De bijzondere piratentorens van Ibiza

De bijzondere piratentorens van Ibiza De piratentorens in Ibiza werden vroeger onder andere als waarschuwingssysteem gebruikt. Deze torens staan op meerdere plekken langs de kustlijn van het eiland opgesteld. Deze constructies staan op een specifieke afstand van elkaar verwijderd. Hiermee konden de eilandbewoners elkaar voor piraten waarschuwen. Hoe oud zijn de piratentorens en hoeveel stonden er oorspronkelijk? Hoe gebruikte men deze torens precies om elkaar te waarschuwen en wat werd er hier allemaal opgeslagen? Hoeveel personen konden in deze torens schuilen?

Piratentorens Ibiza


Het waarschuwingssysteem

Het eiland Ibiza werd zo'n 3.000 jaar geleden regelmatig geteisterd door piraten. Dit waren Turken en Berbers die van de voormalige eilandbewoners van Ibiza slaven wilden maken. Hiernaast waren de piraten regelmatig op rooftocht. De eilandbewoners kwamen op het idee om een waarschuwingssysteem te bouwen zodat zij op tijd konden vluchten.

Feniciërs

De eilandbewoners stammen af van de Feniciërs. De Feniciërs waren een volk dat al een paar duizend jaar voor Christus in het Middellandse Zeegebied leefde. Zij kwamen oorspronkelijk uit een gebied dat nu tot Libanon behoort. Al voordat de eilandbewoners het waarschuwingssysteem hadden opgezet, waren er al hoge plekken van het eiland bekend die gebruikt werden door de Feniciërs om als uitkijkpost te gebruiken. Deze kennis werd toen nog steeds toegepast.

Het zenden van waarschuwingssignalen

Op het moment dat er 's nachts piraten ontdekt werden, werd er in de dichtstbijzijnde toren vuur afgestoken. De inwoners van Ibiza hadden de torens op tactische plaatsen rondom het eiland gebouwd. Deze torens stonden dicht bij elkaar om het vuur van een andere toren op te kunnen merken. Vervolgens werd het vuur aangestoken in de torens waar nog geen vlammen te zien waren. Dit gebeurde totdat alle torens rondom het eiland verlicht waren. Hierdoor wisten inwoners die verspreid over het eiland leefden wat er gaande was. Dit gaf hen de tijd om zich voor te bereiden en beschutting te zoeken. Overdag werden rooksignalen als waarschuwing gebruikt.

Uiterlijk

De constructies hebben een cilindervorm. Dit zorgde ervoor dat de torens stevig waren. Hierdoor werd de schade geminimaliseerd als de torens door vijandelijk vuur aangevallen werden. De gebouwen hadden oorspronkelijk een ingang die zich ver boven de grond bevond. Door middel van een touwladder kon men de constructie betreden. Op het moment dat er gevaar dreigde werden de ladders opgetrokken zodat niemand de toren meer kon betreden.

Opslag

De ruimte in de torens werd onder andere voor de opslag van munitie gebruikt. De munitie kon gebruikt worden om de kanonnen die op de torens waren geplaatst af te vuren. Er waren meestal geweren te vinden, kogels en vaten met buskruit om geweren te kunnen gebruiken. Hiernaast hadden de torens de ruimte voor maximaal 150 tot 200 personen.

Locaties

Geen enkele toren is in het verleden vernietigd door piraten. Toen de piraten in deze periode eenmaal ontdekten dat het eiland goed verdedigd was, gingen zij elders op rooftocht. Veel torens zijn echter door vandalisme verloren gegaan. Tegenwoordig zijn er nog zes van de oorspronkelijk vijftien torens te bezichtigen.

Torens die te bezichtigen zijn

  • Torre de Balansat (Aan het einde van Sa Creu)
  • Torre Dés Carregador (In het zuiden van Platja Dén Bossa)
  • Torre de Portinatx (in Portinatx)
  • Torre Dén Rovira (Tussen Cala Bassa en Cala Comte)
  • Torre Dés Savinar (Tegenover het eilandje Es Vedra)
  • Torre Dén Valls (Vlakbij Tagomago)

Het uitzicht vanaf Torre Dés Savinar. / Bron: EMurciano, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Het uitzicht vanaf Torre Dés Savinar. / Bron: EMurciano, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Uitzicht
De torens bevinden zich op hoge strategische posities waardoor zij een mooi uitzicht bieden op Ibiza. De meeste torens zijn eenvoudig te voet te bereiken, behalve Torre Dés Savinar. Deze toren bevindt zich namelijk op hoog en grof terrein. Het biedt echter een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en het eilandje Es Vedra.
© 2018 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: op reis naar IbizaVakantie: op reis naar IbizaIbiza is op het moment één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Duizenden jongeren vliegen jaarlijks naar het Sp…
Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Het Spaanse eiland Ibiza staat bekend als het eiland van de glamour, glitter, wereldsterren en wilde feestjes. Achter he…
Formantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterFormantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterWist je dat Ibiza een klein, aantrekkelijk broertje heeft? Hij heet Formantera en staat bekend om zijn mooie witte zands…
De 148 parels van de BalearenDe Balearen zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee, gelegen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn als een…

Eben Ezer, markante toren van Robert Garcet nabij MaastrichtEben Ezer, markante toren van Robert Garcet nabij MaastrichtWie in het Belgische dorpje Eben-Emael een tochtje door de natuur maakt, kan wel even vreemd opkijken. Op een heuvelrug…
Pizzica: zeer populaire volksdans in Zuidoost-ItaliëPizzica: zeer populaire volksdans in Zuidoost-ItaliëEen volksdans is in principe een dans die uitgevoerd wordt in een bepaalde streek op volksmuziek die ook bij die streek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Enrique Ayesta Perojo, Wikimedia Commons (GFDL)
  • http://save-ibiza.com/pirate-towers-ibiza-pirates-protected/
  • https://www.eilandtransfer-ibiza.com/piraten-van-ibiza/
  • https://www.ibiza-spotlight.com/magazine/2015/06/news-inside-ibizas-old-watchtowers
  • http://www.ibizaholidays.com/piratetowers/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fenici%C3%ABrs
  • Afbeelding bron 1: EMurciano, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.