Een tattoo? Probeer het eerst eens uit!
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een tattoo laat zetten. Misschien wil je zo een persoon of een gebeurtenis een blijvend plaatsje bij je geven. Het kan ook een statement zijn, met de tattoo wil je je mening uitdragen en een stelling nemen. Of misschien vind je een tattoo gewoon mooi. De vraag is natuurlijk of je het over een tijdje nog steeds zo mooi vindt. Hoe kun je een tattoo uitproberen of weer wegkrijgen?
Tattoo’s, tattoo’s, tattoo’s
Je kunt er niet meer omheen, tattoo’s zijn populair. Steeds vaker kom je mensen tegen die ergens op hun lijf één of meerdere tattoo’s hebben laten zetten. Soms heel zichtbaar, soms discreet verborgen achter en onder kledingstukken, om alleen op speciale momenten geopenbaard te worden. De reden voor het zetten van de tattoo of tattoeage, kan heel divers zijn. Voor sommigen is het een manier om de naam of een symbool bij zich dragen die herinnert aan een dierbare, in leven of al overleden. Weer een ander draagt een tattoo om uiting te geven aan een geloof, een bepaald gedachtengoed. Voor weer een ander symboliseert een tattoo een afgesloten, vaak heftige periode uit hun leven. Weer anderen hebben geen specifiek doel, geen specifieke gebeurtenis of persoon waaraan ze herinnert willen worden. Zij gebruiken hun lichaam als schilderdoek en verzamelen kunstzinnige elementen omdat ze het geheel gewoon erg mooi vinden. Weer anderen laten een tattoo plaatsen omdat ze erbij willen horen, deel willen uitmaken van een bepaalde cultuur of groep.
Waar laat je dat doen?
Om een tattoo te laten zetten kun je terecht in één van de ruim 900 officieel geregistreerde tattooshops. Aan de tattooshop worden voorwaarden gesteld. Wetgeving uit 2007 stelt dat er hygiënisch gewerkt moet worden, en dat er een bijpassende GGD-vergunning is. Daarnaast is er een groeiende groep tattoo-thuiswerkers, die een tattoo zetten zonder dat aan de minimale eisen wordt voldaan. Dat kan leiden tot teleurstellingen en zelfs tot blijvende schade.
Even nadenken!
Het zetten van een tattoo is niet iets dat je zomaar even doet. Je moet je realiseren dat je de gekozen afbeelding in principe de rest van je leven op je lijf draagt. Er zijn speciale laserbehandelingen mogelijk om een tattoo weer te verwijderen, maar dat zijn intensieve, langdurige en kostbare trajecten. Het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’ is op het laten zetten van een tattoo absoluut van toepassing. Het laten plaatsen van de naam van je geliefde is in veel gevallen wellicht een romantisch idee, maar de realiteit laat zien dat een flink deel van de ideaal lijkende relaties toch wordt beëindigd. Daar zit je dan met ‘Marion’ op de borst, terwijl Marion allang uit beeld is, en je nieuwe liefde Anne steeds letterlijk met je verleden wordt geconfronteerd.
Twijfel
Als je besluit vast staat en je inderdaad definitief een tattoo op je lijf wilt, dan kom je op het keuzeproces. Wat zal het gaan worden? En vooral: hoé zal het gaan worden? Sommige afbeeldingen zien er in het voorbeeldboek van de tattoo-shop geweldig uit. Maar hoe zal het op je lijf zijn? Je lijf is geen plat vlak met hagelwitte ondergrond, het is gebogen en niet helemaal egaal van kleur. De gekozen afbeelding zou er wel eens anders uit kunnen zien dan je eigenlijk bedoeld had. En dan gaan we er gemakshalve even van uit dat je tatoeëerder een vakkundig artiest en vakman is en de afbeelding natuurgetrouw zal overbrengen via de naald. Want ook dat moet je natuurlijk altijd even afwachten. Zit je toch nog met twijfel? Het zou eigenlijk wel prettig zijn om een tattoo eens een tijdje uit te proberen. Daar zijn gelukkig manieren voor.
Een tattoo uitproberen
Een echte tattoo kun je niet uitproberen. Wat met de naalden onderhuids is aangebracht is niet even weg te halen. Dat kan wel als je een afbeelding óp de huid aanbrengt. Met een neptattoo, plaktattoo of faketattoo. Het zijn allemaal benamingen van afbeeldingen die je op de huid aanbrengt en die daar een aantal dagen keurig en kleurig blijven zitten.
Waarom uitproberen?
Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor een neptattoo. Je kunt er je ouders de stuipen mee op het lijf jagen, of je geliefde. Ook voor een rollenspel of toneelstuk is zo’n neptattoo een goed idee. Maar het bewijst uitstekende diensten als je nog twijfelt over het laten plaatsen van een echte tattoo. Met een neptattoo kun je goed kijken wat het effect van zo’n afbeelding op je lijf is. Gaat het er echt zo uitzien zoals je je had voorgesteld? Moet het juist groter of kleiner, of in een andere kleur? De neptattoo geeft je de tijd om eens goed te experimenteren voor je de uiteindelijke grote stap zet – of er juist definitief van af ziet.
Houdbaarheid
Een echte tattoo heb je voor het leven, een neptattoo houdt het zo lang niet uit. Als je er wat voorzichtig mee bent, kan de neptattoo een dag of vijf voldoende kleurrijk op je lijf zitten. Ermee wassen, douchen of zwemmen is in principe niet zo’n probleem, de meeste slijtage treedt op door wrijving. Kleding die steeds maar over de neptattoo schuift, of krabbende vingers tasten de kleuren en lijnen van de afbeelding aan.
Ruime keuze
Voor het maken van een neptattoo bestaan er diverse online diensten. Door de digitale verwerkingsmogelijkheden is de keuze in afbeeldingen onbeperkt. Je kunt gebruik maken van de kant-en-klare afbeeldingen, maar je kunt ook eigen werk gebruiken. Zelfs foto’s behoren tot de mogelijkheden. De afbeelding die je instuurt wordt exact verwerkt tot een neptattoo die je op je lijf plakt. Valt de neptattoo erg tegen? Je kunt ‘m met wat alcohol op een wattenschijfje voorzichtig weghalen.
En nu?
Als je de neptattoo gebruikt om uit te vinden of een echte, blijvende tattoo iets voor voor je was, dan heb je nu informatie om een keuze te maken. Houd je het liever bij een nep-exemplaar? Dan heb je het voordeel dat je regelmatig van afbeelding kunt wisselen. En ook dat kan heel leuk zijn!