recensie

Alphons Hustinx: kleurenfoto’s Amsterdam uit WO II

Alphons Hustinx was een wereldberoemde fotograaf die al erg vroeg voor zijn tijd begon met de kleurenfotografie. De van oorsprong Maastrichtenaar legde bijvoorbeeld het leven van Amsterdam vast tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze unieke foto’s zijn nu door het Nederlandse Instituut voor OorlogsDocumentatie (NIOD) openbaar gemaakt. Ik vind deze collectie erg bijzonder en hoop je aan te sporen ze ook te gaan bekijken. Doordat het NIOD de foto’s openbaar heeft gemaakt is er nu toegang tot een andere interpretatie van het leven in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tenminste dat is mijn beleving. Het voelt net zoiets als toen ik destijds de bewegende filmbeelden van Anne Frank zwaaiend naar de camera zag op de televisie. Al mag je deze vergelijking misschien niet eens zo beschrijven.

Alphons Hustinx

De foto's werden gemaakt door de fotograaf Alphons Hustinx uit Maastricht, die overigens nooit een fotografieopleiding heeft gevolgd en daarmee volledig autodidact is. Wel heeft hij met veel moeite zijn rechtenstudie afgerond maar daar heeft hij verder niks mee gedaan. In 1936 verschenen de eerste kleurenfilms op de markt. Hij is daar dan helemaal idolaat van. Hij wil alles weten over de mogelijkheden van de kleurenfotografie. Daarnaast was hij gek op verre reizen maken en wist beide zaken te combineren. Zo maakte hij in 1936 de eerste kleurenfilm over de luxe reizen naar Nederlands-Indië in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. Alphons was de oudste van een zeer bemiddelde Maastrichtse familie en kon het zich veroorloven om de nieuwe technieken van de kleurenfoto- en diagrafie te beheersen. Ook tijdens de oorlog bezat hij genoeg filmmateriaal om zijn levenswerk aan te vullen. Veel Nederlanders die ook een kleurenfilm bezaten bewaarden de laatste film voor de bevrijding. Daarom is de verzameling van Hustinx zeer waardevol voor de vastgelegde geschiedenis tijdens de oorlog in diverse Nederlandse steden.

In kleur

Op zich zou het niet zoveel uit mogen maken: een zwartwitte of een herinnering in kleur op de gevoelige plaat. Maar het effect is erg bijzonder. De kleurenfotocollectie bevat meer dan 1600 stuks. Ze tonen de alledaagse dingen en gebeurtenissen die ondanks de oorlog gewoon doorgingen. Behalve dan de verschrikkelijke Jodenvervolging die om hen heen plaats vond, maar daar is op de foto’s niks van te merken. Zo is er bijvoorbeeld een foto van een bloemenverkoper die een aantal dames de bloemen aanprijst. Ze zijn rood, roze en wit. Het is op één of andere manier een bijna onrealistisch beeld om te zien. Het leven lijkt dan niet op een oorlog. En dat is hetgeen wat de diaserie vooral verteld: dat het leven eigenlijk gewoon allemaal doorging. Iedereen moest in principe gewoon aan het werk. Amsterdam doorstond de oorlog redelijk, er waren niet al teveel bombardementen en tot aan de Hongerwinter was er voldoende te eten. Je ziet hooguit aan de foto’s dat bijvoorbeeld de kwaliteit van kleding of de minder modieuze kleding minder aanwezig was in het straatbeeld.

Beeldbank WO II

Het NIOD heeft alle afbeeldingen van de Tweede Wereldoorlog samengebracht in een databank. De afbeeldingen zijn verzameld via de Nederlandse Instituut voor oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD zelf. Deze beeldbank is voor iedereen toegankelijk op het internet gemaakt. De foto's die ze van fotograaf Alphons Hustinx hebben geplaatst bestaat uit een selectie van in totaal 21 stuks.

Websites waar de foto's te vinden zijn

De collectie van 21 foto's van Hustinx kun je vinden op: deze link Scroll op de homepage naar beneden op 'meer specials'. De special heet 'Kleurenbeelden Hustinx'.

Voor mee informatie over de fotograaf Alphons Hustinx zelf en meer foto's van Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog ga dan naar : deze link
© 2008 - 2025 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto'sFotograaf Paul Huf: portretten en reclame foto'sPaul Huf was een bekende fotograaf in Nederland. Hij overleed, in 2002, op 77-jarige leeftijd. Hij heeft ongeveer 350.00…
Wat kost een fotograaf?Wat kost een fotograaf?Goede foto’s laten maken van een huwelijk of een jubileumfeest kan achteraf veel plezier geven. Dit zijn vaak mooie heri…
De ideale bruidsfotograaf vindenDe ideale bruidsfotograaf vindenBij een huwelijk hoort een bruidsreportage. Op zo'n speciale dag wil je natuurlijk blijvende herinneringen voor later. H…
Oorlog: welke soorten zijn er?Oorlog. Misschien zijn we ons er niet bewust van, maar elke dag heerst er ergens op de wereld oorlog. Maar elke oorlog i…

Afbeeldingen van Sebastiaan - Kunststijl en -vormWe kennen afbeeldingen van Sebastiaan vanaf de 14e eeuw tot op heden. Daarom is het niet verrassend dat in die zeven eeu…
Iconografie van Sint-RochusIn de kunstgeschiedenis is iconografie de inhoudelijke beschrijving van voorwerpen uit de beeldende kunst: schilderijen,…
Hoptunaa (55 artikelen)
Laatste update: 06-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.