Inschrijven bij een castingbureau, waar moet je op letten?

Inschrijven bij een castingbureau, waar moet je op letten? Inschrijven voor een castingbureau, waar moet je zijn? Een castingbureau is een bureau dat zich specialiseert in het tot elkaar brengen van artiesten en fotomodellen, audities voor toneel of film, filmmakers en fotografen. Als je fotomodel of acteur bent, of als je fotomodel of acteur wilt worden, kun je je inschrijven bij een of meerdere castingbureaus. Castingbureaus zijn er in veel soorten en maten. Je hebt goede castingbureaus en castingbureaus die niet veel te bieden hebben. Er zijn castingbureaus voor modellen en castingbureaus voor acteurs of figuranten. Je schrijft je in bij bureaus die geschikt werk voor jou zouden kunnen hebben. Er zijn verschillende soorten castingbureaus. Er zijn bureaus die zich richten op fashion modellen, maar als het om fotografie gaat, ook bureaus die een breder vraag en aanbod hebben, zoals werk voor commerciële modellen, lingerie-, hand- en voetmodellen. Verder zijn er castingbureaus die zich specialiseren in acteren, figureren, zingen, voice-overs, enzovoorts. Er zijn ook bureaus die zich gespecialiseerd hebben in kindercasting, acteren, hostesses voor evenementen … Voor wat voor werk kan je gecast worden via castingbureaus?
 • fotomodel.
 • videomodel.
 • figurant (geen tekst).
 • edelfigurant (een beetje tekst)
 • acteur/actrice (een echte rol).
 • stemartiest (films inspreken).
 • danser of danseres.
 • muzikant.
 • dj.
 • overige.
Sommige castingbureaus casten alle categorieën. Hoe kun je je inschrijven?

Inschrijven castingbureau

Voordat je je inschrijft bij een bureau kan je het beste ervaringen van anderen lezen. Betaal niet voor inschrijvingen, dat is nergens voor nodig en niet betrouwbaar. Een bureau dat geld vraagt voor een inschrijving zal in principe iedereen inschrijven want het gaat ze dan meestal om het inschrijfgeld, niet om jou. Ook bureaus die je voorstellen om eerst een fotoshoot door hen te laten maken (tegen betaling) voordat je kunt worden ingeschreven, zijn vaak onbetrouwbaar. Natuurlijk kan het wel voorkomen dat een modellenbureau echt een fotoshoot van je wil laten maken voordat je ingeschreven kunt worden, maar dan moeten zij de kosten voor 100% op zich nemen, alleen dan weet je dat er sprake is van echte interesse. Grote modellenbureaus kunnen fotokosten voorschieten, deze worden dan ingehouden op je eerste verdiensten als model. Je hebt er dan dus geen kosten aan, maar wel wordt het ingehouden van je eerste verdiensten. Er zijn ook castingbureaus die alleen 18+ casten, dan is er vrijwel altijd sprake van werk wat te maken heeft met erotiek. Dit kan je eigenlijk niet goed vergelijken met gangbaar acteren of echt modellenwerk. Wees dus altijd op je hoede. Schrijf je dus niet zomaar blind in bij allerlei bureaus die gouden bergen beloven. Ook is lang niet iedereen geschikt als model of acteur.

Nodig voor inschrijving

Fotomodel of actrice worden, een castingbureau regelt de bemiddeling tussen de artiest en de filmproducer of de fotograaf. Om je in te schrijven voor een castingbureau heb je een aantal dingen nodig.
 • Een paar recente foto's waar je duidelijk opstaat. Dit kunnen foto's zijn die je met je mobiel maakt, maar kies dan wel de foto's waar je duidelijk opstaat. Wil je het professioneler aanpakken kies dan voor goede foto’s (gemaakt door goede fotografen). Bezoek daarvoor eerst websites van fotografen, als er goed werk op staat heb je een idee wat ze kunnen afleveren. Matige fotografen maken matige foto's, en er zijn meer matige fotografen dan goede. Dat komt omdat iedereen zichzelf fotograaf kan noemen.
 • Cv (afkorting uit Latijn: curriculum vitae). Dit is een korte levensloop van de dingen die je gedaan hebt, je opleiding en je ambities. Ook als je al ervaring hebt als model of acteur, kan je dat natuurlijk in je cv vermelden. Ook geef je aan hoe oud je bent, hoe lang je bent, en eventuele bijzonderheden.
 • Persoonlijke gegevens en informatie over je ervaring, indien hierom gevraagd wordt.
 • Adressen van castingbureaus.
 • Men moet je kunnen bereiken als er opdrachten voor je zijn, dus ook een werkend e-mailadres.

