De molens op Voorne-Putten
In ieder dorp of stad van Voorne-Putten staat bijna een molen. Het is een vertrouwd silhouet in het landschap. Water, polderlandschap, duinen, strand, prachtige natuur, historische stadjes, rust en ruimte, Voorne-Putten heeft veel te bieden. Maar hoe is Voorne-Putten nu eigenlijk ontstaan en wat hebben de molens daar mee te maken?
Geschiedenis
Vroeger lag achter het duinengebied van Voorne een waddengebied met eilanden, kreken en geulen. Als het water hoog stond stroomden de eilanden over en bleef er bij eb een laagje klei over. Wanneer een stuk land zo hoog was opgeslibt dat het bij vloed droog bleef, kon het worden ingepolderd. In de laagst gelegen polders stond een poldermolen om het overtollige water af te voeren. Zo kreeg Voorne in een paar eeuwen tijd zijn vorm.
Poldermolens
Op Voorne-Putten zijn nu geen poldermolens meer te vinden, de meesten zijn al voor het jaar 1930 door stoomgemalen vervangen. Vaak was het mogelijk om het overtollig water door de sluisgang op natuurlijke wijze bij eb te lozen op het buitenwater.
Korenmolens
In elk dorp of stad staat wel een eigen windkorenmolen. Een zeer herkenbaar beeld in het Hollandse landschap. Deze molens werden en worden soms nog steeds gebruikt om diversen soorten graan te malen. Op het eiland Voorne-Putten zijn nog veel (actieve) molens te vinden.
Brielle - 't vliegend Hert
Deze standerdmolen staat op een van de negen bastions van de vesting
Brielle. De molen heeft drie zolders en is daarmee een grote forse molen. De molen is nog steeds in gebruik en de producten die de molen maalt zijn te verkrijgen in de molenwinkel.
Vanaf de molen is het uitzicht over de Vest en het
Brielse Meer prachtig. Aan de horizon, in de richting van de Rotterdamse haven zijn nieuwe windturbines te zien.
Hellevoetsluis - De Hoop
De molen van Hellevoetsluis stond eerst op de plek waar nu het droogdok Jan Blanken is. Dat ging om een standerdmolen.
De huidige molen is in 1960 gerestaureerd en is in de zomermaanden ook te bezoeken
Spijkenisse - Nooit Gedacht
Deze Korenstellingmolen is rond 1840 gebouwd en is in 2009 zeven meter verhoogd. Dit moest gebeuren om in de toekomst, tussen alle bebouwing in, ook wind te kunnen vangen. In de molen is een restaurant gevestigd. Bij de molen heeft u een mooi uitzicht op het theater.
Oostvoorne - Korenmolen
De korenmolen van Oostvoorne heeft geen naam, hij wordt dan ook gewoon Korenmolen genoemd. De molen is in 1821 gebouwd en in 2003 is hij zodanig gerestaureerd dan hij weer kan malen. De molen staat aan de Molendijk.
Rockanje - Korenmolen
De ronde stenen molen in Rockanje heeft ook geen officiële naam. De molen draait sinds 2009 weer, na een flinke opknapbeurt.
Geervliet - De Bernisse Molen
Deze stellingkorenmolen staat op de restanten van een vroegere verdedigingstoren. De molen herbergt op de maalzolder en onder de stelling een restaurant.
Abbenbroek - De Hoop
De hoop is een korenmolen, de molen is in 1843 gebouwd. De gemeente Bernisse is eigenaar van de molen. De molen, de molenaarswoning en de graanschuur zijn een rijksmonument. De molen is op afspraak te bezichtigen of wanneer de molen draait.
Zuidland - De arend
De molen is eigendom van de gemeente en wordt door vrijwilligers draaiend gehouden. Er worden op vrijdagen en zaterdagen ook molenproducten verkocht.
Nieuwenhoorn - Zeezicht
De ronde stenen molen Zeezicht is in 1718 gebouwd. De korenmolen maalde met drie koppels maalstenen en is sinds restauraties in de jaren negentig weer in gebruik. De molen is rond 1966 witgekalkt en ziet er nog steeds zo uit.