelde voor prentenboeken te maken die dan weer voorgelezen zouden worden op televisie”*. De programmamakers gaan akkoord en Jet Boeke kon aan de slag. Haar inspiratie: haar eigen kat.

Jet Boeke geïnspireerd door haar eigen kat

Eigenlijk is haar kat wit, maar voor de illustraties wordt Dikkie Dik in 1978 een koddige oranje kater. Jet Boeke tekent de verhalen rondom de kater; Arthur van Norden schrijft de teksten. Later zal ook Jet Boeke teksten gaan schrijven, voor Dikkie Dik, maar ook voor andere prentenboeken. De voorleesverhalen zijn al snel een succes binnen Sesamstraat. In de jaren 80 worden de verhalen rondom Dikkie Dik voorgelezen door Rudy Kuhn, daarna neemt Frank Groothof dit over.

Dikkie Dik in Sesamstraat

Peutertjes in heel Nederland zitten aan de buis gekluisterd als wordt voorgelezen over de oranje kater. Dikkie Dik wordt zo populair dat er steeds meer vraag komt of Dikkie Dik ook in boekvorm te verkrijgen is. Jet Boeke en Arthur van Norden geven gehoor aan de vraag en brengen via Uitgeverij Gottmer prentenboekjes over Dikkie Dik uit. Ze gaan daarmee een jarenlange samenwerking aan.

Dikkie Dik voor de allerkleinsten in prentvorm

Door de jaren heen, want Dikkie is tenslotte al sinds 1978 op de buis, verschijnen veel verhaaltjes in verschillende vormen over de rode kater.

Dikkie Dik’s verhalen

Een greep uit de selectie Dikkie Dik-verhalen:
 • Dikkie Dik gaat buiten spelen (1991)
 • Dikkie Dik naar het strand (1998)
 • Dikkie Dik gaat in bad (2001)
 • Dikkie Dik Kiekeboekje (2004)
 • Welterusten Dikkie Dik (2007)
 • Het dubbeldikke voorleesboek van Dikkie Dik (2011)
 • Dikkie dik op de boerderij (2011)
 • Dikkie Dik reuzenzoekboek (2013)

Er zijn acht blokboekjes van Dikkie Dik verschenen, met ieder 8 verhaaltjes. Ieder blokboekje heeft een kleur. In het witte blokboekje staan bijvoorbeeld deze acht verhaaltjes:
 • Vlinder
 • De mug
 • Sneeuw
 • Muizenboek
 • De rol WC-papier
 • Herfstblaadje
 • De pauw
 • De kerstboom

Andere werken van Jet Boeke

Naast Dikkie Dik schrijft en tekent Jet Boeke ook andere prentenboeken voor de allerkleinsten. Om een paar voorbeelden te noemen:
 • Mol en hond (1991)
 • Hoe wordt een paard een poes? (1994) (met Dolf Verroen)
 • In de maneschijn (1995) (met Annie M.G. Schmidt, Dick Bruna, John Burningham, Max Velthuijs, Dagmar Stam en anderen)
 • Rikkertje het kikkertje (2002) (met Ivo de Wijs)

Dikkie Dik komt overal

Verschijnt Dikkie Dik eerst in 1978 op de televisie voor Sesamstraat, en later in zijn eigen prentenboekjes, meer producten kunnen natuurlijk niet uitblijven. Peutertjes kunnen hun eigen Dikkie Dik knuffel omhelzen, met een Dikkie Dik rugzakje de wereld verkennen, puzzelen met Dikkie Dik en zelfs feestvieren met Dikkie Dik vlaggetjes, ballonnen en nog veel meer. En als je toch feestviert, dan moet er eigenlijk ook gezongen worden. Dat kan. Met Dirk Scheele. Zo is er het CD boek ‘Dikkie dik en zijn vriendjes’. Een CD boek met liedjes uit de theatershow van Dirk Scheele rond Dikkie Dik. Samen met Jet Boeke stelde hij de verhalen samen en schreef en zong de liedjes. Dirk Scheele treedt vaak op met deze peutershow. Ook is hij te zien op Nickelodeon.

* Citaat uit http://www.dikkiedikboeken.nl/
© 2015 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Dikkie Dik viert SinterklaasrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik viert SinterklaasHeerlijk om tijdens de weken voor Sinterklaas boekjes voor te lezen over de Goedheiligman. Veel jonge kinderen kennen Di…
Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…
De mooiste prentenboeken voor baby's en kleine kinderen'Rupsje Nooitgenoeg', 'Kikker is Verliefd' en 'Gonnie en haar vriendjes'. Zomaar een aantal titels van boeken die geschi…
Leuke websites voor baby's, peuters en kleutersJonge kinderen, zoals baby's, peuters en kleuters, vinden de computer (of laptop) vaak al erg interessant. Toch zijn de…

Dribbel: Een hondje voor de allerkleinsten van Eric HillDribbel: Een hondje voor de allerkleinsten van Eric HillEen klein speels en vrolijk geel hondje met een bruine vlek, dat is Dribbel. En Dribbel dribbelt vrolijk alle kanten op.…
Kikker, de beroemde prentenboekheld van Max VelthuijsKikker, de beroemde prentenboekheld van Max Velthuijs“Is het leven niet prachtig! “ Zo stond Max Velthuijs in het leven. Als illustrator had hij al heel veel kinderboeken ge…
Bronnen en referenties
 • http://www.dikkiedikboeken.nl/
 • http://www.beeldengeluidwiki.nl
 • http://www.gottmer.nl/kinderboeken/populaire-series/dikkie-dik.html
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 27-10-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.