Voorwaarden van inschrijving

Niet elk castingbureau verzoekt om dezelfde informatie. Voordat je je inschrijft is het belangrijk om eerst goed uit te pluizen wat de voorwaarden van het bureau zijn. Een castingbureau waarvoor je veel geld betalen moet voordat je je mag inschrijven, is af te raden. Er zijn zoveel castingbureaus dat je ook gerust eerst eens kritisch rond kunt kijken en ervaringen van anderen kunt lezen, voordat je je inschrijft. Als castingbureaus veel geld vragen, klopt er iets niet. Een klein bedrag voor inschrijving komt veel voor, maar grote bedragen zijn verdacht.

Figureren, wat is dat?

Een figurant speelt een passieve rol in een film, een videoproject of een reclamespotje. Figuranten kunnen ook meedoen aan een toneelstuk of musical. Je staat als figurant dan wel op de film of op het toneel, maar je hebt geen tekst. Je speelt bijvoorbeeld een voorbijganger op straat of iemand die op de achtergrond in een restaurant zit te eten. Figuranten krijgen een kleine financiële vergoeding voor hun ‘rol.’ Een figurant verdient ongeveer 5,- a 7,- bruto per uur (2016). Dat is niet veel, maar het kan wel eens leuk zijn om te figureren. Je ziet een filmset van dichtbij en soms ontmoet je ook bekende acteurs. Helaas komt het steeds vaker voor dat men figuranten vraagt om gratis te figureren. Het is af te raden om gratis te figureren voor bekende media bedrijven. Soms worden wel de reiskosten vergoed, en vaak is er iets eenvoudigs te eten op de set. Dat noemt men dat een low-budget vergoeding. Makers van een TV-programma hebben echter wel de mogelijkheid om figuranten te betalen, dus dan mag je ook een normale vergoeding verwachten.

Gratis figureren

Natuurlijk kan het ook voorkomend at gratis figureren of acteren redelijk is. Bijvoorbeeld als studenten van een filmacademie een film moeten maken maar geen budget hebben om acteurs te betalen. Dan is het begrijpelijk dat er geen loon betaald kan worden. Vaak krijg je iets te eten en te drinken op de set, maar soms ook niet. Vraag vooraf of ze je reiskosten kunnen betalen en of er iets te eten op de set is. Als figurant zie je de filmwereld of toneelwereld als figurant dan toch eens van dichtbij en je doet ervaring op, en hoewel je vaak lang wachten als figurant, vinden de meesten figureren voor een keertje toch wel een leuke ervaring. Als je acteur wilt worden of als je een rolletje bij de film hoopt te bemachtigen, dan is het raadzaam om alvast je licht op te steken als figurant.

Edelfigurant, wat is dat?

Een edelfigurant heeft geen grote rol in een film of project, maar wel tekst. Dat kan een zinnetje zijn, of een paar woorden, of zelfs enkele zinnen. Je moet dus een beetje kunnen acteren als je edelfigurant wilt worden. Edelfiguranten krijgen meer betaald dan figuranten. Ongeveer 75,- tot 150,- per dag (2016). Als je edelfigurantenwerk wordt aangeboden terwijl je niet betaald wordt, is het af te raden om dit te doen, tenzij je gevraagd wordt door beginnende filmmakers die nog student zijn. Zij hebben nou eenmaal geen geld en zoeken bijna altijd gratis figuranten, edelfiguranten of acteurs.

Wat is een video-model?

Als video-model speel je een rol in een clip of videoproject. Je hoeft geen tekst te hebben, maar je hebt wel een duidelijke rol.

Gecast worden als model, acteur, stemartiest of danser(es)

Deze werkzaamheden spreken voor zich. De betaling kan wisselen, afhankelijk van de productie. Voor deze werkzaamheden doe je meestal eerst een casting. Op een casting moet je een stukje acteren, dansen of zingen, of je stem laten hoe. Het is afhankelijk van het type werk waarvoor je gecast wilt worden.

Voice-over en stemacteur

Een voice-over is iemand met een geschikte stem voor bijvoorbeeld het inspreken van commentaar bij een documentaire. Een stemacteur spreekt de stem in van bijvoorbeeld tekenfilmfiguren.

Fotoshoot van castingbureaus

Steeds meer castingbureaus bieden aan om tegen betaling een fotoshoot van je te laten maken. Als je geen geschikte foto’s van jezelf hebt, dan is dat op zich helemaal niet verkeerd. Het mag alleen niet te veel geld kosten en bovendien zijn er nogal wat castingbureaus die er puur op uit zijn dat mensen bereid zijn om veel geld te betalen voor een fotoshoot, in de hoop hun droom om werk te krijgen, waar te maken. Voordat je akkoord gaat met het kopen van een fotoshoot, kan je dus beter kiezen voor een 100% betrouwbaar en professioneel adres van een fotograaf die zichzelf al bewezen heeft. Laat je je toch overhalen om tegen betaling foto's te laten maken door een castingbureau? Bekijk dan eerst kritisch de foto's die ze al genomen hebben. Zijn de foto's echt mooi en veelzijdig? Een fotoshoot van een uurtje bij een castingbureau volstaat voor het vervaardigen van het gewenste fotomateriaal, en hoeft in dat geval niet meer te kosten dan ongeveer 50,- euro. Wees op je hoede als men veel geld vraagt voor inschrijving en/of voor een fotoshoot. Het levert namelijk geen enkele garantie op, op werk in de branche. Je geeft snel te veel geld uit. Fotoshoots verkopen zijn dan namelijk gewoon de belangrijkste bijverdiensten van veel (minder goede) castingbureaus. Als een casting- of modellenbureau zelf een fotoshoot wil laten maken van jou, op hun kosten, dan is dat natuurlijk geen probleem. Check wel of je met een echt goed castingbureau te maken hebt. Als je minderjarig bent laat je dan alleen inschrijven en casten, als je ouders je daarvoor toestemming hebben gegeven.

Opdracht?

Er zijn veel mensen die de droom koesteren om fotomodel of acteur te worden. Als bij een castingbureau staat ingeschreven krijg je via email hun nieuwste opdrachten binnen. Je kunt dan kijken of er iets voor je bij zit, en de aanwijzingen volgen om je op te geven voor de casting. Als figurant is het vrij gemakkelijk om werk te vinden, je hoeft immers niet veel te doen. je hoeft alleen maar op de set aanwezig te zijn en je bent een soort achtergrond invulling, voor een scene. Als edelfigurant is het al heel wat lastiger om werk te vinden, want de kans is groot dat je duidelijk in beeld komt. Je wordt voor een rol als edelfigurant gecast, aan de hand van foto's, videomateriaal of door een gesprekje en casting. Om als acteur werk te vinden is het nog lastiger. Je moet precies het type zijn die men zoekt voor een rol, je moet kunnen acteren en er is veel competitie.

Huisdieren casting?

Niet alleen mensen kunnen gecast worden voor foto's of filmrollen. Ook dieren worden wel eens gecast voor een reclamespotje, een foto opdracht of voor een film.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meespelen in een soapserieDroom jij over een carrière als acteur of actrice? Meespelen in een soapserie kan, maar je moet er wel een beetje geluk…
Platform iCasting – voor talent en opdrachtgeverPlatform iCasting – voor talent en opdrachtgeverWww.iCasting.com is een website waar artiesten en opdrachtgevers elkaar digitaal tegen kunnen komen en een afspraak kunn…
Hoe word je figurant in een film of serie?Hoe word je figurant in een film of serie?Het is natuurlijk een hele ervaring om eens achter de schermen te kunnen kijken bij films en series. Veel mensen willen…
Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenInteressante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenGoede tijden, slechte tijden is een soapserie die vanaf oktober 1990 op de Nederlandse televisie te zien is. De soap is…

Wapenschilden als herkenning en statussymboolWapenschilden als herkenning en statussymboolMet een wapen wordt weliswaar in eerste instantie meestal een voorwerp of werktuig bedoeld om iemand aan te vallen of om…
De molens op Voorne-PuttenDe molens op Voorne-PuttenIn ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, po…
Bronnen en referenties
 • http://plazilla.com/page/4294975545/bijverdienen-met-figureren
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-05-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.